جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیل‌ها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.

راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویه‌های عملی متناقض با آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلام‌هراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاست‌های دفاع از حقوق اقلیت‌های نژادی، به‌ویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانه‌ای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.

عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین

شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبرد‌های متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظه‌کاری یا همراهی را اتخاذ می‌کنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاست‌ها تاثیر می‌گذارد و نشان‌دهنده یک وضعیت پیچیده منطقه‌ای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظام‌های سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.

تاثیر تحولات سوریه بر عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: عراق از جهات مختلف برای ایران مهم است و امنیت این کشور، امنیت ایران است؛ از این رو، بعد از تحولات سوریه، هر تحول سیاسی و امنیتی در عراق مستقیما بر امنیت ایران تاثیرگذار است، و نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

Loading

أحدث المقالات

فواد مخزومی به نفع نواف سلام، از نامزدی نخست وزیری لبنان انصراف داد

«فواد مخزومی» اعلام کرد که از کاندیداتوری برای سمت نخست وزیری لبنان انصراف داده است. با کنار رفتن فواد مخزومی، اکنون نام سه نامزد برای تصدی این پست برجسته شده است که این سه تن عبارت از نواف سلام، ابراهیم منیمنه و نجیب میقاتی هستند.

تماس ویدیویی رهبران آمریکا، ژاپن و فیلیپین؛ ادامه همکاری‌ها محور گفت‌وگوها

تهران- ایرنا- رهبران آمریکا، ژاپن و فیلیپین در یک تماس ویدیویی ۳۰ دقیقه‌ای، در حالی در زمینه ادامه همکاری‌ها در زمینه امنیت دریایی توافق کردند، که دولت کنونی ایالات متحده تا یک هفته دیگر کنار خواهد رفت.

Loading

سمت و سوی روابط ایران – انگلیس

شورای راهبردی آنلاین - گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا درباره روابط تهران-لندن گفت: «‌ایران و انگلیس در دهه‌های گذشته روابط انتقادی با یکدیگر داشته‌اند، ولی همزمان انگلیس به دلیل پی بردن به اهمیت ایران در حوزه خلیج‌فارس سعی داشته روابطش با تهران را به نوعی حفظ کند.»

مرتضی مکی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: «روابط ایران با انگلیس همواره با فرازوفرود و پیچیدگی‌های سیاسی خاصی همراه بوده، چنانکه هم در انگلیس و هم در ایران به این موضوع با حساسیت ویژه‌ای نگریسته می‌شود.»

وی با اشاره به پیشینه دخالت‌ها و نقش منفی بریتانیا در ایران توضیح داد: «بریتانیا سابقه خوبی در نگاه مردم ایران ندارد و نگاه استعماری انگلیس نسبت به ایران از گذشته به خصوص از زمان قاجار و کشف نفت در ایران باعث شده که انگلیس نقش بسیار منفی در روند تحولات سیاسی ایران داشته باشد.»

به گفته مکی، این نقش منفی در جریان مشروطه به خوبی مشاهده شد؛ در آن زمان انگلیسی‌ها آشکارا تلاش کردند تا روند تحولات سیاسی در ایران را به انحراف کشانده و مشروطه را به بن‌بست بکشانند.

کارشناس مسائل اروپا ادامه داد: «‌به بن‌بست‌ رسیدن سیاست‌های رضاخان نیز نتیجه سیاست‌های ضدایرانی بریتانیا در ایران بود و در نهایت نیز شاهد ساقط کردن رضا خان و جانشینی محمدرضا با هدف حفظ سلطه و نفوذ انگلیس در ایران بودیم.»

وی با بیان اینکه ملی شدن صنعت نفت نیز در راستای مقابله با سلطه و نفوذ انگلیس صورت گرفت، گفت این در حالی است که کودتای 28 مرداد عملا باعث شد محمدرضا با یک سیاست استبدادی بر ایران حاکم شود و این سیاست در نهایت با مبارزه و مقاومت مردم به انقلاب اسلامی ختم شد.

مکی در رابطه با سیاست‌های لندن در قبال تهران بعد از انقلاب اسلامی نیز گفت: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز انگلیس تلاش کرد همچنان نقش مخربی را در مواجهه با انقلاب اسلامی ایفا کند و حمایت از گروه‌ها و جریان‌های تجزیه طلب و ضدانقلاب نمونه‌ای از این سیاست‌ورزی لندن در قبال جمهوری اسلامی ایران بود.»

لیکن به گفته این کارشناس مسائل اروپا، چهار دور سفر جک استراو، وزیر خارجه وقت انگلیس به تهران در بحبوحه حملات آمریکا و انگلیس به عراق در سال 2003 نشان می‌دهد که انگلیس به خوبی از جایگاه و نقش ایران در معادلات سیاسی خاورمیانه و منطقه خلیج‌فارس آگاه بوده و به دنبال استفاده از این جایگاه و نقش در جهت پیشبرد سیاست‌های خود بوده است.

مکی در واکاوی این سیاست لندن توضیح داد: « حتی بعد از حمله به سفارت انگلیس در تهران، لندن کوشید این اقدام تاثیر بلندمدتی در مناسبات سیاسی با ایران نداشته باشد. یعنی در حالی که کشورهایی مانند کانادا در پی حمله به سفارت انگلیس در تهران روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کردند و هنوز نتوانسته‌اند مناسبات خود را با ایران ترمیم کنند و تحت تاثیر جریان‌های سیاسی مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران قرار دارند، اما انگلیس با ترمیم روابط سیاسی خود با جمهوری اسلامی ایران و اعزام سفیر به تهران نشان داد که می‌خواهد نقش یک کنشگر سیاسی فعال در منطقه خلیج‌فارس را ایفا کرده و از حداکثر موقعیت‌ها در جهت پیشبرد سیاست‌های منطقه‌ای خود استفاده کند. »

مکی با بیان اینکه بعد از برگزیت، انگلیس تلاش دارد تا نقش فعال‌تر و مستقل‌تری از اتحادیه اروپا را در منطقه خلیج‌فارس یعنی حوزه نفوذ سنتی‌اش ایفا کند، گفت: «موضوع احیای پایگاه‌های انگلیس در خلیج‌فارس نیز در همین راستا قرار دارد.»

به گفته این کارشناس، به احتمال بسیار قوی در صورت احیای برجام، لندن نیز مانند دیگر پایتخت‌های اروپایی تلاش خواهد کرد از موقعیت احیای برجام حداکثر بهره‌برداری را برای تقویت همکاری با ایران بکند.

کارشناس مسائل اروپا با اشاره به تاثیر روابط لندن و واشنگتن بر مناسبات تهران و لندن گفت: «روابط و مناسبات انگلیس و آمریکا، مناسباتی بسیار گسترده و نزدیک است و در طول مذاکرات برجام نیز انگلیس برخلاف فرانسه تلاش کرد ضمن همسویی با دولت باراک اوباما نقش موثری را در روند منتهی شدن به توافقنامه برجام ایفا کند. اکنون نیز که جو بایدن در آمریکا به قدرت رسیده همسویی و همراهی انگلیس با آمریکا قطعا بیشتر از همسویی لندن با آمریکای ترامپ است و انگلیس نیز احیای برجام را همچون آمریکا موثرتر در سیاست‌های خاورمیانه‌ای خود می‌داند.»

وی ادامه داد: «با این وجود انگلیس نیز همچون بسیاری از کشورهای دیگر در زمان اوباما و ترامپ از تحریم‌های گسترده علیه ایران حمایت کرد.»

مکی در نهایت با تاکید بر این موضوع که انگلیس تلاش دارد که همواره یک رابطه انتقادی با جمهوری اسلامی ایران داشته باشد گفت این رابطه انتقادی در چارچوب سیاست‌های ایران هراسانه‌ای است که آمریکا و دولت‌های اروپایی در چند دهه گذشته به راه انداخته‌اند.

وی افزود: حمایت از جریان‌های سیاسی مخالف و منتقد نظام جمهوری اسلامی ایران و طرح موضوعات مختلفی در داخل ایران که می‌تواند به یک جنگ روانی از سوی رسانه‌های انگلیسی علیه ایران تبدیل شود تاحدودی دیپلماسی رسانه‌ای انگلیس علیه ایران را نشان می‌دهد. هرچند انگلیسی‌ها در چارچوب همین سیاست انتقادی به دنبال فرصت‌سازی نیز هستند تا بتوانند ضمن حفظ مناسبات حسنه‌شان با دولت‌های منطقه و فروش تسلیحات‌ به این کشورها، روابط سیاسی خود را با ایران نیز حفظ کرده و در روند تحولات ایران با غرب نقش موثری داشته باشند. از طرف دیگر با توجه به شرایط سیاسی – اقتصادی انگلیس پس از خروج از اتحادیه اروپا و مشکلاتی که با آن مواجه خواهد بود، تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف با ایران با ظرفیت‌های بالایش فرصت مغتنمی برای دولت انگلیس می‌باشد. لذا لازم است طرف ایرانی نیز با درنظر گرفتن مراتب فوق و با هشیاری از این فرصت برای تنظیم مناسبات متوازن و مطلوب بهره برداری نماید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر