جدیدترین مطالب

چین، پاکستان و ابتکار کمربند و جاده: سرنوشت کریدور اقتصادی ۱۰ ساله چین-پاکستان

شورای راهبردی آنلاین-رصد: شور و شوق اولیه برای نزدیک به 30 میلیارد دلاری که چین به پاکستان تزریق کرد، از بین رفته است و باوجودی که ابتکار کمربند و جاده چین (BRI)پاکستان و آینده آن را متحول کرد، کریدور اقتصادی چین- پاکستان (CPEC) گرفتار سیاست‌های داخلی پاکستان شده است.

نظامی‌سازی فضا و تسلیحات هسته‌ای

شورای راهبردی آنلاین-رصد: آمریکا در فوریه 2024 در بحبوحه تنش‌ها و خطرات مناقشه هسته‌ای، روسیه را به توسعه یک سلاح ضد ماهواره (ASAT) با خرج هسته‌ای برای مدار پایین زمین متهم کرد. این گزارش به بررسی اتهامات، قوانین بین‌المللی علیه تسلیحات کشتار جمعی مستقر در فضا و تلاش‌های تاریخی برای جلوگیری از رقابت تسلیحاتی در فضا می‌پردازد.

آیا نشست بین‌الافغانی استانبول، اتاق فکر نشست دوحه است؟

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در اخبار آمده است که پنجشنبه و جمعه، ۱۰ و ۱۱ آبان‌ماه، حدود ۵۰ تن از فعالان سیاسی و مقامات حکومت پیشین افغانستان در نشستی دو روزه در استانبول ترکیه، پشت درهای بسته، گردهم آمده‌اند تا درباره «امکان ازسرگیری مذاکرات بین‌الافغانی» بحث و گفت‌وگو کنند. این نشست که با حمایت دولت ترکیه و به ابتکار «مجمع گفتمان ملی» برگزار شده، توسط حکمت کرزی، مصطفی مستور، ذبیح‌الله زیارمل، نبیلا مصلح، ادریس زمان، ایوب عرفانی و فریما نوابی از مقامات پیشین حکومت افغانستان، در سال ۲۰۲۲ تأسیس شده است.

تحلیلی بر سفر اخیر نماینده ویژه دولت آمریکا به لبنان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در خصوص سفر اخیر «عاموس هوکشتاین» نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به لبنان، اهداف و دلایل مهمی مطرح است. براساس آنچه که از جزئیات گفتگوهای هوکشتاین با مقامات لبنانی به بیرون درز کرده است و همچنین برداشتی که از ماهیت سیاست‌های اخیر آمریکا در لبنان وجود دارد، پیداست که یافتن «سازوکارهای جدید» برای اجرای قطعنامه 1701 با رویکرد جدید، «هدف اصلی» سفر نماینده ویژه جو بایدن به بیروت بوده است.

دکتر خرازی در مصاحبه با المیادین:
احتمال افزایش برد موشکی ایران وجود دارد

شورای راهبردی آنلاین: رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: در مورد مسئله برد موشک ها تا به حال حساسیت غربی ها، به خصوص اروپایی‌ها را لحاظ می‌کردیم، ولی وقتی آن‌ها حساسیت های ما را به خصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمی‌کنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیت های آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشک های ایران افزایش یابد، وجود دارد.

نقش بریکس در تحقق نظم نوین جهانی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بریکس در چهارچوب سیاست‌های «ایجابی» و نه «سلبی»، بدون اینکه از اصول و مؤلفه‌های نظم‌ساز مبتنی بر منشور ملل متحد تخطی کند یا با آن مخالفت نماید، به دنبال ترتیبات جدیدی است که حاکمیت پارادایم‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و … آمریکا و نظام لیبرال را در دنیای کنونی به چالش می‌کشد.

الزامات اتحادیه اروپا در قبال رژیم صهیونیستی بر اساس نظر دیوان بین‌الملل دادگستری

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «در ماه ژوئیه، دیوان بین‌المللی دادگستری یک نظر مشورتی مبتکرانه درباره پیامدهای حقوقی سیاست‌ها و اقدامات اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین صادر کرد، اسرائیل را مسئول تبعیض نژادی و آپارتاید علیه فلسطینی‌ها دانست و فهرست بلندبالایی از سوء استفاده و نقض قوانین بین‌المللی توسط مقامات اسرائیلی ارائه کرد. دیوان اعلام کرد که اشغالگری توسط اسرائیل غیرقانونی است و الزاماتی واضح را برای اسرائیل جهت پرداخت غرامت به فلسطینی‌ها تعیین کرد.»

واکاوی علل نگاه پوتین به عربستان برای پیشبرد مذاکرات صلح با اوکراین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در پاسخ به سوال فیصل العباس خبرنگار سعودی و سردبیر روزنامه انگلیسی زبان عرب نیوز، عربستان سعودی را به‌عنوان «گزینه‌ای مناسب» برای محل برگزاری نشست صلح احتمالی بین مسکو و کی‌یف اعلام کرد.

Loading

أحدث المقالات

چین، پاکستان و ابتکار کمربند و جاده: سرنوشت کریدور اقتصادی ۱۰ ساله چین-پاکستان

شورای راهبردی آنلاین-رصد: شور و شوق اولیه برای نزدیک به 30 میلیارد دلاری که چین به پاکستان تزریق کرد، از بین رفته است و باوجودی که ابتکار کمربند و جاده چین (BRI)پاکستان و آینده آن را متحول کرد، کریدور اقتصادی چین- پاکستان (CPEC) گرفتار سیاست‌های داخلی پاکستان شده است.

ارتش یمن درباره همکاری با شرکت‌های رژیم اسرائیل هشدار داد

سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد که رژیم اسرائیل برای دور زدن محاصره دریایی یمن علیه خود دست به اقداماتی از قبیل تغییر مالکیت شرکت‌ها و ایجاد شرکت‌های صوری و انتقال دارایی ها زده است که این موارد از چشم ارتش یمن پنهان نیست.

معاریو: برگ برنده در دست حزب الله است

به اعتقاد یک رسانه عبری زبان، به رغم ضرباتی که حزب الله طی این مدت متحمل شده اما همچنان برگ برنده در اختیار این جنبش است و ارتش اسرائیل در مقابل این برگ برنده منفعل باقی مانده است.

Loading

مانور روسیه، تاجیکستان، ازبکستان و نگرانی‌های مشترک از تسری ناامنی به آسیای میانه

۱۴۰۰/۰۵/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه هر نوع بی‌ثباتی و ناامنی در افغانستان به راحتی می‌تواند به کشورهای آسیای مرکزی تسری یابد و چالش‌های امنیتی متعددی را برای آن‌ها ایجاد کند، گفت: این نگرانی وجود دارد که قدرت گیری یک نیروی تندرو در افغانستان و یا هر گونه تحریک و تحرک خارجی، ناراضیان اجتماعی در تاجیکستان را به خود جذب کند و این کشور را به سمت چالشهای جدی سوق دهد.

دکتر شعیب بهمن در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به برگزای مانور مشترک روسیه، تاجیکستان و ازبکستان در خطوط مرزی افغانستان و در پاسخ به تهدیدات طالبان، اظهار داشت: روسیه در طول سالهای گذشته نقش بسیار موثر و مستقیمی در حفاظت از مرزهای تاجیکستان داشته و در اکثر مبادی مرزی این کشور با کشورهای دیگر، به‌ویژه در منطقه بدخشان که میان افغانستان و تاجیکستان به دو قسمت تقسیم‌شده، همواره نیروهای روس به عنوان مرزبان، حضور داشته‌اند و برای روسیه مهم است که بتواند استحکامات دفاعی‌اش را در آن محدوده تقویت کند.

 

اوضاع امنیتی تاجیکستان

وی بابیان اینکه دولت تاجیکستان به‌تنهایی توانایی مقابله بانفوذ گروه‌های تندرو و تروریستی را ندارد و از روسیه در این باره کمک گرفته است، افزود: علاوه بر آن، وضعیت امنیتی در تاجیکستان با چالش مواجه است. این کشور در دوره پساشوروی جنگ داخلی را در دهه 90 پشت سر گذاشته و در طول سالهای گذشته هم همواره اختلافات و تنش‌های داخلی در آن وجود داشته است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: به‌رغم اینکه آقای امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، موفق شده تا حد زیادی کشور را آرام نگه دارد، اما در لایه‌های اجتماعی این کشور مخالفت‌های بسیار زیادی با دولت او وجود دارد که بخش عمده آن، از ناحیه جریانهای اسلام‌گرا است. در واقع حزب نهضت اسلامی که جریان اسلامی میانه‌رو است به عنوان مهم‌ترین مخالف این دولت شناخته می‌شود و علاوه بر آن جریانهای تندروی دیگری در سالهای گذشته ایجاد شده و فعالیت‌های زیرزمینی دارند.

وی افزود: ممنوع کردن فعالیت حزب اسلامی در سالهای اخیر، باعث شده بسیاری از جوانان به فعالیت در گروه‌های تندروتر گرایش پیدا کنند، همان‌طور که در جریان بحران سوریه و عراق شاهد بودیم اتباعی از تاجیکستان به صفوف گروه‌های تندرویی مانند داعش پیوستند؛ بنابراین گرچه نمودی به شکل عینی در تاجیکستان نمی‌بینیم، اما نارضایتی اجتماعی در داخل این کشور بسیار زیاد است.

بهمن تأکید کرد: این نگرانی وجود دارد که قدرت گیری یک نیروی تندرو یا سر برآوردن گروهی مانند داعش در درون افغانستان و یا هر گونه تحریک و تحرک خارجی، این طیف را به خود جذب کند و تاجیکستان را به سمت چالشهای جدی سوق دهد. ضمن اینکه تحولات افغانستان، به‌ویژه در سه ماه گذشته که باعث قدرت گیری طالبان و تسلط آن‌ها بر تعداد بیشتری از ولایات شده، نگرانی همه کشورهای آسیای مرکزی به‌ویژه تاجیکستان و ازبکستان را برانگیخته است.

 

امکان تسری چالش‌های امنیتی افغانستان در آسیای مرکزی

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه هر نوع بی‌ثباتی و ناامنی در افغانستان به راحتی می‌تواند به کشورهای آسیای مرکزی تسری یابد و چالش‌های امنیتی متعددی را برای آنها ایجاد کند، هدف از برگزاری مانور مشترک نظامی روسیه، ازبکستان و تاجیکستان را افزایش قدرت دفاعی و همچنین نشان دادن آمادگی مقابله با بحران‌ها به طرف‌های خارجی عنوان کرد.

وی دیدگاه روسیه نسبت به علل خروج آمریکا از افغانستان و به آشوب کشاندن این کشور را در برگزاری این مانور موثر دانست و گفت: روس‌ها تصور می‌کنند تحولات افغانستان و خروج آمریکا از این کشور در این مقطع، طراحی گسترده‌تر و بزرگ‌تری را در بر دارد و هدف این است که آشوب‌ها در افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی هم تسری یابد که در این صورت امنیت ملی روسیه نیز با خطرات جدی مواجه می‌شود.

بهمن با بیان اینکه ما همواره شاهد ارتباط میان گروه‌های تندرو با همتایان خود در افغانستان بوده ایم، اضافه کرد: در دهه‌های گذشته این ارتباطات به شکل بسیار گسترده وجود داشته و در موارد متعددی کشورهای آسیای مرکزی به شکل عقبه استراتژیک این گروه‌های تندرو در افغانستان عمل می‌کردند و افغانستان به پناهگاهی برای آن‌ها مبدل شد. اخباری که ما امروز درباره حضور و فعالیت این گروه‌ها در افغانستان می‌شنویم، کاملا واقعی هستند و نباید آن‌ها را ساختگی در نظر گرفت.

این پژوهشگر حوزه اوراسیا با یادآوری اینکه ایجاد ناامنی ساختگی در افغانستان و در مرحله بعد تسری آن به کشورهای آسیای مرکزی برای آمریکا چند منفعت مهم و بزرگ دارد و می‌تواند گامی برای مهار ایران، روسیه و چین تلقی شود، تصریح کرد: وجود ناامنی و بی‌ثباتی در این منطقه برای آمریکا بسیار سودآور خواهد بود.

 

تحولات افغانستان و شرایط آسیای میانه فرصتی برای ایفای نقش مشترک روسیه و چین

بهمن به برخی تحلیل‌ها درخصوص تلاش روسیه و چین برای بهره‌گیری از شرایط کنونی در جهت افزایش نفوذ خود در آسیای مرکزی اشاره کرد و گفت: با توجه به برنامه‌ای که آمریکا برای منطقه دارد، اگر شرایط به سمتی برود که مسکو و پکن را به این نتیجه برساند که این اتفاقات طراحی آمریکا است قطعاً به شکل متحد وارد خواهند شد و به‌ویژه از ظرفیت سازمان همکاری شانگهای برای مقابله با آن استفاده خواهند کرد.

وی درباره زمینه رقابت‌ها و همکاری‌های روسیه و چین در آسیای میانه، افزود: در سالهای گذشته آنچه در این منطقه دیده ایم، بیشتر تمرکز این دو کشور بر همکاری بوده است تا رقابت. البته اخیرا چینی‌ها موفق شدند نفوذ اقتصادی خود را در این منطقه بسیار گسترش دهند و حتی، مبادلات تجاری چین با کشورهای آسیای مرکزی بسیار بیشتر از روسیه شده است و در واقع چینی‌ها در حوزه اقتصادی جایگزین روس‌ها شده‌اند؛ اما در حوزه‌های امنیتی همچنان روس‌ها دست برتر را دارند.

بهمن درعین‌حال تأکید کرد: رقابتی که می‌تواند در این حوزه‌ها میان دو کشور وجود داشته باشد به رقابت خصمانه منتج نشده بلکه چین و روسیه توانسته‌اند این رقابت را با سازوکارهای مختلف مدیریت کنند. روسیه و چین در شرایط فعلی و به‌ویژه در برابر آمریکا، بیش از آنچه که رقیب هم باشند می‌توانند متحد یکدیگر باشند و قطعاً در برابر طراحی‌های آشوب ساز آمریکا به شکل واحد به ایفای نقش خواهند پرداخت.

در پایان؛ این استاد دانشگاه شرایط ایجادشده ناشی از همکاری میان روسیه و چین را فرصتی برای تعمیق همکاری‌های ایران با این دو کشور خصوصا در حوزه‌های امنیتی دانست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *