جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

Loading

أحدث المقالات

ترامپ با انتقاد از بایدن و دادن وعده‌های بسیار: دولت آمریکا با بحران اعتماد روبرو است+فیلم

نیویورک – ایرنا- دونالد ترامپ پس از سوگند به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در مراسم تحلیف خود به شدت به جو بایدن رئیس جمهور قبلی این کشور که در این مراسم حضور داشت، تاخت و با بیان این ادعا که افول آمریکا به پایان رسیده است و «عصر طلایی آمریکا» از همین لحظه آغاز می شود، اذعان کرد: دولت آمریکا با بحران اعتماد روبرو است.

پیام تبریک الجولانی به ترامپ

تهران- ایرنا- احمد الشرع معروف به ابومحمد الجولانی رئیس دولت جدید سوریه و فرمانده گروه معارض مسلح «تحریر الشام» در پیامی آغاز ریاست دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را به او تبریک گفت.

سازمان ملل خواستار لغو تحریم‌های سوریه شد

تهران- ایرنا- ویلیام اسبیندلر سخنگوی کمیساریای پناهندگان سازمان ملل در اظهاراتی با اشاره به شروع بازگشت پناهندگان سوریه به کشورشان در مورد چالش‌های کلیدی پیش رو هشدار داد و خواستار لغو تحریم‌ها علیه این کشور شد.

Loading

تحلیلی بر ریشه‌ها و چشم‌انداز درگیری‌ها در حلب سوریه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بعد از چند سال آرامش و بلافاصله بعد از توافق آتش‌بس در لبنان، شهر حلب سوریه به صحنه درگیری گروه‌های مخالف و مسلح به سرکردگی «تحریرالشام» (جبهه النصره سابق) با ارتش و دولت سوریه تبدیل شده است.

برسام محمدی – کارشناس مسائل منطقه

درگیری‌های شدید هیئت تحریرالشام با نیروهای ارتش سوریه، نقض «توافق آستانه» است که در مارس 2020/ فروردین 1399 با مشارکت و ضمانت روسیه، ایران و ترکیه به امضاء رسید. بر اساس توافق آستانه، حومه حلب و ادلب جزو «مناطق کاهش تنش» محسوب می‌شود.

حملات تحریرالشام که از حمایت برخی کشورهای خارجی برخوردار است و برخلاف اظهارات و مواضع اعلامی و چندوجهی، با مدیریت پشت پرده آمریکا، رژیم صهیونیستی و احتمالاً ترکیه و جریان ارتجاع عرب آغاز شده است، اهداف کاملاً مشخصی را دنبال می‌کند که اشغال حلب و باز‌پس‌گیری مناطق ازدست‌رفته در سال 2020، در رأس اهداف مورد اشاره قرار دارد.

دراین‌بین، تحمیل آتش‌بس اخیر لبنان به رژیم‌صهیونیستی هم مزید بر علت بوده و جریانی که از توافق آتش‌بس و موفقیت‌های حزب‌الله، سوریه و جمهوری اسلامی ایران در مقابله با رژیم‌صهیونیستی ناراضی است، به دنبال «تضعیف جبهه مقاومت اسلامی» از طریق گشودن جبهه جدید در سوریه و در نتیجه، قطع ارتباط لجستیکی ایران با مقاومت لبنان و فلسطین است که رژیم‌صهیونیستی در این مورد از بازیگران اصلی ذی‌نفع به شمار می‌رود. در همین راستا، تحولات مربوط به جنگ در مناطق غربی سوریه با خشنودی محافل سیاسی، نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی دنبال می‌شود.

علاوه بر این‌، جریان‌های مرتجعی در داخل کشورهای عربی وجود دارند که معتقدند، دولت بشار اسد در مدتی که به جهان عرب نزدیک شده است، هنوز نتوانسته یا نخواسته است منطبق با سیاست‌ها و انتظارات آن‌ها عمل کند، لذا از شعله‌ور کردن درگیری‌ها در حلب و مناطق اطراف به‌عنوان یک اهرم فشار علیه بشار اسد استفاده می‌کنند.

البته در این بین، نباید از نقش مؤثر و پشت پرده کاخ سفید هم غافل بود. ظاهراً دولت آمریکا و تیم بایدن که شکست سختی در انتخابات اخیر متحمل شدند، در آستانه تحویل قدرت به ترامپ، در صدد ایجاد شرایطی است که هرگونه تعامل احتمالی او و پوتین را سخت‌تر نماید.

افزون بر موارد گفته شده،  نمی‌توان سهم و نقش «مؤثری» که ترکیه در تحولات حلب و مناطق پیرامون آن به عهده دارد را نادیده گرفت. چرا که اولا،ً آنکارا از تحریرالشام حمایت نظامی و اطلاعاتی می‌کند. ثانیاً نیروها، پایگاه‌ها و تجهیزات نظامی ترکیه در مناطق شمالی سوریه حضور دارند، ثالثاً حمله به حلب و ادلب بدون موافقت ترکیه امکان‌پذیر نبوده است. رابعاً اشغال حلب و ادلب، به تحقق اهداف ترکیه در سوریه کمک قابل‌توجهی می‌کند. زیرا در گام اول، امنیت مرزهای جنوبی ترکیه را که از سوی نیروهای کرد تهدید می‌شود، تأمین می‌کند. در گام بعدی موجب تحکیم موقعیت و نفوذ ترکیه در سوریه می‌شود و در نهایت، دولت آنکارا از این جنگ به‌عنوان ابزاری برای فشار به بشار اسد استفاده می‌کند که تاکنون حاضر به دیدار و گفتگو با اردوغان قبل از خروج نیروهای ترکیه از سوریه نشده است.

اما درخصوص آنچه در حلب و مناطق اطراف آن در حال رخ‌دادن است، توجه به نکات زیر ضروری است:

یک؛ حلب به‌عنوان یکی از «سرپل‌های مهم» کنترل منابع و مناطق راهبردی سوریه به دلیل تعدد بازیگران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی ذی‌نفع در آن، «زمین‌بازی پیچیده‌ای» است. موقعیت حلب برای تمام طرف‌های داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در سوریه از «اهمیت استراتژیک» برخوردار است. برای همین است که جنگ در حلب را «مادر جنگ‌ها» می‌نامند.

دو؛ سرعت پیشروی گروه‌های مسلح در حلب و ادلب و اشغال برخی قسمت‌های آن (البته عدم آمادگی ارتش سوریه نیز نباید نادیده گرفته شود) به‌خوبی نشان می‌دهد که گروه‌های تروریست به سرکردگی تحریرالشام از مدت‌ها قبل خود را برای آغاز چنین جنگی آماده کرده بودند. در همین حال، تلاش‌های قبلی تحریرالشام به‌عنوان بزرگ‌ترین و منظم‌‌ترین گروه تروریستی برای جذب سایر گروه‌ها نیز موفق بوده و به‌نوعی بعد از وحدت میدان که بازیگران خارجی هم در آن دخیل بودند، این جنگ آغاز شد. در همین حال، آغاز چنین تحرکاتی با پیشروی برق‌آسا و دامنه‌دار بدون چراغ‌سبز یا حمایت بازیگران ذی‌نفع منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله آمریکا، ترکیه و رژیم‌صهیونیستی عملاً امکان‌پذیر نبوده و نیست.

سه؛ فعلاً از سوی گروه‌های تروریستی و حامیان خارجی آن‌ها دلیل یا زمینه مشخصی برای توقف جنگ در حلب دیده نمی‌شود. به‌ویژه اینکه گروه‌های تروریستی و حامیان خارجی تصور می‌کنند، امروز برخلاف سال‌های قبل که مقاومت اسلامی از جمله حزب‌الله حضور و نقش مؤثری در دفع خطر داعش و سایر گروه‌های تروریستی داشت در موقعیت ضعیفی قرار دارد و زمینه برای سرنگونی نظام سیاسی سوریه فراهم است.

چنین برداشتی قطعاً یک «محاسبه غلط» و «فهم نادرست» از موقعیت، قدرت و وضعیت مقاومت اسلامی به‌خصوص حزب‌الله است. اگرچه حزب‌الله در جنگ اخیر غزه و لبنان آسیب‌های زیادی دید، اما اهرم‌ها و ابزارهای قدرت خود را از دست نداده و در هفته‌های اخیر هم بلافاصله خود را بازیابی و بازسازی کرد. حزب‌اللهِ که از سخت‌ترین، پیچیده‌ترین و شدیدترین نبرد 75 سال اخیر با رژیم‌صهیونیستی، با پیروزی بیرون آمد، از هر نظر از حزب‌الله چند سال قبل قدرتمندتر است.

به علاوه مقابله با گروه‌های تروریستی بلافاصله در دستور کار مقاومت اسلامی منطقه و جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و هیچ‌چیز نمی‌تواند مانع نقش آفرینی مقاومت اسلامی برای مقابله با گروه‌ها و عناصر تروریست در حلب و مناطق اطراف شود، آن‌هم در شرایطی که تحرکات تروریستی و ناامن‌سازی سوریه جزو «خطوط قرمز» مقاومت اسلامی و ایران است.

چهار؛ جنگ در حلب و ادلب یک تفاوت آشکار با قبل دارد که باید موردتوجه قرار بگیرد؛ ارکان داخلی و خارجی جبهه جنگ، در یک هماهنگی کامل با تکیه شدید بر «جنگ ترکیبی و ادراکی» در تلاش هستند تحرکات خود را «بزرگ‌نمایی» کنند؛ در جنگ ادراکی آنچه در میدان جاری است با آنچه محافل سیاسی و رسانه‌ای مخالفان و تروریست‌ها منتشر می‌کنند، تفاوت چشم‌گیری دارد.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر