جدیدترین مطالب

چین، پاکستان و ابتکار کمربند و جاده: سرنوشت کریدور اقتصادی ۱۰ ساله چین-پاکستان

شورای راهبردی آنلاین-رصد: شور و شوق اولیه برای نزدیک به 30 میلیارد دلاری که چین به پاکستان تزریق کرد، از بین رفته است و باوجودی که ابتکار کمربند و جاده چین (BRI)پاکستان و آینده آن را متحول کرد، کریدور اقتصادی چین- پاکستان (CPEC) گرفتار سیاست‌های داخلی پاکستان شده است.

نظامی‌سازی فضا و تسلیحات هسته‌ای

شورای راهبردی آنلاین-رصد: آمریکا در فوریه 2024 در بحبوحه تنش‌ها و خطرات مناقشه هسته‌ای، روسیه را به توسعه یک سلاح ضد ماهواره (ASAT) با خرج هسته‌ای برای مدار پایین زمین متهم کرد. این گزارش به بررسی اتهامات، قوانین بین‌المللی علیه تسلیحات کشتار جمعی مستقر در فضا و تلاش‌های تاریخی برای جلوگیری از رقابت تسلیحاتی در فضا می‌پردازد.

آیا نشست بین‌الافغانی استانبول، اتاق فکر نشست دوحه است؟

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در اخبار آمده است که پنجشنبه و جمعه، ۱۰ و ۱۱ آبان‌ماه، حدود ۵۰ تن از فعالان سیاسی و مقامات حکومت پیشین افغانستان در نشستی دو روزه در استانبول ترکیه، پشت درهای بسته، گردهم آمده‌اند تا درباره «امکان ازسرگیری مذاکرات بین‌الافغانی» بحث و گفت‌وگو کنند. این نشست که با حمایت دولت ترکیه و به ابتکار «مجمع گفتمان ملی» برگزار شده، توسط حکمت کرزی، مصطفی مستور، ذبیح‌الله زیارمل، نبیلا مصلح، ادریس زمان، ایوب عرفانی و فریما نوابی از مقامات پیشین حکومت افغانستان، در سال ۲۰۲۲ تأسیس شده است.

تحلیلی بر سفر اخیر نماینده ویژه دولت آمریکا به لبنان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در خصوص سفر اخیر «عاموس هوکشتاین» نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به لبنان، اهداف و دلایل مهمی مطرح است. براساس آنچه که از جزئیات گفتگوهای هوکشتاین با مقامات لبنانی به بیرون درز کرده است و همچنین برداشتی که از ماهیت سیاست‌های اخیر آمریکا در لبنان وجود دارد، پیداست که یافتن «سازوکارهای جدید» برای اجرای قطعنامه 1701 با رویکرد جدید، «هدف اصلی» سفر نماینده ویژه جو بایدن به بیروت بوده است.

دکتر خرازی در مصاحبه با المیادین:
احتمال افزایش برد موشکی ایران وجود دارد

شورای راهبردی آنلاین: رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: در مورد مسئله برد موشک ها تا به حال حساسیت غربی ها، به خصوص اروپایی‌ها را لحاظ می‌کردیم، ولی وقتی آن‌ها حساسیت های ما را به خصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمی‌کنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیت های آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشک های ایران افزایش یابد، وجود دارد.

نقش بریکس در تحقق نظم نوین جهانی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بریکس در چهارچوب سیاست‌های «ایجابی» و نه «سلبی»، بدون اینکه از اصول و مؤلفه‌های نظم‌ساز مبتنی بر منشور ملل متحد تخطی کند یا با آن مخالفت نماید، به دنبال ترتیبات جدیدی است که حاکمیت پارادایم‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و … آمریکا و نظام لیبرال را در دنیای کنونی به چالش می‌کشد.

الزامات اتحادیه اروپا در قبال رژیم صهیونیستی بر اساس نظر دیوان بین‌الملل دادگستری

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «در ماه ژوئیه، دیوان بین‌المللی دادگستری یک نظر مشورتی مبتکرانه درباره پیامدهای حقوقی سیاست‌ها و اقدامات اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین صادر کرد، اسرائیل را مسئول تبعیض نژادی و آپارتاید علیه فلسطینی‌ها دانست و فهرست بلندبالایی از سوء استفاده و نقض قوانین بین‌المللی توسط مقامات اسرائیلی ارائه کرد. دیوان اعلام کرد که اشغالگری توسط اسرائیل غیرقانونی است و الزاماتی واضح را برای اسرائیل جهت پرداخت غرامت به فلسطینی‌ها تعیین کرد.»

واکاوی علل نگاه پوتین به عربستان برای پیشبرد مذاکرات صلح با اوکراین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در پاسخ به سوال فیصل العباس خبرنگار سعودی و سردبیر روزنامه انگلیسی زبان عرب نیوز، عربستان سعودی را به‌عنوان «گزینه‌ای مناسب» برای محل برگزاری نشست صلح احتمالی بین مسکو و کی‌یف اعلام کرد.

Loading

أحدث المقالات

چین، پاکستان و ابتکار کمربند و جاده: سرنوشت کریدور اقتصادی ۱۰ ساله چین-پاکستان

شورای راهبردی آنلاین-رصد: شور و شوق اولیه برای نزدیک به 30 میلیارد دلاری که چین به پاکستان تزریق کرد، از بین رفته است و باوجودی که ابتکار کمربند و جاده چین (BRI)پاکستان و آینده آن را متحول کرد، کریدور اقتصادی چین- پاکستان (CPEC) گرفتار سیاست‌های داخلی پاکستان شده است.

ارتش یمن درباره همکاری با شرکت‌های رژیم اسرائیل هشدار داد

سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد که رژیم اسرائیل برای دور زدن محاصره دریایی یمن علیه خود دست به اقداماتی از قبیل تغییر مالکیت شرکت‌ها و ایجاد شرکت‌های صوری و انتقال دارایی ها زده است که این موارد از چشم ارتش یمن پنهان نیست.

معاریو: برگ برنده در دست حزب الله است

به اعتقاد یک رسانه عبری زبان، به رغم ضرباتی که حزب الله طی این مدت متحمل شده اما همچنان برگ برنده در اختیار این جنبش است و ارتش اسرائیل در مقابل این برگ برنده منفعل باقی مانده است.

Loading

ورشکستگی در سیاست خارجی؛ میراث ترامپ برای آمریکا

۱۳۹۹/۱۰/۲۸ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: استاد گروه مطالعات آمریکای دانشگاه تهران تصمیمات سیاست خارجی دولت ترامپ را سردرگم و غیرقابل‌پیش‌بینی خواند و گفت: مهم‌ترین میراث دولت چهارساله ترامپ، برای هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه پذیرش این حقیقت ناخوشایند است که ایالات‌متحده دیگر نمی‌تواند سیاست برتری جهانی خود را در کنار ثبات اقتصادی داخلی حفظ کند.

دکتر زینب قاسمی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با یادآوری اینکه دونالد ترامپ در مراسم تحلیف خود در سال ۲۰۱۷ به مردم آمریکا قول داد که با پیگیری سیاست خارجی بر محور منافع ایالات‌متحده «آمریکا را دوباره به‌روزهای بزرگ خود بازگرداند»، خاطرنشان کرد: این تعهد ناشی از نگاهی است که معتقد است «نظم لیبرال» بین‌المللی ایجادشده توسط ایالات‌متحده در پایان جنگ جهانی دوم دیگر در خدمت اهداف و منافع این کشور نیست.

وی افزود: تعهدات و هزینه‌های سنگین آمریکا در مقابل متحدان این کشور اقتصاد و توان ایالات‌متحده را تعدیل و فرسوده کرده است. توافق‌نامه‌های تجاری ناعادلانه و جهانی‌سازی، آسیب زیادی به اقتصاد ایالات‌متحده وارد کرده و درنتیجه، آمریکایی‌ها در داخل با رکود دستمزدها و افزایش هزینه‌های زندگی دست‌وپنجه نرم می‌کردند.

 

مهم‌ترین میراث دولت چهارساله ترامپ

این استاد دانشگاه تأکید کرد: به نظر می‌رسد مهم‌ترین میراث دولت چهارساله ترامپ، برای هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه پذیرش این حقیقت ناخوشایند است که ایالات‌متحده دیگر نمی‌تواند سیاست برتری جهانی خود را در کنار ثبات اقتصادی داخلی حفظ کند.

قاسمی بابیان اینکه در دوره چهارساله ریاست جمهوری ترامپ سیاست خارجی این کشور راهبرد منسجم و مشخصی را دنبال نمی‌کرد، توضیح داد: انتصاب اعضای بی‌تجربه خانواده برای هدایت سیاست خارجی، عزل و نصب‌های مکرر و پرحاشیه افراد و انتخاب شخصیت‌های جنجالی، نگاه تاجرمآبانه به سیاست خارجی و استفاده مکرر از توییتر برای اعلام سیاست‌های حساس خارجی باعث سردرگمی و غیرقابل‌پیش‌بینی شدن تصمیمات سیاست خارجی ایالات‌متحده شده بود.

وی با تأکید بر اینکه بخش عمده‌ای از دوران ریاست جمهوری ترامپ صرف بر هم زدن بسیاری از سیاست‌های سایر روسای جمهور این کشور به‌خصوص سیاست‌های دوران اوباما شد، اضافه کرد: کناره‌گیری از نهادها و معاهدات بین‌المللی و تضعیف اتحادهای تاریخی، اعتبار بین‌المللی آمریکا و ظرفیت آن را برای فعالیت مؤثر در حوزه بین‌المللی زیر سؤال برد.

 

سیاست ترامپ در مقابل پکن و افزایش انگیزه اروپا برای تعامل با چین

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران سیاست خارجی ترامپ در قبال چین را یکی از موضوعات مهم دوران ترامپ دانست و گفت: کناره‌گیری ایالات‌متحده از مشارکت Trans-Pacific در اوایل ژانویه 2017 باعث ایجاد خلأ قدرتی شد که پکن سعی کرد با نقش فعال خود آن را پر کند. همچنین جنگ تجاری با چین صدمات زیادی به اقتصاد ایالات‌متحده وارد کرد.

وی افزود: تصمیم چین در مورد کاهش تعرفه‌ها با اتحادیه اروپا، برای کاهش فشارها و در مقابل تعرفه گذاری ترامپ روی کالاهای اتحادیه اروپا، درواقع باعث افزایش انگیزه رابطه تجاری اتحادیه اروپا با چین شد.

 

سیاست تجاری ترامپ، برتری نسبی اقتصادی چین را افزایش خواهد داد

به گفته این تحلیلگر مسائل بین‌الملل، صادرات به چین از سال 2017 به‌طور مداوم در حال کاهش است و مشاغل تولیدی به ایالات‌متحده برنگشته‌اند. انتظار می‌رود اقتصاد چین با شوک اولیه سازگار شود، درحالی‌که شرکت‌های آمریکایی به دلیل افزایش هزینه‌ها احتمالاً از رقابت کمتری برخوردار خواهند بود و درواقع سیاست تجاری ترامپ برتری نسبی اقتصادی چین را افزایش خواهد داد.

 

گسترش حضور چندجانبه روسیه در منطقه در دوره ترامپ

قاسمی با اشاره به سیاست خارجی دولت ترامپ در رابطه با روسیه، ادامه داد: به همین ترتیب، اما به میزان کمتری، روسیه ضمن تعمیق همکاری با چین از طریق اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان پیمان امنیت جمعی، حضور چندجانبه خود را در منطقه گسترش داده است. در این میان روسیه قرارداد صلح بین ارمنستان را میانجی‌گری کرد و حوادث قرقیزستان و بلاروس را در خلال تحولات سیاسی ناآرام شکل داد.

این استاد دانشگاه در تشریح دیگر پرونده‌های مهم سیاست خارجی ترامپ، به تحولات در خاورمیانه اشاره کرد و گفت: در خاورمیانه، سیاست خارجی ترامپ ترکیبی از اولویت‌های متناقض و مغشوش بود. ترامپ هرچند تا حدی موفق به عادی سازی روابط بین اسرائیل و برخی کشورهای منطقه شده است، بااین‌حال حل مسئله هسته‌ای ایران با سیاست «فشار حداکثری»، با شکست کامل مواجه شد.

وی افزود: باوجود تحریم‌های سنگین، ایران اکنون تولید اورانیوم غنی‌شده خود را افزایش داده و برنامه هسته‌ای‌اش را باقدرت ادامه می‌دهد و ترامپ نتوانست آن‌طور که ادعا می‌کرد ایران را وارد دور جدیدی از مذاکرات و توافق جدید کند.

قاسمی اضافه کرد: باوجود ترور سپهبد سلیمانی، نفوذ منطقه‌ای ایران نیز در سراسر غرب آسیا کاهش پیدا نکرد. با ترور سردار سلیمانی روابط عراق و ایالات‌متحده نیز متشنج شد که می‌تواند باعث تضعیف و خروج نیروهای آمریکایی از عراق در آینده نزدیک شود.

 

سیاست ترامپ در تعامل با عربستان ورشکستگی اخلاقی او را نمایان کرد

وی با اشاره به دیگر پرونده‌های سیاست خارجی دولت ترامپ در خاورمیانه یادآور شد: همسویی و حمایت گسترده ترامپ از سعودی‌ها باوجود تجاوزهای خارجی و سرکوب داخلی این کشور، حمایت و تقویت سعودی‌ها از بمباران مدارس و بازارهای یمن گرفته تا قتل و مثله کردن جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی‌ها، ورشکستگی اخلاقی ترامپ را بیش‌ازپیش برای مردم نمایان ساخت.

 

سیاست بی‌حاصل دولت ترامپ در ونزوئلا

این استاد گروه مطالعات آمریکای دانشگاه تهران گفت: در دوره‌ای که بسیاری از کشورهای دنیا توجه خود را به مهار همه‌گیری ویروس کرونا متمرکز کرده بودند، دولت ترامپ با ارسال کشتی‌های جنگی و هواپیماهای آمریکایی به آمریکای لاتین، به دنبال برکناری رئیس جمهور ونزوئلا، نیکولاس مادورو بود! دولت ترامپ با اعمال تحریم‌های سخت، تشویق افسران نظامی ونزوئلا به قدرت گرفتن و تهدیدهای نظامی، فشار قابل‌توجهی بر دولت ونزوئلا وارد کرد.

قاسمی تصریح کرد: دولت ترامپ همچنین همکاری نزدیکی با مخالفان ونزوئلا برقرار کرد و وعده داد تا بودجه‌ای را برای برنامه‌های مختلف ارائه دهد، درعین‌حال خوان گوایدو، رهبر مخالفان را به‌عنوان رهبر واقعی این کشور به رسمیت شناخت. همچنین به گفته الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا، کنگره بودجه قابل‌توجهی را برای کمک به مخالفان دولت ونزوئلا تخصیص داد؛ سیاستی که تاکنون حاصلی برای این کشور نداشته است.

وی در پایان با تأکید بر اینکه نگاه واحد و مشخصی به سیاست خارجی ترامپ در داخل آمریکا وجود ندارد، خاطرنشان کرد: در افکار عمومی مردم آمریکا و در میان بسیاری از چپ‌ها – و حتی محافظه‌کاران – سیاست ترامپ در مقابل کرونا که مرگبارتر از بسیاری از درگیری‌های نظامی برای این کشور بوده است، بیش از سیاست خارجی این کشور بر کارنامه وی سایه افکنده است.

قاسمی گفت: به نظر می‌رسد بعضی سران کشورها و سازمان‌های بین‌المللی از حضور بایدن استقبال خواهند کرد، اما میراث ماندگار ترامپ برای سایر کشورها، نگرانی از روی کار آمدن سیاستمداری با شاخصه‌های ترامپ در سال ۲۰۲۴ و سال‌های آتی خواهد بود. ترامپ نشان داد ایالات‌متحده می‌تواند در دوره‌ای وارد توافق‌هایی بین‌المللی و چندجانبه با کشورهای دیگر شود و در دوره‌ای دیگر رئیس‌جمهوری از همان تعهدات به شکل یک‌جانبه خارج شود و هزینه‌های سنگینی را بر همگان تحمیل کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *