جدیدترین مطالب

ریزپرنده‌های ساقط شده هیچ خسارتی برجا نگذاشتند

وزیر امور خارجه در واکنش به ساقط شدن چند ریزپرنده توسط پدافند کشورمان در اصفهان گفت: حامیان رسانه‌ای رژیم صهیونیستی در تلاشی مذبوحانه سعی داشتند از شکست مجددشان، پیروزی بسازند و این موضوع را بزرگ‌نمایی کنند.

عضویت فلسطین در سازمان ملل مانع آزادی اسرائیل برای کشتار است

کارشناسان روابط بین الملل می‌گویند: اسراییلی‌ها با هرگونه هویت یابی دولت فلسطینی مخالفند، زیرا امروز از آزادی عمل برای کشتن، تخریب و نابودکردن برخوردارند در حالیکه اگر فلسطین عضو سازمان ملل شود در آن شرایط هرگونه اقدام تهاجمی اسراییل می‌تواند آثار و پیامد‌های پرمخاطره‌ای را بوجود بیاورد.

گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در مسکو

مراسم گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور سفرا و شخصیت‌های سیاسی بیش از ۸۰ کشور جهان و نیز مقامات بلندپایه دفاعی و مدیران اندیشکده‌های راهبردی روسیه در مسکو برگزار شد.

Loading

أحدث المقالات

کنایه یکی از همراهان امیرعبداللهیان به خبرنگاری درباره ریزپرنده‌ها در اصفهان

نیویورک – ایرنا- در پی ساقط کردن چند ریز پرنده در اصفهان توسط پدافند هوایی ایران، رسانه هایی که مدعی حمله هستند، در تلاشند تا از «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران که در نیویورک به سر می برد، در این باره سوال کنند.

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه اصفهان

سخنگوی ارشد کمیسیون اروپا با بیان اینکه اتحادیه اروپا گزارش‌های منتشر شده پیرامون حادثه انفجار در اصفهان را دنبال می‌کند، گفت: هنوز تائیدیه‌ رسمی درباره حمله ادعایی دریافت نکردیم، اما شاهد نشانه‌هایی هستیم که حاکی از کاهش تنش‌هاست.

رسانه عبری‌زبان: مذاکرات تبادل اسرا به بن‌بست رسیده است

کابینه جنگ اسرائیل ۱۲ روز است که درباره پرونده اسرای اسرائیلی نزد مقاومت در نوار غزه مذاکراتی انجام نداده است.  شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل با اعلام این خبر افزود: مذاکرات به بن‌بست رسیده و جنگ جای آن را گرفته است.

Loading

تاثیر انتخابات نوامبر بر مناسبات ایران و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با توجه به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی کرونا در آمریکا، شاید مطلوب این باشد که ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری رأی نیاورد و رقیب دموکرات وی یعنی جو بایدن پیروز رقابت‌ها شود؛ اگرچه در عمل با توجه به ساختار حاکمیتی آمریکا بعید است بایدن بتواند در راهبرد آمریکا در قبال ج.ا.ا. تغییری موثر ایجاد نماید. سعید شکوهی - عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی

به دنبال پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نور توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق دونالد ترامپ که در زمان حضورش در کاخ سفید تلاش می‌کرد سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران را تشدید کند به نوعی شکست آن را اعلام و اعتراف کرد این سیاست بر خلاف ادعای ترامپ نتوانسته به ایجاد بازدارندگی علیه ایران منجر شود. او در توئیتر نوشته است: «اقدام ایران در پرتاب یک ماهواره نظامی تأییدی است بر اینکه ما هنوز به‌اندازه کافی فشار روی ایران اعمال نمی‌کنیم و بازدارندگی را برنگردانده‌ایم.»

درواقع وی تلویحاً ترامپ را نقد می‌کند و مدعی است که چون سیاست‌های سخت‌گیرانه وی در قبال ایران اجرایی نشده، اکنون تهران تبدیل به یک بازیگر چالش‌برانگیز شده است.

باید توجه داشت که یکی از اهداف فشار حداکثری آمریکا این بود که منابع مالی و دسترسی‌های مالی ایران را محدود کنند که همچنان آن را دنبال می نمایند.

این در حالی است که اخیراً بار دیگر تنش‌ها بین ایران و آمریکا در منطقه خلیج‌فارس افزایش‌یافته است. ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین بامداد پنج‌شنبه ۲۸ فروردین‌ماه به‌وقت‌تهران در بیانیه‌ای مدعی شد که 11 شناور نظامی ایرانی در محدوده‌ شمال خلیج‌فارس به شش کشتی جنگی از ناوگان نیروی دریایی آمریکا نزدیک شده و برای آن‌ها مزاحمت ایجاد کرده‌اند.

در این رابطه در همان روز محمدجواد ظریف،‌ وزیر خارجه ایران در پیام توییتری نوشت: «به نظر نمی‌رسد نیروی دریایی ایالات‌متحده راه خود را در اطراف آب‌های ما پیدا کند. شاید به این دلیل که نام آن را نمی‌داند: خلیج‌فارس که ۲۰۰۰ سال پیش از آنکه ایالات‌متحده به وجود بیاید به همین نام بوده است. یا اینکه نمی‌دانند ۷ هزار مایل دورتر از خانه خود، اطراف خانه ما چه می‌کنند!»

چند روز بعدازآن نیز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در توییتی نوشت: «به نیروهای دریایی آمریکا دستور داده‌ام که اگر قایق‌های ایرانی در دریا مزاحم کشتی‌هایمان شدند به تک‌تکشان شلیک و آن‌ها را نابود کنند.» البته بلافاصله یکی از مقامات امریکایی موضع ترامپ را اصلاح و تعدیل نمود.

بر مبنای منطق روابط بین‌الملل، اقدامات و مانورهای ایران در مقابل زورگویی‌های آمریکا در منطقه که اقدامی کاملاً به‌جا و صحیح است، در راستای نشان دادن قدرت کشور است.

در همین راستا، توماس شلینگ چهار کارکرد برای قدرت در نظام بین‌الملل برمی‌شمارد که عبارت‌اند از: بازدارندگی، وادارندگی، دفاع از خود و سیاست خودنمایی یا پرستیژ. اگر این چهار کارکرد را در نظر بگیریم ایران با قدرت‌نمایی در حوزه موشکی و در حوزه خلیج‌فارس هم هدف بازدارندگی را دنبال می‌کند و هم بحث نشان دادن قدرت و پرستیژ را.

در رابطه با سناریوهای پیش‌روی ایران و آمریکا نیز باید به چند نکته توجه داشت؛ نخست اینکه ایده‌آل ترامپ این بوده و هست که ایران پیش از انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ پای میز مذاکره حاضر شود. درواقع چون رئیس‌جمهور آمریکا در حوزه سیاست خارجی دستاوردی ندارد، اگر می‌توانست با ایران به توافقی برسد یک برگ برنده در زمان انتخابات در اختیار داشت؛ بنابراین مطلوب ترامپ این است که ایران پای میز مذاکره حاضر شود.

در مقابل با توجه به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی کرونا در آمریکا، شاید مطلوب این باشد که ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری رأی نیاورد و رقیب دموکرات وی یعنی جو بایدن پیروز رقابت‌ها شود؛ اگرچه در عمل با توجه به ساختار حاکمیتی آمریکا بعید است بایدن بتواند در راهبرد آمریکا در قبال ج.ا.ا. تغییری موثر ایجاد نماید.

نکته دیگر به قوانین و تحریم‌های سفت‌وسخت آمریکا علیه ایران بازمی‌گردد؛ بدین مفهوم که با وجود این قوانین سفت‌وسخت بایدن نیز نخواهد توانست به‌راحتی و به‌سرعت به‌ توافق هسته‌ای برجام بازگردد.

بنابراین به‌طورکلی روی کار آمدن بایدن بهتر از ترامپ به نظر می رسد؛ زیرا نشانگر شکست سیاست های غلط ترامپ می باشد، اما حضور وی در کاخ سفید نیز مشکلی را حل نخواهد کرد. از طرف دیگر قوانین و مقررات تصویب‌شده علیه ایران و موانع موجود دست‌به‌دست هم می‌دهند تا مشکلات بین تهران و واشنگتن تداوم می یابد مگر آنکه تغییری در آنها ایجاد شود. تنها تفاوت این خواهد بود که در دوره بایدن دیگر شاهد شدت عمل ترامپ و اقدامات نسنجیده وی نخواهیم بود.

اما از سوی دیگر، اگر ترامپ بار دیگر رأی بیاورد، چون وی دیگر نیازی به رأی مجدد رأی‌دهندگان آمریکایی ندارد، احتمالا سیاست‌های خصمانه‌اش علیه ایران را تشدید خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *