شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه و عراق گفت: تا زمانیکه بحران غزه، تهدید آمریکا علیه جریانهای مقاومت در منطقه و همچنین فشار بر ایران بهعنوان پایه اصلی محور مقاومت تداوم دارد، در سایهی این تنشها، تقابل میان آمریکا و گروههای مقاومت در عراق نیز ادامه خواهد یافت.
علی موسوی خلخالی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره واکنش دولت عراق به حملات اخیر آمریکا به مقرهای گروههای مقاومت در این کشور اظهار داشت: اگرچه نیروهای آمریکا در اواخر دولت آقای نوری المالکی عمدتا از عراق رفتند، اما تسلط و حضور این کشور همچنان به قوت خود باقی ماند، بعد از آن هم، وقتی داعش به عراق حمله کرد، آمریکاییها ائتلافی برای مبارزه با داعش ایجاد کردند و به این بهانه به عراق بازگشتند، بنابراین آمریکاییها هنوز به عراق بهعنوان یک کشور اشغالی نگاه میکنند.
این کارشناس مسائل منطقه و عراق ادامه داد: حریم هوایی عراق از زمان جرج بوش پسر که به این کشور حمله کرد، در اختیار آمریکا بوده است. از این رو، حریم هوایی عراق همیشه در کنترل آمریکاییها بوده و حتی در فرودگاه بغداد یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی آمریکا بهعنوان پایگاه ناظر بر پروازهای ورودی و خروجی به این کشور مستقر است.
موسوی در ادامه با تاکید بر اینکه علاوهبر تسلط امنیتی و سیاسی آمریکا بر عراق، شریان اقتصادی این کشور نیز در اختیار آمریکا است، اظهار کرد: بر اساس توافقی که در سال 1991 میلادی در قالب توافق “نفت در برابر غذا” میان عراق و سازمان ملل شکل گرفت، یک حساب بانکی در آمریکا تعیین شد تا پول های ناشی از فروش نفت عراق به آن واریز شود تا این کشور بتواند کالاهای اساسی خود را از طریق این حساب تامین کند که البته این حساب بانکی کماکان باقی است، در نتیجه، جای شگفتی نیست که آمریکا همچنان بر عراق نفوذ داشته باشد.
وی در پاسخ به اینکه دامنه تنش میان عراق و آمریکا چقدر میتواند گسترش یابد؟ گفت: به احتمال قوی، تنش موجود تحت تقابل بین گروههای مقاومت عراق و آمریکا ادامه پیدا میکند، البته نمی دانیم تا کجا و چه زمانی؟ اما تا زمانیکه بحران غزه، تهدید آمریکا علیه جریانهای مقاومت در منطقه و همچنین فشار بر ایران بهعنوان پایه اصلی محور مقاومت تداوم دارد، در سایهی این تنشها، تقابل میان آمریکا و گروههای مقاومت در عراق نیز ادامه خواهد یافت. البته گروههای جریان مقاومت از ایران دستور نمیگیرند، بلکه در امتداد محور مقاومت فعالیت میکنند. این یک واقعیت است که گروههای مقاومت، تضعیف ایران را بهمعنای ضعیف شدن خود میدانند، از این رو، تا وقتی موازنهای بین طرفین ایجاد نشود، این تنش برقرار است، مگراینکه یک طرف در این تنشها شکست بخورد.
این کارشناس مسائل منطقه و عراق درباره راهحل کاهش این تنشها تصریح کرد: طبیعی است دولت عراق نگران این وضعیت باشد. عراقیها بحران تروریسم که بسیار جدی و خطرناک بود را سپری کردند و اکنون سعی دارند به سمت آرامش و ثبات حرکت کنند. در سال 2022 نیز شکوفایی اقتصادی 10 درصدی را تجربه کرده و درآمدهای نفتیشان افزایش یافته است، ازهمینرو تلاش دارند دولت رفاه شکل دهند، اما در این میانه، یک بحران بزرگ منطقهای شکل گرفته که میتواند تحقق این هدف را با چالش مواجه کند، از این رو هر چه دامنه بحران در منطقه افزایش یابد، بر تحولات این کشور نیز تاثیر مستقیم میگذارد، بهویژه اینکه دولت عراق نگران است پای این کشور به تنشهای منطقهای کشیده شود.
وی خاطرنشان کرد: عراق نمیخواهد عرصهای برای تسویه حساب قدرتهای مختلف با یکدیگر در منطقه باشد، چراکه منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتیشان این گونه ایجاب میکند.
موسوی در پاسخ به اینکه تا چه اندازه این تحولات و تنشها تحت تاثیر حمایت آمریکا از رژیم اسرائیل در جنگ غزه است؟ گفت: قطعا این تحولات متاثر از مساله غزه است. هر چه گروههای مقاومت بهویژه گروههای مقاومت در فلسطین، سوریه، لبنان ضعیف شوند، جریانهای مقاومت در عراق و یمن هم ضعیف میشوند، از این رو آنها تلاش دارند جریان مقاومت به طور کلی در منطقه تضعیف نشود، چون می دانند اگر محور مقاومت فلسطین تضعیف شود، به ضرر آنها نیز خواهد بود.
0 Comments