جدیدترین مطالب

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تل‌آویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.

کشیده شدن روسیه به درگیری‌های غرب آسیا تشدید می‌شود

شورای راهبردی آنلاین – رصد: غرب آسیا در حال تجربه سطحی از درگیری است که در دهه‌های اخیر بی‌سابقه محسوب می‌شود. اکنون تقریبا یک سال از شکل‌گیری مارپیچ تشدید تنش که با حملات 7 اکتبر 2023 آغاز شد، می‌گذرد و منطقه بیشتر به مرحله جدیدی در تاریخ خود وارد شده است.

Loading

أحدث المقالات

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

مولانا فضل الرحمان: آمریکا حامی جنایات اسرائیل و ناقض حقوق بشر است

اسلام‌آباد- ایرنا- رهبر حزب جمعیت علمای اسلام در پاکستان با محکومیت تلاش‌های داخلی و خارجی برای پیشبرد طرح سازش با رژیم صهیونیستی گفت: خون ملت‌های مظلوم منطقه از دست آمریکا که حامی جنایات اسرائیل و ناقض واقعی حقوق بشر است می‌چکد.

Loading

ضربه قاطع موشکی سپاه، پیامی برای مدیریت بحران

۱۳۹۸/۰۴/۱۵ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین- یادداشت: علیرضا اکبری، دانش آموخته صلح سازی و حفظ صلح و معاون وزیر دفاع پیشین ایران بااشاره به حمله موشکی سپاه پاسداران به داعش در دیرالزور سوریه می نویسد : ضربه موشکی صاعقه وار سپاه اول مغز تحلیلگر و طراحی ایالات متحده را هدف قرار داد.

علیرضا اکبری*

سپاه پاسداران، در ٢٨ خرداد یک مقر داعش را در سوریه – دیرالزور- هدف حملات موشکی خود قرار داد. این اقدام بسیار مهم، از جنبه های گوناگون قابل ارزیابی است. شاید بتوان مهمترین ابعاد این اقدام راهبردی را به این شرح، بیان کرد:

  1. تروریست های لازمان و لامکان، دارای ماهیت چند گانه هستند. افرادی فاقد بینش مذهبی که در مدارس وهابی شست وشوی مغزی شده اند. هویت ذاتی ایشان همچون “خوارج” اند. خوارج، علیه همه دیگر مسلمین، خروج مسلحانه کرده اند، بنابراین قیام علیه ایشان، امری ضروری و مسجل است.
  2.  تروریست ها (داعش و دیگران) ساخته و پرداخته سرویس های امنیتی کشورهای رقیب یا معارض جمهوری اسلامی ایران هستند. سازماندهی، آموزش، تامین، هدایت و عملیات ایشان، مستقیما توسط سرویس های دشمن آشکار یا غیر آشکار، صورت گرفته و می گیرد. طیف اهداف گسترده ای در ورای این پروژه بسیار بزرگ قرار دارد. مهمترین اهداف، تامین و توسعه رژیم صهیونیستی و “تجزیه و ترکیب” منطقه خاورمیانه، ذیل ایده آمریکایی “خاورمیانه جدید” است. جمهوری اسلامی ایران در مرکز طرح های تخریب منطقه، به عنوان یک هدف عملیاتی (استراتژیک و ژئوپولیتیک) قرار دارد. تروریسم داعشی نیز، موتور محرک این طرح بزرگ ویرانگر است. از این جهت، تقابل و مهار تروریست ها، یک ضرورت امنیت ملی برای جمهوری اسلامی ایرانی محسوب می شود.
  3. روند ظهور و خیزش و افت و هزیز داعش، شرح مبسوطی دارد، اما، بدون تردید، نقش سپاه پاسداران و جمهوری اسلامی ایران، در کور کردن برنامه جامع تجزیه و ترکیب منطقه توسط روند تروریسم، بی بدیل و بی تردید است. عربستان سعودی به نیابت از رژیم صهیونیستی و ایالات متحده، پس از شکست در شامات و عراق و یمن، به طور جدی تلاش کرد که عملیات تروریستی و جنگ را به داخل مرزهای جمهوری اسلامی ایرانی بکشاند. گسستن حلقه ایران از زنجیره جبهه مقاوت و روسیه، مهمترین عامل تضعیف مقاومت بود، اگر انجام می گرفت. این گسست، با پلان های سیاسی، بین المللی، حقوقی، امنیتی و عملیاتی و نظامی، در دستور کار آمریکا، اسرائیل و قدرت های رقیب منطقه ای ما قرار گرفت. طرح تحریم آمریکا، یا فعال شدن مجدد محور آنکارا – تل اویو، تل آویو – مسکو، ریاض – مسکو، ریاض – آنکارا و واشنگتن با همه محیط پیرامونی ما و قدرت های بزرگ، در همین راستا قابل ارزیابی است.
  4. محیط داخلی کشور، بعد از دوران انتخابات، شاهد افت و خیز و نوسانات شدید بود. چنین نوساناتی، قاعدتا پیام تضعیف را صادر می کند. کشاندن عملیات تروریستی در قلب پایتخت و نیز مناطق مستعد چالش و درگیری، بر حسب تحلیل و برنامه “درگیر کردن تهران در جنگی گسترده داخلی و بیرونی”، هم یک “سونداژ” بود و هم یک چاشنی انفجاری. شکست تروریست ها و انهدام خطوط نفوذ و عقبه آنها، بخش مهمی از طرح دشمن و رقیب را عقیم کرد.
  5. عبور جمهوری اسلامی ایران از بحران داغ، نیازمند یک راهبرد فراگیر و دقیق و همه جانبه است. انسجام همه توان ملی و ترتیب اهداف فوری و ضروری، بسیج کردن قوای راهبردی ملی، و اثبات آمادگی کامل برای مدیریت و کنترل بحران  و تسلط بر شرایط، از شروط لازم عبور از بحران است. تحرک مکمل و همپوشانی قدرت عملیاتی و دیپلماتیک کشور، در سطوح عالی و میانی، شرط کافی برای کنترل بحران است.
  6. وارد آوردن ضربه بر مغز طراحی دشمن و نیز استفاده از امکان تلافی بازدارنده، در چارچوب “استراتژی ضربه دوم”، در شرایطی که تشریح شد، بسیار ضروری و لازم بود. حمله موشکی سپاه به یک مرکز عملیاتی مهم داعش، به نحوی که هیچ تلفات غیر نظامی نیز بر جای نداشت، و به وسیله موشک های قابل هدایت و “نظارت گریز”، از چند نقطه مختلف، و گرفتن تلفات قابل ملاحظه از تروریست ها، همزمان پیام های متعددی را ارسال کرد. این عملیات، نشانگر تفاوت ماهوی ایران، با همه دیگر قدرت های منطقه، به لحاظ اقتدار و پیچیدگی رفتار استراتژیک است.
  7. ضربه موشکی صاعقه وار سپاه اول مغز تحلیلگر و طراحی ایالات متحده را هدف قرار داد. دوم، پیامی صریح برای رژیم صهیونیستی بود که، “تصاعد بحران، یعنی ناامن شدن تمام نقاط فلسطین اشغالی”؛ سوم، پیام به ریاض، که جنگ فراگیر، نخستین قربانی خود را در شبهه جزیره عربستان خواهد گرفت. این یک هشدار رسمی بود. چهارم، پیام به دیگر حامیان تروریست ها، که  ختم پروژه تروریسم در شامات، نمی تواند آغاز دست اندازی بر محیط های حساس سوریه و عراق باشد. پنجم، پیام به تروریست ها که، مرگتان به اشد وجه نزدیک است، تا آخرین نفرات شما، و در عمق مخفی گاه تان. ششم، پیام به جهان که ایران در نابود سازی تروریسم بدون زمان و مکان، جدی و مجهز است. نگران نباشید، که برخورد قاطع در صورت لزوم، قطعی خواهد بود.
  8. یک نکته بسیار ضروری آنکه، برنامه جامع صلح سازی و ثبات آفرینی در پیرامون ایران و سرتاسر منطقه، قطعا مستلزم هماهنگی کامل همه قوای ملی ایران است. هماهنگی دیپلماسی رسمی، با دیپلماسی پنهان و دیپلماسی امنیتی، دیپلماسی دفاعی و نیز پلان تعامل منطقه ای و بین المللی کشور با نیروهای صلح جو و ثبات خواه، حتما باید به موازات پیام های قاطع بخش دفاعی، تنظیم شده باشد و پیش و حین و بعد از هر گونه اقدام موثر نظامی و عملیاتی، به اجرا گذاشته شود. فعالیت دستگاه دیپلماسی کشور در نقد دستاوردهای سیاسی و دیپلماتیک این اقدام هشدار دهنده و بازدارنده، فوق العاده ضروریست. ای بسا در صورت اجرا نشدن پلان مکمل، چنین اقدام موثر و ضروری، به طور ناخواسته تبدیل به عاملی برای تصاعد بحران و گسترش درگیری شود. هرچند که جمهوری اسلامی ایران برای پاسخ قاطع و ضربه بازدارنده دوم، همیشه آماده است، اما، قرار گرفتن در کانال توسعه نبرد و تصاعد جنگ، از اهداف دشمن است، و تسهیل کننده طرح “تجزیه و ترکیب منطقه. اقتدار روزافزون برادران دلاور و تیزهوش در نیروهای مسلح، به ویژه سپاه پاسداران، را آرزو داریم.

دانش آموخته صلح سازی و حفظ صلح و معاون وزیر دفاع پیشین ایران *

منبع: دیپلماسی ایرانی 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *