شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمیتواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.
محسن پاکآیین در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه بعد از سفر اخیر پوتین به جمهوری آذربایجان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اظهاراتی را در کانال یک تلویزیون این کشور مطرح کرد، مبنی بر اینکه ارمنستان در حال نقض توافقنامهای است که توسط پاشینیان برای رفع انسداد ارتباطات امضا شده است، گفت: اشاره لاوروف به توافق صلح 2020 در مسکو است که بعد از جنگ 44 روزه حاصل شد و حتی در بند 9 آن توافق، به کریدور زنگزور هم اشاره نشده است و صرفا از طرفین خواسته شده به انسداد ارتباطات، پایان دهند.
سفیر پیشین کشورمان در باکو اظهار داشت که آذربایجان و ارمنستان در روند مذاکرات صلح اعلام کردند چون برای رفع انسداد از مسیرهای ارتباطی فعلا به نتیجه مشخصی نرسیدهاند، این بند را از مذاکرات صلح حذف کرده و بعدا درباره آن مذاکره خواهند کرد، یعنی دو کشور فعلا علاقهمند نیستند وارد موضوع رفع انسداد ارتباطات شوند و آن را به بعد از توافق صلح موکول کردند، چراکه آزادی اسرا و مشخص شدن حدود مرزها برایشان مهمتر است.
پاکآیین گفت: به نظر میرسد هدف اظهارات مقامات روسی از این موضعگیریها برای اعمال فشار بر ارمنستان است؛ چون ایروان رویکردهای غربگرایانه خود را افزایش داده و روابطش با کشورهای غربی بهویژه فرانسه را بیشتر کرده است. به عنوان مثال، اخیرا فرانسه محمولههای سلاح را از مسیر هوایی به این کشور ارسال کرد. این اقدام باعث نگرانی روسیه شده و اظهارات آقای لاوروف نیز به همین مساله برمیگردد. در واقع، این اظهارات را در جمهوری آذربایجان مطرح کرد تا به نحوی علیه ارمنستان قلمداد شود.
سفیر پیشین کشورمان در آذربایجان درباره باز شدن کریدور زنگزور تصریح کرد: روسیه به دنبال کسب امتیاز از آذربایجان در حوزه انرژی است که چنین موضعی را به نفع این کشور اتخاذ کرده است، اما نمیتوان گفت که روسیه به دنبال باز کردن کریدور زنگزور است، چون باز کردن این کریدور به ضرر این کشور است. چرا که این کریدور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که در راستای منافع روسیه نیست و نمی تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد. روسیه در صورتی به باز بودن این کریدور راضی میشود که نیروهای روسی بر ترددها نظارت داشته باشند که چنین شرطی را ارمنستان نمیپذیرد.
وی ادامه داد: حتی اگر منظور روسیه از رفع انسداد ارتباطات، باز کردن کریدور زنگزور باشد، از کدام مسیر صورت خواهد گرفت؟ از مسیر صلحآمیز یا جنگ؟ اگر از مسیر صلحآمیز این کار انجام شود به این شکل که ارمنستان حاکم بر این مسیر باشد و آذربایجان بتواند به نخجوان برود و ترکیه هم به شرق آذربایجان بیاید، در این صورت ارمنستان مطالباتی خواهد داشت، به این مفهوم که باید مرزهای ارمنستان به طرف ایران و ترکیه را دیگر کشورها باز کنند؛ یعنی ارمنستان از مسیر نخجوان بتواند به ایران برسد و از شمال به ترکیه و دریای سیاه راه پیدا کند و از مسیر شرق آذربایجان به بیله سوار و آستارا برسد. اما بسیار بعید است که آذربایجان و ترکیه با این مساله موافق باشند، چون سیاست این دو کشور محاصره ارمنستان است و حاضر نیستند مسیرهای دیگری را به روی ارمنستان باز کنند.
سفیر پیشین کشورمان در باکو گفت: اما اینکه برای بازکردن دالان زنگزور بخواهند به جنگ متوسل شوند هم بعید است، چرا که آذربایجان و ارمنستان تازه از یک جنگ 30 ساله رها شدهاند و نمیخواهند دوباره وارد جنگ شوند. اگر این جنگ رخ دهد، ایران هم متضرر میشود و مرزها دچار مشکل میشوند، به علاوه، کشورهای فرامنطقهای به ویژه فرانسه و آمریکا هم احتمالا در این جنگ در حمایت از ارمنستان مداخله خواهند کرد و ارمنستان به یک اوکراین دیگر تبدیل خواهد شد که این وضعیت برای روسیه که اکنون در حال جنگ در جبهه اوکراین است، اصلا خوب نیست، از همین رو بعید است روسیه وارد یک جنگ دیگر آن هم در منطقه قفقاز شود. بنابراین احتمال باز شدن کریدور زنگزور نه از مسیر مذاکرات صلحآمیز و نه جنگ، وجود ندارد.
پاکآیین اظهار داشت: به نظر میرسد مواضع اخیر مقامات روسی درباره کریدور زنگزور بیشتر یک موضعگیری سیاسی ضد ارمنستانی باشد تا یک موضع اجرایی و اعمالی که از سوی روسیه بخواهد با جدیت دنبال شود.
وی افزود: البته قضاوت در مورد واقعیت اظهارات اخیر مقامات روس در مورد کریدور زنگزور و هدف آنها از طرح آن، که مغایر با منافع ملی ایران بوده و مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران نیز مخالفت صریح خود را با آن اعلام کردهاند، مستلزم دریافت توضیحات دقیق و روشن آنها برای جلوگیری از تخریب روابط از سوی دشمنان روابط و کسانیکه مخالف حفظ آرامش و تقویت وتعمیق مناسبات هستند، میباشد.
0 Comments