جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

طولانی‌شدن بحران افغانستان با رویکرد نظامی و خشونت‌آمیز طالبان

۱۴۰۰/۰۴/۱۶ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: رئیس پیشین ستاد افغانستان وزارت امور خارجه با بیان اینکه اگر تاجیک‌ها وارد عرصه مقاومت در برابر طالبان شوند به‌احتمال‌زیاد حمایت ازبک‌ها، هزاره‌ها و ترکمن‌ها و سایر اقوام این کشور و حتی بخشی از پشتون‌ها را هم خواهند داشت، گفت: گروه‌های قومی در افغانستان تاکنون صبر و انتظار پیشه کرده‌اند تا روشن شود که وضعیت طالبان و مقاومت ارتش در مقابل آن‌ها به کجا خواهد انجامید. طالبان هم موضعی علیه اقوام دیگر نگرفته و سعی دارد موضوع تبدیل به منازعات قومی نشود.

محسن پاک آیین در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی شرایط فعلی در افغانستان را بسیار پیچیده توصیف کرد و اظهار داشت: به نظر می‌رسد تحولات جاری در این کشور، بخشی از توافقات آمریکا و طالبان در مذاکرات صلح دوحه است و آمریکایی‌ها خواسته طالبان را مبنی بر خروج نیروهایشان از افغانستان نسبتا پذیرفته‌اند.

وی با بیان اینکه خروج از افغانستان قطعاً به نفع آمریکا هم خواهد بود و هزینه‌های این کشور را کاهش می‌دهد، اظهار داشت: آن‌ها از طالبان تضمین گرفته‌اند که تا زمان خروج همه نیروها و تعطیلی پایگاه‌ها، به سربازان و پایگاه‌های نظامی آمریکا حمله نکند و درعین‌حال چراغ سبزی به طالبان هم نشان داده‌اند تا بتواند اهداف تمامیت‌خواهانه خود را مبنی بر تسلط بر اکثریت مناطق افغانستان دنبال کند و به نتیجه برساند.

این تحلیلگر مسائل افغانستان گفت: به همین دلیل شاهدیم طالبان با وجود وعده‌هایی که در مذاکرات مختلف مبنی بر حمایت از گفتگوهای بین‌الافغانی داده بود، بدون توجه به دیدگاه‌ سایر قومیت‌ها و بدون پذیرش دولت مستقر و قانونی، اقدام به فعالیت‌های جدی نظامی برای دستیابی به اهداف خود کرده است.

پاک آیین ضمن تأکید بر اینکه در این مسیر موانع جدی در مقابل طالبان وجود دارد، توضیح داد: با وجود اینکه آمریکا خلف وعده کرد و ارتش قدرتمندی در افغانستان ایجاد نکرد، اما ارتش فعلی هم تا حدی در مناطق مختلف مقابل طالبان ایستاده است.

 

احتمال بروز جنگ داخلی طولانی مدت در افغانستان

وی افزود: علاوه بر ارتش، گروه‌های قومی مانند ازبک‌ها، تاجیک‌ها، هزاره‌ها و ترکمن‌ها هم حاضر نیستند تمام نظریات و سیاست‌های طالبان را بپذیرند و هر یک برای خود نقشی در مبارزه علیه اشغال شوروی و بعد هم تلاش برای ایجاد ثبات در افغانستان قائل هستند و سهم خود را مطالبه می‌کنند. چنانچه طالبان با آن‌ها مخالفت کند به‌احتمال‌زیاد، گروه‌های غیرپشتون مسلح خواهند شد و جنگ داخلی طولانی در افغانستان رخ خواهد داد و مجدداً همان مسائلی که در دوره تأسیس و تمامیت‌خواهی طالبان شاهد بودیم، تکرار خواهد شد. البته فعلاً درگیری‌ها بین طالبان و ارتش است و نمی‌توان گفت تحرکات نظامی و پیشروی طالبان منطبق بر الگوی پراکندگی قومی باشد.

رئیس پیشین ستاد افغانستان وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه مردم عادی و بسیاری از پشتون‌ها مخالف این قبیل جنایات طالبان و عملیات نظامی آن‌ها هستند، گفت: بااینکه طالبان را اکثراً پشتون‌ها تشکیل می‌دهند، اما حتی از زمان تأسیس طالبان، بسیاری از پشتون‌های معتدل، با اقدامات نظامی این گروه مخالف بودند و بعد که این گروه رویکرد سیاسی اتخاذ کرد از آن‌ها حمایت کردند.

وی در خصوص اخبار منتشر شده در رابطه با موجی از شورش‌های مردمی در شمال افغانستان در مقابل طالبان و حملات شدت گرفته طالبان در این منطقه، گفت: شاهد هستیم در مناطق مختلف، مردم در حال پیوستن به صفوف ارتش هستند تا در مقابل طالبان بایستند. آن‌ها هم از این اتفاقاتی که در کشورشان رخ می‌دهد، راضی نیستند.

پاک آیین در رابطه با نقش و اهمیت قومیت‌های ساکن در افغانستان برای ایجاد ثبات در این کشور، اظهار داشت: به‌طور طبیعی تاجیک‌ها نقش مهم‌تری بر عهده دارند، چراکه بعد از پشتون‌ها اکثریت با آن‌ها است. تاجیک‌ها سابقه مبارزات احمدشاه مسعود شهید و ریاست جمهوری برهان‌الدین ربانی را دارند و قوی‌ترین گروهی هستند که می‌توانند در مقابل طالبان بایستند. خصوصاً در مناطق استراتژیک مانند «دره پنج شیر» این مسئله اهمیت بسیاری می‌یابد.

وی تأکید کرد: البته فعلاً اقوام دیگر از ورود در جنگ پرهیز دارند اما اگر تاجیک‌ها وارد عرصه مقاومت در برابر طالبان شوند، به‌احتمال‌زیاد حمایت ازبک‌ها، هزاره‌ها و ترکمن‌ها و سایر اقوام این کشور و حتی بخشی از پشتون‌ها را هم خواهند داشت.

 

گروه‌های قومی در انتظار روشن شدن وضعیت ارتش در مقابله با طالبان

این تحلیلگر مسائل افغانستان با اشاره به پیشروی‌های طالبان و تسلط بر ولایات و شهرهای افغانستان، در رابطه با نقش این گروه‌ها در مقاومت در برابر طالبان گفت: به نظر می‌رسد گروه‌های دیگر مانند تاجیک‌ها، ازبک‌ها و هزاره‌ها منتظر روشن شدن وضعیت هستند. یکی از اشتباهات طالبان و دولت افغانستان این بود که در مذاکرات بین‌الافغانی بقیه گروه‌ها را سهیم نکردند و طبیعتاً در مقطع فعلی گروه‌های مختلف واکنشی نشان نمی‌دهند.

پاک آیین ادامه داد: نمی‌توان گفت آن‌ها از شرایط موجود راضی هستند، اما منتظرند تا وضعیت روشن شود. به‌هرحال اگر در مقطع فعلی تصمیم بگیرند وارد جنگی شوند حتماً هزینه‌های انسانی و مالی برای آن‌ها خواهد داشت. درواقع گروه‌های قومی در افغانستان تاکنون صبر و انتظار را پیشه کرده‌اند تا روشن شود که وضعیت طالبان و مقاومت ارتش در مقابل آن‌ها به کجا خواهد انجامید.

وی در رابطه با چشم‌انداز رویارویی طالبان با دولت و قومیت‌ها در افغانستان، گفت: به نظر می‌رسد اگر مقاومت قدرتمندی از سوی ارتش یا گروه‌ها در مقابل طالبان نباشد، این گروه علاقه‌مند است وضعیت فعلی را ادامه دهد و همه مناطق این کشور را تصاحب کند؛ اما از سوی دیگر شاهد بازسازی تدریجی ارتش هستیم و ارتش با وجود شکست‌های روزهای ابتدایی، در برخی نقاط موفق شده طالبان را عقب براند و ابتکار عمل را در دست گرفته است. اگر طالبان با مقاومت ارتش و گروه‌های مردمی و سایر قومیت‌ها مواجه شود، ممکن است عقب بنشیند، اما در غیر این صورت حتماً تمایل دارد مناطق بیشتری را تصرف کند.

پاک آیین به تأکید کشورهای منطقه مانند ایران، روسیه، چین، ازبکستان، ترکمنستان بر ضرورت حل‌وفصل مسالمت‌جویانه مسائل افغانستان و پایان خشونت‌طلبی‌های طالبان اشاره کرد و افزود: مسائل افغانستان راه‌حل نظامی ندارد و گروه‌های بین‌الافغانی باید با یکدیگر و با دولت، مذاکراتی صورت دهند و بر اساس میزان جمعیت، سهم خود را مطالبه کنند و به توافق برسند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *