جدیدترین مطالب
اوکراین: نقطه عطف در همپیمانی راهبردی چین و روسیه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیریهای جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک همپیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیتهای همکاری میان قدرتهای اقتدارگرا را به چالش میکشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بینالمللی معرفی کند.»
منافع، رویکرد و مسئولیت قدرتهای بزرگ در قبال بحران سوریه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقهای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمیتوانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیشبینی کند.»
تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیلها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغهها و نگرانیهای جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.
راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویههای عملی متناقض با آن
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلامهراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاستهای دفاع از حقوق اقلیتهای نژادی، بهویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانهای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.
عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین
شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبردهای متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظهکاری یا همراهی را اتخاذ میکنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاستها تاثیر میگذارد و نشاندهنده یک وضعیت پیچیده منطقهای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظامهای سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.
أحدث المقالات
پیامدهای راهبردی سفر پاپ به عراق
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر محمد مسجد جامعی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه سفر پاپ به عراق در شرایط حساس و مهمی انجام شد، خاطرنشان کرد: چند بار برای انجام این سفر برنامهریزیشده بود، اما به دلایل مختلف و عمدتاً به دلیل مشکلات امنیتی این سفر انجام نشد تا اینکه سرانجام در ایام اخیر پاپ گفت که علیرغم همه مشکلات به عراق خواهد رفت.
وی با اشاره به دشواریهای هماهنگی این سفر، گفت: در گفتگویی که با استفانو زیروتی جیروتی، معاون رئیس شبکهای تلویزیونی «رایواتیکانو» که است مربوط به دولت ایتالیا است، داشتم، او گفت که مشخص نیست این سفر عملی باشد، چراکه به دلیل شیوع کرونا و همچنین مشکلات مختلف امنیتی، انجام آن بسیار دشوار است و باوجود اهمیت آن، خبرنگاران محدودی پاپ را همراهی میکنند؛ زیرا شرکتهای بیمه، مبالغ سنگینی را برای بیمه کردن خبرنگاران همراه در این سفر، طلب کردهاند!
این تحلیلگر مسائل بینالملل سفر پاپ به عراق را ازجمله سفرهای مهم پاپها ارزیابی کرد که در تاریخ از آن یاد خواهد شد و افزود: این سفر برای عراق، منطقه و افکار عمومی و دولت جدید آمریکا و همچنین واتیکان بسیار مهم بود و پاپ کنونی و واتیکان از بابت این سفر اهمیت زیادی پیدا کرد.
مسجد جامعی در مورد پیامدهای راهبردی برای عراق، واتیکان و تا حدودی هم برای آمریکا، ادامه داد: بعد از سقوط صدام و شکلگیری دولت جدید در عراق، این کشور بسیار مایل به انجام این سفر بود. عراق مایل بود خود را دولتی مدنی معرفی کند که موازین دموکراتیک را رعایت میکند و برخاسته از رأی ملت است و به حقوق اقلیتهای دینی و قومی احترام میگذارد.
وی با بیان اینکه دولت عراق بیش از بسیاری از کشورهای عربی منطقه حقوق اقلیتها را رعایت میکند، گفت: از دید دولت عراق، سفر پاپ در جهت اثبات و تقویت این تصویر در جهان بود و اصرار داشتند پاپ ملاقاتی را با آیتالله سیستانی انجام دهد. دولت عراق میخواست نشان دهد رهبر مذهبی شیعیان در عراق ازنظر مبانی فکری با دولت عراق در مورد رعایت معیارهای دموکراتیک و احترام به حقوق اقلیتها مشترک است. مضافاً که مطمئن بودند پاپ تحت تأثیر شخصیت ایشان قرار خواهد گرفت.
این دیپلمات پیشین کشورمان درباره اهمیت و پیامدهای این سفر برای واتیکان نیز تصریح کرد: بخش مهمی از اهمیت واتیکان بهخصوص برای کشورهای غربی، به دلیل تعامل و گفتگویی است که با جهان سوم و با بخش غیرغربی جهان و با جهان اسلام دارد و این مسئله برای آنها بسیار مهم است. درواقع این ظرفیت و تمایل به گفتگو با طرفهای مختلف در جهان ما، بخشی از اعتبار و اهمیت واتیکان است.
مسجد جامعی با بیان اینکه در آینده سیاست واتیکان در قبال چین بسیار اهمیت پیدا میکند، افزود: چین تبدیل به قدرتی بزرگ شده و یکی از مجموعههایی که میتواند با چین گفتگو کند، واتیکان است و یا گفتگوهای واتیکان با ونزوئلا و کلمبیا و حتی در مورد کره شمالی و دنیای اسلام، چه شیعه و چه سنی، اهمیت ویژهای پیدا کرده و واتیکان از بابت این سفر و این ملاقات بسیار اهمیت یافت.
وی در ادامه درباره پیامدهای سفر پاپ به عراق با توجه به مهار تروریسم در عراق، گفت: تروریسم در عراق عمدتاً ریشه داخلی دارد و مانند سوریه نیست. پس از سقوط صدام این تروریسم در حد وسیعی شکل گرفت. ترور مرحوم حکیم و یا کشتارهای وسیعی که علیه شیعیان و حتی مسیحیان انجام میشد که تقریباً بلافاصله بعد از سقوط صدام انجام شد، توسط همین تروریسم داخلی و قبل از شکلگیری گروههای تکفیری بود؛ البته با گذشت زمان عوامل خارجی هم در آن دخالت کرد و پررنگ شد.
مسجد جامعی درعینحال با تأکید بر اینکه مخالفت با تروریسم در عراق همریشه داخلی دارد، توضیح داد: شکست تروریسم در عراق به همت و برکت حشدالشعبی بود که اکثریتشان شیعه و بخشی از نیروهای آن مسیحی و سنی هستند و البته کمک بیدریغ و غیر مشروط ایران در این رابطه، به اعتراف مقامات عراقی و مقامات اقلیم کردستان، نقش منحصربهفردی است.
این دیپلمات پیشین کشورمان به اهدای تسبیح پاپ به یکی از فرماندهان مسیحی حشدالشعبی اشاره کرد و با تأکید بر اهمیت نقش شهید سلیمانی بر کمک به ایستادگی و عدم سقوط دولت مرکزی عراق و نیز اقلیم کردستان در مقابل داعش، گفت: این سفر درصحنه داخلی عراق هم نتایجی داشت ازجمله اینکه موقعیت الکاظمی و گروهش را تقویت کرد و علاوه بر آن موقعیت آیتالله سیستانی را در عراق، منطقه و غرب بسیار افزایش داد؛ البته ایشان همواره به دلیل حکمت و متانتشان، پیوسته نفوذ بسیار بالایی داشتهاند و توانستند عراق را از مراحل بسیار خطرناکی عبور دهند.
0 Comments