شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: نشست اخیر ریاض با هدف ایجاد ائتلاف بینالمللی برای تحقق طرح دو دولت اسرائیلی - فلسطینی در سرزمینهای اشغالی، اقدامی از سوی عربستان برای توجیه و جبران مواضع ضعیف این کشور در قبال تحولات در غزه است.
حسین رویوران در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تفاوت آشکار در مواضع ایران و عربستان در موضوع فلسطین و تحولات یک سال اخیر اظهار داشت: ایران معتقد است که رژیم اسرائیل زبانی جز زبان زور نمی فهمد و راهحل مساله فلسطین را نیز مقاومت و برگزاری رفراندوم بین تمام فلسطینیها در سراسر جهان میداند. اما عربستان ائتلاف حمایت از طرح تشکیل دو دولت را مطرح کرده و دیپلماتها، سران و مقامات دولتها و همچنین رسانهها را به ریاض دعوت کرده است تا به نحوی تاکید نماید که حل دیپلماتیک بحران فلسطین از مسیر تشکیل دو دولت محقق می شود و البته از این منظر سعی دارد برای خودش نقشآفرینی کند.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: عربستان در حالی ایده تشکیل دو دولت را بهعنوان یک ابتکار عمل مطرح میکند که این موضوع از سال 1967 در قطعنامه 242 مطرح شده است. این قطعنامه از رژیم اسرائیل میخواهد از کرانه باختری، نوار غزه و شرق قدس عقبنشینی کند تا دولت فلسطینی شکل گیرد. 50 قطعنامه صادر شده بعد از آن هم به گونهای به قطعنامه 242 و 338 اشاره میکنند و بحث دو دولت را مورد توجه قرار میدهند؛ اما در واقع، طرفی که مانع اصلی تشکیل و تحقق طرح دو دولت است، رژیم اسرائیل است.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به موضع سخت رژیم اسرائیل در قبال تشکیل دو دولت از ابتدا تاکنون خاطرنشان کرد: کنست رژیم اسرائیل چندی پیش لایحهای تصویب کرد که هیچ دولت فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه شکل نمیگیرد و دولت این رژیم مکلف است از چنین مسالهای جلوگیری کند. از طرف دیگر رژیم اسرائیل تشکیل دولت فلسطینی را برنمیتابد.
رویوران گفت: عربستان سعودی با طرح چنین ایدههایی سعی دارد مواضع و موقعیت خود را بهعنوان یکی از کشورهای مهم عربی در منطقه و جهان حفظ کند و در انظار عمومی خود را به عنوان دولتی صلح دوست و طرفدار دیپلماسی و مخالف با کشتار و نسل کشی نشان دهد.
وی افزود: انتظار میرود ایران هم با تحرک دیپلماتیک و برگزاری کنفرانسی بینالمللی برای ایجاد نوعی اجماع جهانی علیه نسلکشی در غزه تلاش نماید.
0 Comments