شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه با توجه به درگیری که میان حماس و فلسطین در جریان است، مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دچار تعلیق و چالش جدی خواهد شد، گفت: در این شرایط، با افزایش درگیریها و تلفات انسانی، با درنظر داشتن حساسیت افکارعمومی، در کوتاه مدت، کمتر دولتی در منطقه، جرات خواهد کرد، بحث عادی سازی را مطرح کند.
هرمز جعفری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به دیدگاه برخی رسانههای بینالمللی در این رابطه که حمله بیسابقه حماس به رژیم صهیونیستی با هدف پیچیده کردن روند تاریخی عادیسازی بین رژیم اسرائیل و عربستان سعودی که در منطقه درحال انجام است، صورت گرفت، تصریح کرد: عادیسازی روابط رژیم اسرائیل با کشورهای منطقه، خصوصا اعراب و مسلمانان، به طور کلی در دستور کار دستگاه سیاست خارجی آمریکا قرار داشته و بعضی دولتها کمتر و برخی بیشتر بر آن تمرکز کردهاند. در چارچوب کنگره برای آن ساختار در نظرگرفته شده و کمیسیونی تحت عنوان توافق ابراهیم شکل گرفته است که اجرا و گسترش این توافق را که در دولت ترامپ نهایی شد، پیگیری میکند.
وی افزود: در جریان سفر بایدن به عربستان، با اینکه رسانهها بیشتر به تلاشها برای افزایش تولید نفت پرداختند، اما یکی از موضوعات اصلی، که در بیانیه پایانی مطرح و در سایت وزارت خارجه آمریکا هم منتشر شد، مساله عادیسازی روابط رژیمصهیونیستی و عربستان و چالشهای مربوط به فلسطین بود که در رسانهها چندان مورد توجه قرار نگرفت. بنابراین این مساله، همواره در دستور کار آمریکا قراردارد.
مسئول امور بین الملل پارک علم وفناوری دانشگاه شریف، با بیان اینکه ریاض، در دوره جدید، سیاستهای عملگرایانهای نسبت به گذشته دنبال میکند و درحال شکستن بسیاری از تابوها است، گفت: عربستان بارها به صراحت اعلام کرده که توافق عادیسازی، منافع گستردهای برای عربستان و اسرائیل و به زعم آنها برای منطقه به همراه دارد و از آن استقبال میکند. حتی محمدبن سلمان، اسرائیل را متحدی بالقوه خواند که میتواند بالفعل شود.
جعفری با یادآوری اینکه ریاض به طور رسمی، بر طرح دو دولتی که سال 2002، در چارچوب اتحادیه عرب مصوب شده، تاکید دارد اما اکنون شاهد نگاه متفاوتی به این طرح هستیم، ادامه داد: مساله فلسطین برای پادشاه و ولیعهد عربستان اهمیت دارد، محمدبن سلمان، فرزند کسی است که از حامیان تاریخی فلسطین بوده و این مساله کمی نیست. با توجه به درگیری که میان حماس و فلسطین در جریان است، مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دچار تعلیق و چالش جدی خواهد شد. ریاض در بیانیه خود درباره درگیری حماس و رژیم اسرائیل، از مفهوم «اشغالگری» و «ظلم» استفاده کرد که مدتها بود این مفاهیم کمتر استفاده می شد.
وی مدت زمان ادامه این درگیری، میزان تلفات و پیامدهای آن را بسیار مهم عنوان کرد و افزود: اگر جنگ طولانی شود و گسترش یابد، عادی سازیها دچار چالش مهمی خواهند شد. اما این جنگ، این استدلال که اگر قرار است در منطقه، صلح و ثباتی وجودداشته باشد، باید مساله فلسطین به صورت عادلانه ای حل و فصل شود را قویتر از گذشته نشان داد.
جعفری با بیان اینکه رژیم اسرائیل، وضعیت را جنگی اعلام کرده و خود را برای ورود به غزه آماده می کند، ادامه داد: در این شرایط، با افزایش درگیریها و تلفات انسانی، با درنظر داشتن حساسیت افکارعمومی، در کوتاه مدت، کمتر دولتی در منطقه، جرات خواهد کرد، بحث عادی سازی را مطرح کند.
این کارشناس مسائل بین الملل، خاطرنشان کرد: با وقوع این جنگ، موضعگیری عربستان درخصوص ضرورت شکلگیری دو دولت در سرزمینهای اشغالی، بیشتر مورد توجه قرارمیگیرد. این جنگ، موضع عربستان را تقویت کرد و اکنون طرف آمریکایی و اسرائیلی بیشتر نیازمند عربستان شده اند.
مسئول امور بین الملل پارک علم وفناوری دانشگاه شریف، ضمن تشریح شرایط متفاوت عربستان با امارات برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، ادامه داد: در هر حال، حتی اگر این جنگ اتفاق نمی افتاد، ریاض به سادگی کارت بازی فلسطین را از دست نمی داد زیرا مایل نیست دفعتا عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل را اعلام کند و با توجه به موانع موجود، راهبرد گام به گام برای شکست تدریجی این تابو را در پیش خواهد گرفت.
جعفری با بیان اینکه در شرایط فعلی، ورود به بحث عادی سازی برای عربستان، هزینه های بسیار سنگینی دارد، اظهارداشت: با این حال، در شرایط فعلی، هر میزان عمق فاجعه جنگ بیشتر باشد، هزینه ها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بیشتر می شود. البته با توجه به تلفات سنگینی که رژیم اسرائیل داشته، به نظر نمی رسد این جنگ به سرعت پایان یابد.
0 Comments