جدیدترین مطالب

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

Loading

أحدث المقالات

تیپ "ناحال" ارتش اسرائیل در حال ترک غزه

رسانه‌های رژیم اسرائیل بعد از تصویب توافق آتش بس در غزه از سوی کابینه این رژیم، تصاویری از آماده شدن ارتش این رژیم منتشر کردند که در حال ترک نوار غزه است.

Loading

ترامپ و تنش‌های تجاری میان چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: یکی از اهداف اصلی سیاست خارجی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که کمتر از دو ماه دیگر در کاخ سفید مستقر می‌شود، بدون تردید مقابله با چین خواهد بود و با توجه به شناختی که از ترامپ وجود دارد، او حتما روی حوزه اقتصادی تمرکز بسیاری خواهد داشت.

فریبرز ارغوانى – دانشیار روابط بین‌الملل دانشگاه شیراز

آمارها نشان می‌دهد که نزدیک به ۲۵۰ میلیارد دلار کسری تجاری بین چین و ایالات متحده آمریکا وجود دارد. این کسری در حدی نیست که ترامپ با توجه به علاقه‌اش به حوزه تجارت و همچنین شعارهایی که چه در دوره قبل داده و چه در رقابت‌های انتخاباتی 2024 مطرح کرده، راحت از کنار آن عبور کند. بنابراین باید منتظر بود که به طرق مختلف به ویژه از طریق اعمال تحریم‌های متعدد تلاش کند که چینی‌ها را وارد مسیری که می‌خواهد بکند. نکته دیگر این که با وجودی اینکه چینی‌ها برنامه‌ای را برای دور زدن تحریم‌های احتمالی یا در واقع کم اثر کردن آن در نظر گرفته‌اند، اما این کشور قطعا به سمت مذاکره پیش خواهد رفت. همچنانکه در دوره قبل ریاست‌جمهوری ترامپ نیز شی چین پینگ، رئیس جمهور چین در آلاسکا با ترامپ دیداری داشت و توانست به توافقات خوبی دست پیدا کند.

یعنی پکن با وجود برنامه‌ریزی‌هایی که برای کاهش و یا رفع فشارهای دوره ترامپ انجام داده، اما مذاکره را نیز در دستورکار خود دارد و احتمالا با دادن امتیازهایی سعی خواهد کرد که حجم تحریم‌ها را کاهش داده یا آنها را به حوزه‌هایی محدود کند که اثر ناگواری بر اقتصاد صنعت‌محور و تولیدی این کشور نداشته باشد. لذا این تصور که چینی‌ها راه حل مذاکره را نادیده بگیرند، خیلی واقع‌بینانه نیست. اگرچه در صورت موفق نبودن مذاکرات راه‌حل‌های دیگری را انتخاب خواهند کرد.

اخیرا اکونومیک تایمز در مطلبی نوشت که چین اقدامات سیاسی جدیدی را برای محافظت از صادرات خود در برابر تهدید تعرفه‌های جدید ترامپ اعلام خواهد کرد و با ارائه طرح 9 ماده ای شامل بیمه اعتبار صادراتی، افزایش تامین مالی برای تجارت بین‌المللی و حمایت از تجارت الکترونیک فرامرزی، در حال تقویت بخش صادرات خود برای مقابله با افزایش تعرفه‌های احتمالی توسط دولت ترامپ است. هدف از این اقدامات کاهش تأثیر محدودیت های تجاری پیش بینی شده ایالات متحده و حفظ محیط مطلوب برای صادرات چین است.

البته با توجه به حجم صادرات چین به ایالات متحده آمریکا که رقمی بالای ۴۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود و عمده آن نیز شامل کالاهای تولیدی است، اعمال تعرفه‌های گمرکی بر آنها از جانب ترامپ خسارت بسیار شدیدی را به شرکت‌های چینی وارد خواهد کرد و به نظر نمی‌رسد که با راه‌حل‌هایی مثل تجارت الکترونیک یا بیمه بتوان آن را جبران کرد. زیرا شرکت‌های بیمه در چین یک میزانی از این حجم خسارت را می‌توانند جبران کنند. حرکت کردن در مسیر گسترش تجارت الکترونیک نیز با توجه به اینکه عمده محصولات تولیدی چین و صادرات این کشور به ایالات متحده آمریکا، محصولات مصرفی هستند، هم زمان‌بر است  و هم ممکن است که لزوماً در کوتاه مدت و حتی میان مدت پاسخگو یا جبران کننده تعرفه‌های گمرکی آمریکایی‌ها نباشد. حتی اگر بپذیریم که تجارت الکترونیک بتواند یک راه حل موثر باشد، به همان میزان هم آمریکایی‌ها در این حوزه، توانایی اعمال کنترل و محدودیت را خواهند داشت و احتمالاً چینی‌‌ها مجبور می‌شوند به سمت فروش از طریق واسطه و از طرف ثالث به ایالات متحده آمریکا گام بردارند.

نکته آخر اینکه اگرچه ترامپ خیلی راحت و ساده از اعمال تحریم‌ یا تعرفه بر کالاهای چینی صحبت می‌کند و قطعاً هم برای چینی‌ها خسارت بار خواهد بود، لیکن این روند برای اقتصاد آمریکا هم زیان‌آور است.

بیشتر کالاهای چینی، تولیدی و مصرفی هستند، لذا اعمال تعرفه‌های گمرکی بر این کالاها، اثر مستقیم روی اقتصاد آمریکا از جهت ایجاد کمبود عرضه در بازار آمریکا و در نتیجه افزایش قیمت‌ها در این کشور خواهد داشت.

لذا نمی‌توان گفت که اعمال تعرفه‌های گمرکی تماما به نفع آمریکا و به ضرر چین خواهد بود؛ چرا که وابستگی متقابل اقتصادی بین دو کشور، آسیب‌هایی را نیز به اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد.

در نتیجه احتمالا این روند منجر به نارضایتی میان بخش‌هایی از جامعه آمریکا یا حتی بنگاه‌های آمریکایی که طرف معاملاتی چینی‌ها هستند، خواهد شد.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر