شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بینالملل گفت: تحریمهای اروپا و آمریکا علیه روسیه برای منصرف کردن یا به عقب برگرداندن مسکو از مواضع سیاسی و ارضی این کشور در اوکراین نیست، بلکه فشاری است تا روسیه اقداماتش علیه اوکراین را محدود کند.
محمود شوری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره تمدید و تشدید تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه در واکنش به ادامه جنگ با اوکراین اظهار داشت: قدرتهای غربی ابزارهای زیادی برای اینکه روسیه را از اقداماتش در جنگ با اوکراین منصرف کنند، به کار گرفته اند و سعی دارند با این ابزارها ازجمله حمایت مالی از اوکراین و تحریم روسیه، این کشور را به عقب نشینی وادار کرده یا حداقل مجبور کنند که از درگیری نظامی دست بردارد.
وی در ادامه گفت: بخشی از این ابزارها حمایت نظامی از اوکراین است، اما این حمایت نمیتواند چندان گسترده باشد، چون آنها نمیخواهند وارد درگیری نظامی با روسیه شوند که یک قدرت بزرگ هستهای است. چراکه ممکن است با تحریک بیشتر روسیه وارد یک جنگ بزرگتر شوند. از این رو، تنها ابزار آنها تحریمهای مختلف اقتصادی است که در دو سال گذشته و در ابعاد گوناگون شاهد اعمال آنها علیه روسیه بودیم. از شروع جنگ تا کنون، نزدیک به 20 هزار تحریم علیه روسیه اعمال شده است.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره منطق تحریمها علیه روسیه از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا اظهار داشت: منطق تحریم اتحادیه اروپا علیه روسیه این است که غرب نه برای اینکه روسیه را با تحریم بتواند از ادامه حملات منصرف کند یا به عقب برگرداند، بلکه با هداف ایجاد فشار اقتصادی است تا روسیه اقداماتش علیه اوکراین را محدود کند. تحریمها یک مولفه تاثیرگذار بر روی سیاستهای روسیه است، هر چند این یک مولفه درجه دومی است و بهتنهایی تعیین کننده نخواهد بود.
شوری درباره واکنش روسیه به تحریمهای اروپا و آمریکا بهویژه برداشت سود سپردههای بلوکه شده این کشور در بانکهای اروپا گفت: شرایط روسیه بهشکلی است که با این تحریمها دچار شکست نخواهد شد، اما به هر حال برای روسیه حتما شرایط را سختتر میکند. از طرفی، پیام این تحریمها که بهنوعی نشان دادن وحدت نظر میان قدرتهای حامی اوکراین است، بهلحاظ روانی روسیه را تحت فشار قرار میدهد.
وی در پاسخ به این پرسش که در صورت روی کار آمدن دونالد ترامپ رویکرد اروپا در قبال روسیه تغییر خواهد کرد یا نه؟ اظهار داشت: بزرگترین طراح تحریمها علیه روسیه بعد از جنگ اوکراین، آمریکاییها هستند. طبیعی است با تغییر دولت در آمریکا و در صورتی که ترامپ بر سر کار بیاید، سیاستها اندکی تغییر کند، اما در ارتباط با نوع تحریمها بعید است که تاثیر جدی داشته باشد. این تحریمها مصوبه کنگره آمریکا است و بهراحتی نمیشود آنها را لغو کنند. ضمن آنکه، به دلایل راهبردی متعدد، بعید است رئیس جمهور بعدی آمریکا حتی اگر ترامپ باشد، در سیاست کلی این کشور در قبال روسیه تغییر جدی ایجاد کند.
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: اگرچه روی کار آمدن ترامپ، جزو دغدغههای اروپاییها و دولت فعلی آمریکاست، اما بحث تحریمها علیه روسیه و کمکهای نظامی و مالی به اوکراین یک سیاست کلان است که در این دو سال و نیم که از جنگ میگذرد، از سوی اتحادیه اروپا و امریکا دنبال شده است و تداوم هم خواهد داشت. ممکن است با آمدن ترامپ اندکی تغییرات ایجاد شود، اما به طور بنیادین این مساله دچار تغییر نخواهد شد.
شوری درباره واکنش روسیه به تشدید تحریمها از سوی اروپا گفت: روسیه در این دو سال و نیم که از جنگ میگذرد، سیاستهایی را برای مقابله با فشارهای سیاسی و اقتصادی غرب در پیش گرفته است. در ارتباط با جنگ اوکراین، یک واقعیت وجود دارد که روسیه هیچ راهی برای برگشت خود از مواضعی که در خاک اوکراین به دست آورده، تعریف نکرده است و اساسا به این موضوع فکر هم نمیکند. روسیه بخشهایی که از خاک اوکراین اشغال کرده را بخشی از سرزمین خود می داند، بنابراین اینکه فکر کنیم روسیه به میل خود یا با فشار تحریمهای آمریکا و اروپا، این مناطق را رها میکند، چنین چیزی بعید است. شاید به همین دلیل است که اروپاییها و آمریکا دست از تحریم روسیه بر نمی دارند و روز به روز آنها را تشدید میکنند.
وی با اشاره به اینکه قدرتهای غربی بعد از جنگ اوکراین تمام داراییهای روسیه را در بانکهای غربی مسدود کردند و بخشی از آن و سودش را در قالب کمک به اوکراین استفاده میکنند، اظهار داشت: این روند تازهای در روابط روسیه و غرب نیست و روسیه در این سالها تلاش کرده اقتصاد خود را با شرایط تحریمها تطبیق دهد. روسیه از طریق تعاملاتی که با قدرتهای غیرغربی بهویژه در چارچوب بریکس دنبال میکند، سعی کرده مقابل تحریمها و فشارهای سیاسی و بین المللی دوام بیاورد که قطعا جایگزین روابط گذشته نیست، اما مسیری است که روسها در پیش گرفتند و تا الان هم شرایط اقتصادی خود را نسبتا با ثبات نگاه داشتند و اجازه ندادند بحث تحریمها فشار فوق العاده زیادی بر اقتصاد این کشور و مردم وارد کند.
0 Comments