جدیدترین مطالب

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

به نظر می‌رسد که رژیم صهیونیستی در ادامه کشتار و جنایت ۸ ماهه خود به دنبال کلید زدن صفحه آخر کتاب تراژدی بشریت در نوار غزه است. علی رغم تمامی درخواست‌های منطقه‌ای و بین المللی از نتانیاهو برای عدم حمله به رفح، اشغالگران با انجام تدابیری خود را برای عملیات زمینی گسترده و تجاوز به جنوبی ترین شهر باریکه غزه آماده می‌کنند. طبق برآوردها و همچنین هشدار تحلیلگران و ناظران در صورت آغاز این تجاوز موج دیگری از کشتار مردم فلسطین به دلیل تجمع و تراکم زیاد فلسطینیان در این شهر رقم خواهد خورد.

پایان سفر رئیس جمهور به پاکستان

رئیس جمهور کشورمان در پایان سفر دو روزه خود به پاکستان در آخرین برنامه خود، در جمع فعالان اقتصادی، فرهنگی و دینی شهر کراچی که به میزبانی سروزیر و دولت محلی ایالت سند برگزار شده بود، حضور پیدا کرد.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

محمد صالح صدقیان می گوید: من بارها طی سال‌های گذشته، هم در اتاق بازرگانی ایران و عراق و هم در وزارت صنعت و معدن و تجارت به این نکته اشاره کردم که تجار ایرانی باید توجه خاصی روی کالاهای صادراتی خود به عراق داشته باشند. باید کیفیت مواد به کار رفته و بسته‌بندی آن قابلیت رقابت با محصولات دیگر به خصوص محصولات ترکیه‌ای را داشته باشد. شما خودتان یک سر به اتاق بازرگانی ایران و عراق بزنید و ببینید که میزان مشکلات و چالش های تجار عراقی و ایرانی چقدر زیاد است؛ از بسته‌بندی نامرغوب و کالاهای بی‌کیفیت تا محصولات تاریخ مصرف گذشته گرفته و مسئله تبادل ارزی و بانکی و پولی و هزار مسئله دیگر؛ طبیعتاً تاجر عراقی در این شرایط رغبت پیدا می‌کند که به سمت تجارت با ترکیه برود تا هم سرمایه‌اش حفظ شود و هم محدودیت‌ها و چالش‌ها و مشکلات تجارت با بازرگانان ایرانی را ندارد. من شخصاً در جریان این موضوعات و مشکلات هستم.

افزایش نظامی گری دولت انگلیس

نخست وزیر انگلیس با سفر به لهستان همسایه اوکراین، از بزرگ‌ترین بسته کمک‌های نظامی انگلیس به اوکراین رونمایی کرد.

Loading

أحدث المقالات

روز 201 طوفان‌الاقصی| کشف 51 پیکر دیگر در خان‌یونس

این روزها غزه و به‌خصوص شهر خان‌یونس شاهد برگ دیگری از جنایات ارتش اشغالگر است؛ کشف گورهای جمعی صدها شهید نشان می‌دهد که آن‌ها یا زنده به گور و یا به‌شکل اعدام میدانی به شهادت رسیده‌اند.

آب پاکی حماس روی دست کشورهای عربی

تهران- ایرنا- رسانه عرب زبان رای‌الیوم نوشت که «اسامه حمدان» از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) آب پاکی را روی دست کشورهای عربی ریخت که پیشنهاداتی را برای دستیابی به آتش بس در غزه مطرح کرده اند.

آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم

«ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به این که آیا ادعای روزنامه کویتی الجریده را تایید می‌کند که با نقل قول از یک منبع مطلع ایرانی مدعی شده بود، ایران نامه‌ای از آمریکا درباره ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هسته‌ای پس از رسیدن به تفاهم‌های امنیتی دریافت کرده است، گفت: نظری درباره روش‌های ارتباط برقرار کردنمان با ایران نمی‌دهم، جز این که با ایران مذاکرات مستقیمی درباره برجام(توافق هسته‌ای) نداریم، نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر.

حماس:30 افسر و ژنرال ارشد اسرائیلی در اختیار ما هستند

یک منبع ارشد حماس با اشاره به اینکه یحیی السنوار همچنان با قدرت مسئولیت خود را در میدان نبرد انجام می‌دهد تاکید کرد که صهیونیست‌ها با دروغ پراکنی به دنبال سرپوش گذاشتن بر شکست‌های خود هستند و تنها حماس 30 افسر و ژنرال ارشد اسرائیلی را نزد خود دارد.

Loading

نظام‌های سیاسی و اقتصادی و چالش‌های بحران کرونا

۱۳۹۹/۰۱/۲۹ | اقتصادی, خبر تاپ, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با اشاره به مهم‌ترین پیامدهای بحران کرونا در ابعاد اقتصادی و سیاسی گفت: در شرایطی که ما تهدید را تنها در مسائلی مانند اقتصاد و قدرت نظامی می‌دیدیم، شیوع کرونا نشان داد اتفاقاً برخی مسائل مانند بیماری‌ها و تغییرات اقلیمی که ما به آن فکر نمی‌کردیم می‌تواند تبدیل به یک بحران شود؛ بنابراین باید سازوکاری را برای برخورد هماهنگ، مشترک و کارآمد با چنین بحران‌هایی در نظر گرفت. علاوه بر این بایستی با برنامه‌ریزی، وابستگی به خارج در تامین کالاهای استراتزیک خود را کاهش دهیم.

