جدیدترین مطالب
عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه میکند، بهطوریکه در ماههای اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنشها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را بهشدت نگران کرده است.
افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفههای اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاریهای جهانی در زمینه تغییرات اقلیمی را به چالش میکشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاریهای اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.
تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟
شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظیهای ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدلتر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ میتواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.
دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تلآویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.
أحدث المقالات
مکرون درصدد رهبری اروپا و استقلال از آمریکا
دکتر عبدالرضا فرجیراد در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به برجسته شدن تفاوت دیدگاه آمریکا با اروپا بهویژه فرانسه در زمان ریاست جمهوری ترامپ گفت: «امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه طی این سالها بارها خواهان استقلال عمل بیشتر در عرصههای بینالمللی شده است.»
فرجی راد با اشاره به انتقادات ترامپ از عملکرد کشورهای اروپایی در قبال ناتو اظهار داشت: «در آن مقطع اروپاییها مسئله ارتش اروپایی را مطرح کردند که استقبال خوبی هم از آن صورت گرفت، اما هیچگونه اقدام عملی برای تحقق آن انجام نشد.»
این کارشناس مسائل ژئوپلیتیک با اشاره به موضوع تعرفهها در اختلافات بروکسل و واشنگتن اظهار داشت: ترامپ اروپا را نیز در کنار چین با یکچشم نگاه کرد و تعرفهها را بهویژه درزمینه صادرات اتومبیل از اروپا به آمریکا افزایش داد.
به گفته فرجی راد روابط اتحادیه اروپا و آمریکا در دوره ترامپ دچار تنشهایی شد زیرا ترامپ، انگلیس را تشویق کرد تا حتماً از اتحادیه اروپا خارج شود. این در حالی است که دیگر روسای جمهور آمریکا به دنبال انسجام و همبستگی بیشتر این اتحادیه بودند.
وی ادامه داد: «رئیسجمهور جمهوریخواه آمریکا در این مدت برخی کشورهای اروپایی ازجمله در شرق این قاره را نیز تحریک به خروج از اتحادیه کرد، چنانکه امروز شاهد هستیم کشوری مثل لهستان در شرق اروپا برای خارج شدن از این اتحادیه زمزمههایی میکند.»
از دیگر مسائل موردبحث میان اروپا و آمریکا بحث تروریسم است؛ فرجی راد در این رابطه گفت: «روزبهروز بحث تروریسم در کشورهای اروپایی بهویژه فرانسه جدیتر میشود. همچنین انتقاداتی در خصوص اسلام از سوی امانوئل مکرون، رئیسجمهور این کشور مطرحشده است. در همین رابطه تظاهراتی نیز علیه اظهارات وی در کشورهای اسلامی برگزار شد. وی اخیراً نیز خواستار آن شده است که علمای اسلام ظرف دو هفته تعهد بدهند که اسلام بهعنوان یک دین در فرانسه مطرح باشد و نه یک جریان سیاسی.»
این کارشناس ادامه داد: «اظهارنظرهای اخیر مکرون درباره لزوم اتخاذ تصمیمات مستقلتر در برابر آمریکا و یا مسائل دیگر به دلیل شکست دونالد ترامپ در انتخابات است؛ زیرا اکنون مکرون این نگرانی را دارد که باروی کار آمدن جو بایدن، اروپا بار دیگر به آمریکا نزدیک شود و فراموش کند که در دوره ترامپ چه اتفاقاتی بین دو سوی آتلانتیک رخداده است.»
دکتر فرجی راد تأکید کرد: «همچنین با توجه به جریانات اجتماعی که در سطح خیابانهای آمریکا شاهد هستیم و افزایش گرایشهای راستگرایانه در این کشور ممکن است بعد از بایدن دوباره رئیسجمهوری روی کار بیاید که مشابه سیاستهای ترامپ را دنبال کند که در این صورت بازهم اروپا در وضعیت معلق خواهد بود.»
این کارشناس مسائل اروپا همچنین به انتقادات اخیر مکرون علیه وزیر دفاع آلمان مبنی بر اینکه اروپا باید ارتش مستقل خود را داشته باشد و بتواند از خود دفاع کند، اشاره کرد و افزود: «البته این مسئله نخستین بار از سوی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و زمانی که روابط آلمان و آمریکا بر سر ناتو کمی تیرهوتار شد مطرح گردید.»
وی ادامه داد: «باید توجه داشت که از ابتدا فرانسویها در مقابل آمریکا، سیاستهای مستقلتری را دنبال میکردند و در زمان مکرون نیز همان رویه را مشاهده میکنیم. فقط در زمان ریاست جمهوری نیکولا سارکوزی بود که فرانسه به آمریکا نزدیک شد، درحالیکه دیگر روسای جمهور فرانسه کمابیش در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی تلاش میکردند سیاستهای مستقلتری را در دستور کار قرار دهند.»
فرجیراد با اشاره به تلاشهای مکرون برای انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در سال ۲۰۲۱ افزود: «با در نظر گرفتن مشکلات و نارضایتیهایی که به دنبال عملیات تروریستی در فرانسه و یا پاندومی کووید – ۱۹ به وجود آمده اکنون مکرون میخواهد فضایی ایجاد کند که مردم فرانسه اینگونه تصور کنند که رهبری اروپا نیز بر عهده فرانسه است. هرچند با توجه به عقبنشینی آلمان از این مسئولیت و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا این شانس برای پاریس وجود دارد که بتواند به نحوی رهبری اروپا را عهدهدار شود.»
0 Comments