شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: کابینه نتانیاهو که در هفتههای اخیر عملیات نظامی جدیدی را در غزه آغاز کرده است، به شکل جنونآمیزی در حال کشتار غیرنظامیان است. ادامه جنگ تا نابودی کامل غزه و در اختیار گرفتن کنترل آن، هدف نهایی عملیات نظامی اخیر رژیم صهیونیستی است.
حمید خوشآیند – کارشناس مسائل خاورمیانه
نتانیاهو و عناصر افراطی کابینه او با نقض کنوانسیونها و مقررات حقوق بینالملل و بدون توجه به اعتراضات جهانی از هر سازوکار نظامی برای تحقق هدف یاد شده استفاده میکنند و حتی اجازه ورود کمکهای بینالمللی به غزه را نمیدهند. بن گویر، وزیر امنیت داخلی در نشست اخیر کابینه جنگ رژیم تأکید کرد: «نباید اجازه ورود هیچگونه کمکی به غزه را داد. تنها کمکی که باید وارد غزه شود، مهاجرت داوطلبانه است.»
برای فراری دادن ساکنان غزه، رژیم صهیونیستی به سیاست گرسنه نگه داشتن مردم غزه روی آورده است. اخیرا عمیخای الیاهو، وزیر میراث رژیم صهیونیستی در گفتگویی با شبکه 7 تلویزیون این رژیم اظهار داشته است: «ما باید کمکهای بشر دوستانه به غزه را متوقف کنیم، تا زمانی که به آنها غذا برسد، آنها با ما خواهند جنگید. هیچ اشکالی ندارد که ما انبارهای غذا و سوخت آنها را بمباران کنیم، باید همه آنها از گرسنگی بمیرند، اگر کسی نگران جان خویش است، پیشنهاد مهاجرت از نوار غزه را بپذیرد.»
ایهود اولمرت، نخستوزیر اسبق رژیم اسرائیل، به شدت از اظهارات اخیر وزرای کابینه نتانیاهو درباره گرسنگی دادن به مردم غزه انتقاد کرد و گفت: «آنچه ما اکنون در غزه انجام میدهیم، یک جنگ ویرانگر، کشتار کورکورانه، بی حد و حصر، وحشیانه و جنایتکارانه غیرنظامیان است. ما این کار را به دلیل انگیزه نامتناسب چند سرباز در یک یگان انجام نمیدهیم، بلکه نتیجه یک سیاست بدخواهانه و دیکتهآمیز دولتی غیرمسئول است، بله اسرائیل مرتکب جنایات جنگی میشود.»
سیاست جنگی رژیم صهیونیستی و اصرار کابینه نتانیاهو بر تحقق اهداف جنگ که عملاً غیرممکن و دست نیافتنی است، علاوه بر پیامدهای متعدد سیاسی، اقتصادی، نظامی و … که تاکنون برای رژیم صهیونیستی داشته است، به شکل بیسابقهای باعث تضعیف جایگاه نتانیاهو در داخل و انزوای او در بین متحدان بینالمللی این رژیم شده است. تاکنون سابقه نداشته که یک نخستوزیر رژیم اسرائیل و کابینه او تا این حد در افکار عمومی داخل و در محیط بینالملل منفور و دچار انزوا شوند.
برخلاف ماههای قبل، امروز شرکای غربی رژیم صهیونیستی به خاطر جنایت گستردهای که نتانیاهو در غزه مرتکب میشود و باعث خشم افکار عمومی جهان بهخصوص در کشورهای غربی و غیرمسلمان شده است، افزون بر انتقادات تندی که از او دارند، تمایل چندانی هم به حمایت از نخستوزیر رژیم صهیونیستی نشان نمیدهند. تغییر لحن قابل توجه اروپا در قبال رژیم صهیونیستی تأییدی بر این مدعاست.
گروهی از مقامات اتحادیه اروپا در نامهای به رهبران نهادهای اروپایی، این اتحادیه را به دلیل اقدامات اندک یا بیمعنی در واکنش به بحران انسانی وخیم در غزه مورد انتقاد قرار دادند. کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به درخواست اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو، از بازنگری توافق تجاری اتحادیه اروپا با رژیم اسرائیل خبر داده است.
برخی دیپلماتهای اروپایی هم که نامشان فاش نشده است در گفتگو با روزنامه واشنگتن پست با اشاره به اینکه تصاویر وحشتناک از غزه به نهایت تحمل ما رسیده است، تأکید کردهاند سطح نارضایتی از نتانیاهو در اروپا با از دست دادن صبر مقامات در حال افزایش است.
سران سیاسی فرانسه، انگلیس و کانادا هم در بیانیه مشترکی که اخیراً منتشر کردند تهدید کردهاند: «اگر اسرائیل حمله نظامی مجدد را متوقف نکند و محدودیتهای خود بر کمکهای بشردوستانه را لغو نکند، ما اقدامات مشخصتری را در پاسخ انجام خواهیم داد.»
دولت انگلیس هم ضمن اعمال تحریمهای جدید علیه شهرکنشینان صهیونیستی که علیه فلسطینیان دست به اقدامات خشونتآمیز میزنند، اعلام کرده است که مذاکرات تجاری با رژیم اسرائیل را به حالت تعلیق درآورده است.
در حال حاضر، بسیاری از نزدیکترین متحدان بینالمللی رژیم اسرائیل در کشورهای غربی به استثنای آمریکا، علناً از کابینه نتانیاهو فاصله گرفته و او را رها کردهاند. اگرچه اتخاذ چنین مواضع و رویکردهایی از سوی رهبران سیاسی غربی عمدتاً دلایل داخلی و سیاسی دارد و متأثر از فشار افکار عمومی و حفظ موقعیت سیاسیشان صورت میگیرد، اما باعث تشدید روند انزوای کابینه رژیم صهیونیستی و تضعیف بیشازپیش موقعیت سیاسی نتانیاهو شده است.
کابینه رژیم صهیونیستی امروز در بیسابقهترین دوران انزوای تاریخی خود قرار دارد. اگرچه بخش مهمی از قابلیتها و ظرفیتهای میدانی و غیرمیدانی رژیم اعم از بازدارندگی، امنیت روانی، قدرت اطلاعاتی، اقتصاد و تجارت دریایی و … در جنگ غزه یا تضعیف شده و یا از بین رفته است، لیکن باید به انزوای کابینه رژیم اسرائیل در بین متحدان غربی خود هم به عنوان یکی از مهمترین پیامدهای این جنگ توجه داشت که ممکن است در ماههای آینده دردسرهای بیشتری برای نتانیاهو و اعضای افراطی کابینه او که در معرض حکم بازداشت بینالمللی هم قرار دارند، ایجاد کند و یا حتی باعث سرنگونی کابینه نتانیاهو و کنار گذاشتن او از قدرت شود، چرا که حمایت از نتانیاهو به یک مسأله بسیار پرهزینه برای رهبران کشورهای غربی تبدیل شده است.
انتقادات و مخالفتهای گسترده بینالمللی با سیاستهای جنگی نتانیاهو در حالی است که او در ابتدای جنگ غزه از مشروعیت بینالمللی بیسابقهای به خصوص در بین شرکا و متحدان غربی برخوردار بود. با این حال، حمایت بینالمللی که به تدریج با طولانی شدن جنگ و ارتکاب جنایات جنگی و کشتار مردم غزه رو به زوال گذاشت، اکنون به موج دیپلماتیک عظیمی تبدیل شده است که موقعیت رژیم صهیونیستی را در صحنه بینالمللی تهدید میکند.
0 Comments