دکتر مجید محمد شریفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه اپیدمی کرونا در سطح جهانی نشان داد که همچنان دولت بازیگر اصلی در نظام بین‌الملل است و باقی خواهد ماند، خاطرنشان کرد: بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که از این به بعد دولت‌ها که در جریان مبارزه با این بیماری درواقع خود را هم تقویت کرده‌اند، شکل ملی‌گرایانه به خود می‌گیرند و به هر آنچه فقط برای خودشان اهمیت دارد، می‌پردازند و کمتر به موضوعاتی که در سایر کشورها رخ می‌داد، توجه دارند.

وی با تأکید بر اینکه به نظر می‌رسد این بیماری تنش‌ها را در روابط بین کشورها بسیار بالا می‌برد و ماهیت مناقشه برانگیز نظام بین‌الملل همچنان تشدید خواهد شد، افزود: در بعد اقتصادی پیامد مهم شیوع بیماری کووید 19 این است که کشورها سعی می‌کنند تغییری را در الگوی اقتصادی خود ایجاد کنند که بیشتر متمرکز و متکی به داخل باشد. به‌هرحال بخشی از علل گسترش این بیماری به دلیل درهم تنیدگی نظام بین‌الملل است؛ بنابراین کشورها به سمت استقلال و ایجاد خوداتکایی اقتصادی و تمرکز بر اقتصادهای داخلی خود می‌روند تا از وقوع چنین رویدادهایی در آینده جلوگیری کنند.

محمد شریفی تلاش برای عدم وابستگی در حوزه کالاهای استراتژیک را از دیگر تحولات دنیای پساکرونا دانست و درعین‌حال گفت: برخی معتقدند این مسئله فقط در کوتاه مدت رخ خواهد داد و در هم تنیدگی و وابستگی متقابل اقتصادی کشورها آن‌قدر قوی است که امکان گسست آن وجود ندارد. ممکن است بیماری کووید 19 برای دوره‌ای بتواند این روند را متوقف کند، اما نمی‌تواند آن را از بین ببرد. دولت‌ها ناچارند دوباره به چرخه وابستگی متقابل اقتصادی بازگردند اما این بار ممکن است با یکسری شیوه‌نامه‌های جدیدی وارد همکاری با یکدیگر شوند.

 

تشدید رقابت‌های چین و آمریکا مهم‌ترین پیامد بحران کرونا

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به برخی دیدگاه‌ها که همه‌گیری بیماری کرونا اتفاق بسیار مهمی را در اقتصاد جهانی رقم خواهد زد و نقطه اتکای اقتصاد جهانی را از آمریکا به چین منتقل خواهد کرد، افزود: مهم‌ترین پیامد این بحران در نظام بین‌الملل تشدید رقابت‌های چین و آمریکا خواهد بود و باید بررسی کرد که اگر چنین گزینه‌ای پیش روی آمریکا باشد دنیا به کدام سمت حرکت خواهد کرد.

وی توضیح داد: برخی معتقدند با تحولات ناشی از همه‌گیری بیماری کووید 19 آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که حمایت از تجارت جهانی و اقتصاد سرمایه‌داری جهانی و آنچه بعد از جنگ جهانی دوم پیگیری کردند آن‌ها را به سمت ضرر و زیان‌هایی می‌برد و این فضا باعث شده برخی کشورها مانند چین و برخی اقتصادهای نوظهور دیگر سر برآورند و قدرت آمریکا را به چالش بکشند، بنابراین باید به سمت سیاست‌های ملی‌گرایانه و اقتصاد داخلی‌شان برگردند.

محمد شریفی ادامه داد: در مقابل، چینی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که دورانی که از آن با عنوان «حقارت چینی» یاد می‌کنند، یعنی سال‌های بین 1842 تا 1949، حاصل انزوا از نظام بین‌الملل بوده و نتیجه مثبت خروج از پیله‌شان را امروز می‌بینند. این شکوفایی، اندیشمندان چینی را به این نتیجه رسانده که اتفاقاً حضور بیشتر در نظام بین‌الملل به نفعشان است؛ بنابراین این حضور بیشتر در نظام بین‌الملل به معنای شکل‌گیری نهادهایی با محوریت چین و مناطق اقتصادی و نهادهای مالی با محوریت این کشور خواهد بود که باعث نوعی چرخش از نهادهای آمریکا محور به سمت نهادهای چین محور می‌شود.

وی با بیان اینکه در این شرایط آمریکا دو گزینه برای واکنش به این شرایط خواهد داشت، گفت: اول اینکه برای حفظ هژمونی خود در نظام بین‌الملل ناچار به رقابت شدید با چین هستند، رقابتی که با نام «رقابت با حاصل جمع صفر» از آن یاد می‌شود. دوم اینکه به این نتیجه برسند بدون ورود به چنین رقابتی روی رفاه و رشد داخلی خود متمرکز شوند که در این صورت ناچارند وارد نوعی همکاری با چین شوند و قدرت آن را بپذیرند. به نظر می‌رسد دیدگاه دوم عاقلانه‌تر باشد اما لزوماً به این معنا نیست که آمریکایی‌ها این رویکرد را انتخاب کنند.

 

تقویت نوعی ملی‌گرایی در اردوگاه غرب

این استاد دانشگاه افزود: به نظر می‌رسد این بیماری در کوتاه‌مدت باعث تقویت نوعی ملی‌گرایی در اردوگاه غرب، آن‌ها که مخالف چین هستند، می‌شود اما آن‌ها با طی شدن این مرحله، مجدداً در راهبردهای کلان خود بازنگری خواهند کرد و به این نتیجه می‌رسند که باید دوباره نظام بین‌الملل غرب محوری که دارند را احیا کنند و در بلندمدت دوباره این دولت‌ها، مخصوصاً دولت‌های غربی، از لاک خود بیرون می‌آیند و به یک بین‌الملل گرایی جدیدی شکل می‌دهند که اتفاقاً عمل‌گرایانه و حمایتی است. همان‌طور که پیش از جنگ جهانی دوم در بحران اقتصادی که دهه 1930 و 40 که در آمریکا رخ داد روزولت و کشورهای اروپایی چنین کاری را انجام دادند.

محمد شریفی گفت: برخی تحلیلگران با این رویکرد که «تاریخ را فاتحان بیماری کووید خواهند نوشت»، معتقدند رقابت بسیار شدیدی بر سر اینکه کدام دولت با چه ماهیت و شکلی دولتی کارآمد و قوی‌تر است، وجود دارد. دولت‌های اقتدارگرا و پوپولیستی دولت‌های قوی‌تری هستند و یا برعکس دولت‌های دموکراتیک. چینی‌ها تلاش می‌کنند نشان دهند نوع حکومتی که دارند در برخورد با بحران‌ها بسیار کاراتر است. به نظر می‌رسد شاهد جنگ روایتی هستیم که آمریکایی‌ها سعی کردند نشان دهند نوع مواجهه کره جنوبی، تایوان و ژاپن در مقابل کووید 19 قوی‌تر و کارآمد‌تر بود و آن را الگوی موفق می‌دانند و اتهامات زیادی ازجمله پنهان‌کاری و فریب دنیا به چین می‌زنند.

 

اروپا و گسترش روند واگرایی

وی همچنین در ارتباط با وضعیت احتمالی اروپا در دوره پسا کرونا نیز گفت: به نظر می‌رسد در اروپا شاهد گسترش روند واگرایی بیشتر و حتی خروج احتمالی از اتحادیه خواهیم بود؛ چراکه نوع واکنشی که کشورها در این زمان داشتند نشان می‌دهد چندان به هم اعتمادی ندارند.

این استاد دانشگاه در خصوص مسائلی که باید پس‌ازاین بحران مدنظر دولت‌ها قرار گیرد، اظهار کرد: در شرایطی که ما تهدید را تنها در مسائلی مانند اقتصاد و قدرت نظامی می‌دیدیم، این بیماری نشان داد اتفاقاً برخی مسائلی که ما به آن فکر نمی‌کردیم می‌تواند تبدیل به یک بحران شود. مسائلی مانند بیماری‌ها و تغییرات اقلیمی؛ بنابراین باید سازوکاری را برای برخورد هماهنگ، مشترک و کارآمد با چنین بحران‌هایی در نظر گرفت.

 

ضرورت خودکفایی در کالاهای استراتژیک

محمد شریفی اضافه کرد: باید بررسی کنیم که چگونه می‌توانیم دستکم در هماهنگی با کشورهای همسایه‌مان، سازوکاری را ایجاد کنیم که علی‌رغم اختلافات و تضاد منافعی که وجود دارد، در برخورد با این بحران‌ها هماهنگ‌تر، مشترک و منسجم‌تر عمل کنیم. اگر نوع روابطی که با کشورهای منطقه داریم فراتر از این بود، مثلاً با عربستان روابط قوی‌تری داشتیم، پیدا کردن راه‌حل منطقه‌ای و هماهنگ‌تر برای برخورد با این بحران مطمئناً آسان‌تر بود.

وی همچنین با بیان اینکه به لحاظ اقتصادی دنیا حداقل در کوتاه‌مدت دچار بازنگری‌هایی خواهد شد و ما هم باید این بازنگری‌هایی را در این زمینه‌ها داشته و دستکم در کالاهای استراتژیکمان کمتر وابسته باشیم، گفت: باید در برخورد با بحران‌ها به این سمت برویم که کمتر به داده‌هایی که از بیرون می‌رسد متکی باشیم. باید آمادگی اطلاعاتی و ذهنی داشته باشیم که دچار سردرگمی برای بحران‌های بعدی نشویم و سازوکاری فراهم شود که با اتکا به اطلاعات و داشته های داخلی خود با پدیده برخورد کنیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *