جدیدترین مطالب
اوکراین: نقطه عطف در همپیمانی راهبردی چین و روسیه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیریهای جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک همپیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیتهای همکاری میان قدرتهای اقتدارگرا را به چالش میکشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بینالمللی معرفی کند.»
منافع، رویکرد و مسئولیت قدرتهای بزرگ در قبال بحران سوریه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقهای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمیتوانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیشبینی کند.»
تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیلها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغهها و نگرانیهای جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.
راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویههای عملی متناقض با آن
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلامهراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاستهای دفاع از حقوق اقلیتهای نژادی، بهویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانهای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.
عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین
شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبردهای متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظهکاری یا همراهی را اتخاذ میکنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاستها تاثیر میگذارد و نشاندهنده یک وضعیت پیچیده منطقهای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظامهای سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.
چشمانداز مذاکرات احیای برجام
حسن بهشتیپور در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره رویکرد آمریکای بایدن در قبال برجام اظهار داشت: «ایالاتمتحده آمریکا ظاهراً به این جمعبندی رسیده که نمیتواند در کلیت برجام با ایران به توافق برسد بنابراین به دنبال یک توافق مرحلهبهمرحله یا همان گامبهگام است. درواقع خواسته واشنگتن این است که به دنبال موضوعات فرابرجامی برود، اما چون میداند جمهوری اسلامی ایران با این مسئله مخالف است و بارها نیز مخالفت خود را اعلام کرده، تلاش دارد ابتدا تحریمها را به حالت تعلیق درآورد و سپس مرحلهبهمرحله این توافق را با ایران پیش ببرد. درواقع آمریکا و اروپا به دنبال یک توافق موقت هستند که فعلاً ایران را به اجرای برجام راضی کنند و در مرحله بعد به سراغ موضوعات فرابرجامی که در نظر دارند، بروند اما ایران با چنین موضوعی موافقت نخواهد کرد.»
وی با اشاره به گفتگوی تلفنی اخیر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با وزرای خارجه تروئیکای اروپایی و رویکرد اروپا در خصوص این طرح نیز گفت: «اروپا هم در این زمینه کاملاً با آمریکا همراه است؛ زیرا کشورهای اروپایی نیز مدعی هستند که باید به یک برجام پلاس دست پیدا کنند تا علاوه بر برجام درباره یک سری موضوعات فرابرجامی نیز با ایران به تفاهماتی برسند.»
بهشتیپور در خصوص نگاه چین و روسیه به این گفتگوها نیز گفت: «پکن و مسکو در پی آن هستند که گفتگوها در قالب برجام به نتیجه برسد و نه فرابرجام. آنها معتقد هستند که برجام نوعی توافق عدم اشاعه است و این توافق عدم اشاعه هستهای هم برای چین و هم برای روسیه مناسب است. ضمن اینکه لغو تحریمها به نفع چین و روسیه است؛ به این دلیل که میتوانند با ایران در زمینههای مختلف ازجمله بانکداری و سرمایهگذاری و فعالیتهای تجاری روابط بهتری داشته باشند.»
این کارشناس با اشاره به اینکه چین و روسیه نیز نگران تبعات احتمالی حضور شرکتهایشان در ایران در صورت تداوم تحریمهای آمریکا هستند، تأکید کرد: «همچنانکه بعد از خروج ترامپ از برجام، شرکتهای چینی و روسی نیز مانند شرکتهای اروپایی از ایران خارج شدند. چون نمیتوانستند با ایران همکاری کنند و درعینحال تحریم آمریکا را نیز بپذیرند.»
کارشناس مسائل هستهای با اشاره به اینکه چین و روسیه به دنبال توافق بر سر همان برجام هستند ادامه داد: «آنها با توافقات فرابرجامی موافق نیستند.»
بهشتیپور درباره روابط چین و روسیه با ایران و در مقابل با آمریکا و اروپا گفت: «باید توجه داشت که روسیه و چین با آمریکا همکاریهایی دارند، جلسات مشترک برگزار میکنند و ضمن رایزنی با هم سعی میکنند استراتژی مشترکی را اتخاذ کنند؛ یعنی با وجودیکه این کشورها با غرب اختلافاتی دارند اما نمیخواهند یک جبهه ضدآمریکایی یا ضد اروپایی تشکیل دهند؛ بنابراین درواقع نمیتوان گفت که ایران، چین و روسیه در این مذاکرات یک طرف قرار دارند و طرفهای غربی سمت دیگر. شاید دیدگاه ایران به چین و روسیه نزدیکتر باشد اما پکن و مسکو با تهران نیز اختلافنظرهایی دارند.»
بهشتیپور در رابطه با روند مذاکرات، آن را کُند توصیف کرد و گفت: «دلیل این کُند بودن نیز این است که دو طرف حاضر نیستند از مواضع خود کوتاه بیایند. اکنون روند گفتگوها به مرحلهای رسیده که طرفین در خصوص پرانتزهای حساس در حال مذاکره هستند؛ لذا در چنین مرحلهای، هم تلاش ایران و هم طرف مقابل بهخصوص آمریکا این است که حداقل امتیاز را بدهند و حداکثر امتیاز را بگیرند.»
وی تأکید کرد: «البته همین روند کُند، روبهجلو و در حال پیشرفت است و تمام شواهد و قرائن نشان میدهد که توافقاتی حاصلشده است اما هنوز به مرحلهای نرسیده که یک توافق جامع امضا و آن را علنی کنند.» کارشناس مسائل بینالملل درنهایت در خصوص زمان احتمالی رسیدن به توافق هم گفت: «به نظر میرسد طرفین در حال چانهزنی هستند تا امتیازات بیشتری کسب کنند و امتیازات کمتری بدهند. اینکه این روند تا چه زمانی ادامه پیدا میکند هنوز مشخص نیست اما نباید انتظار داشته باشیم که درزمانی خیلی نزدیک توافق حاصل شود چراکه اختلافات، اساسی است و تلاش زیادی را میطلبد تا طرفهای مذاکراتی به یک نقطه مشترک برسند.»
0 Comments