جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

ابعاد راهبردی دیدار پوتین و بایدن و چشم‌انداز روابط

۱۴۰۰/۰۴/۰۱ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه به نظر می‌رسد در دیدار بایدن و پوتین بر کنار گذاشتن اختلافات با برگشتن به یکسری قراردادهای نظامی گفتگوهایی شده؛ چراکه آمریکا به لحاظ اقتصادی در مقابل چین شکننده است و نمی‌خواهد در رابطه با مسائل نظامی هم شکننده باشد، گفت: قطعاً در آینده نزدیک نمی‌توان انتظار روابط مبتنی بر اتحاد یا امضای قراردادهای همکاری میان این دو کشور را داشت.

دکتر الهه نوری غلامی زاده در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اظهارات رئیس‌جمهور روسیه پس از دیدار با همتای آمریکایی خود مبنی بر اینکه اولین دیدار میان دو طرف گامی در راستای ثبات استراتژیک بود و هیچ‌گونه خصومتی بین دو طرف وجود نداشت، اظهار داشت: به نظر می‌رسد هدف بایدن بهبود فضای روابط میان دو کشور است و او ضمن حفظ ظاهر آرام سیاست، گاهی از محافظه‌کاری، زمانی از ابزار زور و مواردی هم از فشارهای اقتصادی استفاده می‌کند.

 

تلاش بایدن برای انتقال دشمنی با روسیه به لایه‌های زیرین قدرت

وی ضمن اشاره به طرح مباحثی مانند مداخله روسیه در انتخابات آمریکا و ایجاد فضایی علیه ترامپ، افزود: در این فضا بایدن روسیه را به‌عنوان دشمن معرفی کرد و واژه‌های ناخوشایندی علیه آن به کار برد، اما وقتی بحث انتقال این دشمنی به لایه‌های زیرین قدرت مطرح می‌شود طبیعتاً دیداری انجام می‌دهند و ادبیات تغییر می‌کند. این مسائل به معنای این نیست که دو طرف دشمنی سابق را کنار گذاشته‌اند، بلکه حاکی از این است که شرایط کنونی نظم بین‌الملل ایجاب می‌کند که هیچ جنگ کلامی و عملی میان آن‌ها وجود نداشته باشد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با تأکید بر اینکه قطعاً دشمنی و رقابت میان این دو کشور وجود دارد و کوچک‌ترین حرکت روسیه حساسیت کاخ سفید را برمی‌انگیزد، گفت: با توجه به بحران‌های اقتصادی و معیشتی و پیامدهای ناشی از شیوع کرونا، دنیا در شرایطی به سر نمی‌برد که بتوان وضعیت خصومت‌آمیز دیگری را ایجاد کرد و بایدن هم در راستای این سیاست گام برمی‌دارد. بعد از خروج ترامپ هم جو حاکم بر اخباری که از کاخ سفید بیرون می‌آید نیز در جهت تلطیف شرایط است.

نوری با اشاره به «قاتل» و «خودکامه ضعیف» خطاب کردن پوتین از سوی بایدن پیش از برگزاری این دیدار و قرار گرفتن روابط آمریکا و روسیه در بدترین شرایط خود، ادامه داد: اولین دیدارها همواره تعیین‌کننده است و آمریکا هم متوجه ثباتی که پوتین در ابعاد مختلف برای روسیه فراهم کرده، است. این نشان می‌دهد پوتین شخصیتی دارد که می‌تواند منازعات را مدیریت کند.

 

تغییر ادبیات سیاسی در مذاکره

وی درعین‌حال با بیان اینکه تغییر ادبیات سیاسی دو طرف در ملاقات از توافق‌های پنهان خبر می‌دهد، به تصویب سند مشترک دو کشور درباره ثبات استراتژیک برای پایه‌گذاری اساسی جهت آینده کنترل سلاح‌ها و کاهش خطرات از طریق مذاکره، اشاره کرد و افزود: به نظر می‌رسد احتمالاً در این دیدار روی کنار گذاشتن اختلافاتشان با برگشتن به یکسری قراردادهای نظامی، مانند تمدید پیمان جدید کاهش تسلیحات استراتژیک موسوم به «استارت نو»، گفتگوهایی شده است. البته در ماه‌های آینده واقعیت آنچه در این ملاقات گذشته روشن‌تر خواهد شد.

این استاد دانشکده مطالعات جهان درعین‌حال با اشاره به برخی موضوعات موردبحث روسای جمهور دو کشور ازجمله مباحث ثبات استراتژیک، امنیت سایبری، درگیری‌های منطقه‌ای، روابط تجاری، همکاری در شمالگان و همچنین توافق برای بازگشت سفرا، تأکید کرد: قطعاً ماحصل این دیدار همکاری نزدیک دو کشور نخواهد بود و ممکن است تنها درباره موضوعات موردبحث در آینده گفتگو شده باشد.

وی در رابطه با چشم‌انداز روابط روسیه و آمریکا با توجه به اعمال تحریم‌های آمریکا علیه روسیه و پاسخ متقابل مسکو به آن و برخی تنش‌های دیپلماتیک میان دو کشور، به اظهارات سخنگوی کرملین پس از دیدار بایدن با پوتین در خصوص اینکه دلیلی برای حذف آمریکا از لیست «کشورهای غیر دوست» نیست پرداخت و گفت: قطعاً این سیاست‌های کلان از درون چرخه قدرت حاکم بر آمریکا بیرون می‌آید و کاخ سفید صرفاً اجراکننده آن است. تصمیم برای اعمال تحریم‌ها به‌راحتی اتخاذ نشده، با تغییر دولت‌ها عوض نمی‌شود و ادامه خواهد یافت.

 

ابتکار عمل خاصی از بایدن شاهد نبودیم

نوری اضافه کرد: از زمان روی کار آمدن بایدن تغییر خاصی در سیاست‌ها رخ نداده و تاکنون هیچ ابتکار عمل خاصی از سوی بایدن شاهد نبوده‌ایم که نشان‌دهنده سیاست خاصی باشد. بایدن تاکنون تنها به اصلاح برخی سیاست‌های ترامپ پرداخته است. گویا برای خود زمان می‌خرد که یکسری مسائل اقتصادی و مشکلات ناشی از کرونا رفع شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به نگرانی آمریکا از نزدیکی روابط روسیه با چین و تأثیر آن بر مذاکرات میان بایدن و پوتین، گفت: آمریکا به لحاظ اقتصادی در مقابل چین شکننده است و نمی‌خواهد در رابطه با مسائل نظامی هم شکننده باشد. بسیار طبیعی است در مذاکرات با روسیه بحث چین و مدیریت رقابت با چین هم مطرح شود؛ اما قطعاً روسیه چین را رها نخواهد کرد، به‌علاوه خصومت روسیه و آمریکا دیرینه است.

 

چشم‌انداز روابط آمریکا – روسیه

وی در خصوص آینده روابط آمریکا و روسیه با توجه به گفتگوهای صورت گرفته میان روسای جمهور دو کشور، اظهار داشت: روسیه در قبال ایالات‌متحده اهداف عمده‌ای را مدنظر دارد؛ ازجمله تضمین عدم وقوع هرگونه نزاع مسلحانه به‌ویژه در خصوص ناتو، بازدارندگی در حوزه‌های تسلیحاتی، فضایی و فضای مجازی که از مهم‌ترین این اهداف هستند؛ بنابراین به نظر می‌رسد در آینده نزدیک نمی‌توان انتظار روابط مبتنی بر اتحاد یا امضای قراردادهای همکاری بین این دو کشور را داشت.

وی تأکید کرد: با توجه به اینکه روابط نزدیک روسیه با ایران، کره شمالی و چین همواره با حساسیت ایالات‌متحده مواجه بوده است، کما اینکه در این مذاکرات هم اشاره‌ای به این مسائل شده است، ارتقاء همکاری در زمینه‌های زیست‌محیطی و پزشکی در شرایط شیوع کرونا، محتمل‌ترین نوع همکاری است که می‌توان در آینده نزدیک میان دو کشور مشاهده کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *