شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: نتایج دور اول انتخابات پارلمانی فرانسه، شوک دیگری پس از انتخابات پارلمان اروپا به فرانسه و اتحادیه اروپا وارد کرد.
مرتضی مکی - پژوهشگر مسائل اروپا
نظرسنجیها نشان میداد که حزب اجتماع ملی خانم مارین لوپن، پیروزی غیرمنتظرهای را به دست خواهد آورد. ولی امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه امیدوار بود مردم فرانسه میان دو جریان راست افراطی و جبهه چپگرایان و میانهروها، میانهروها را انتخاب کنند. ولی برخلاف انتخاباتهای گذشته، آرای حزب اجتماع ملی دیگر آرای سلبی نبود.
در ادوار قبل مردم فرانسه نگرانی خود از عملکرد احزاب حاکم را با رای به نامزدهای احزاب راستافراطی نشان میدادند و معمولا در مرحله دوم انتخابات، نتایج متفاوت بود و احزاب میانه رای بیشتری را کسب میکردند. این در حالی است که در این دوره از انتخابات پارلمانی فرانسه چنین سناریویی رخ نداد. یکی از دلایل انحلال پارلمان توسط مکرون نیز همین سناریو بود. او تصور میکرد مردم فرانسه در انتخابات پارلمانی اروپا به دنبال نشان دادن نارضایتی خودشان از حزب حاکم رئیسجمهور بودند و در انتخابات پارلمانی زودهنگام شانس پیروزی حزب اجتماع ملی مارین لوپن کاهش پیدا خواهد کرد. اکنون با توجه به اعلام نتایج انتخابات پارلمان اروپا گفته میشود حزب اجتماع ملی خانم لوپن بین 230 تا 280 کرسی از پارلمان 577 نفری فرانسه را به دست خواهد آورد. مرحله دوم انتخابات پارلمانی فرانسه از این جهت بسیار حساس و مهم است. فرانسه به 577 حوزه تقسیم شده است و هر حوزه یک نامزد در پارلمان دارد. احزاب چپ میانه و ائتلاف میانهروهای حامی مکرون اعلام کردهاند که در هر حوزه اگر نامزدشان در جایگاه سوم قرار گرفته باشد، به نفع جبهه چپ میانه کنار خواهند رفت و جبهه چپ میانه نیز چنین گزینهای را انتخاب و اعلام کرده که در هر حوزهای که نامزدشان در مقام سوم قرار گرفته باشد به نفع نامزد ائتلاف میانه کنارهگیری میکند.
به همین دلیل پیشبینی انتخابات دور دوم پارلمان فرانسه خیلی پیچیده و سخت شده است؛ ولی در این نکته تردیدی نیست که حزب اجتماع ملی خانم مارین لوپن اکثریت پارلمانی را در دست خواهد داشت. یکی از دلایل گرایش مردم فرانسه به حزب افراطی اجتماع ملی، مسائل اقتصادی و وضعیت مهاجرین در فرانسه است. پس از حمله روسیه به اوکراین و افزایش قیمت حاملهای انرژی رشد اقتصادی فرانسه تقریبا متوقف شده و تورم افزایش یافته و قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته است. این موضوع تاثیر بسیاری در جایگاه امانوئل مکرون در میان مردم فرانسه داشت. موضوع دیگر، موضوع مهاجرت است. چراکه طی سالهای اخیر شاهد موج مهاجرتهای گسترده از شمال آفریقا و منطقه خاورمیانه به سمت اروپا بودهایم. کشورهای اروپایی در ساحل مدیترانه بیشترین مقصد مهاجرین را شامل میشدند. شاید بعد از ایتالیا و یونان، فرانسه و اسپانیا نیز بیشترین پذیرای مهاجرین بودهاند. یکی از محورهای اصلی برنامههای تبلیغاتی حزب راست افراطی اجتماع ملی تغییر سیاست مهاجرپذیری در فرانسه بوده است. سیاستی که اگر راستگرایان فرانسوی بتوانند قدرت را در پارلمان و دولت به دست بگیرند، چالشی جدی را در سیاست مشترک مهاجرتی اتحادیه اروپا ایجاد خواهند کرد.
در عرصه داخلی نیز همزیستی میان شهروندان فرانسویالاصل با شهروندانی که ریشه مهاجر و غیر فرانسوی دارند، با چالش و مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد. شهرکهای حومه شهرهای بزرگ فرانسه عمدتا مهاجرینی از آفریقا و آسیا هستند و شکافهای اقتصادی و نژادی هماکنون وضعیت پرتنشی را در این شهرهای حاشیه فرانسه ایجاد کرده است. تشدید سیاستهای ضدمهاجرتی، تنشهای اجتماعی و سیاسی را در جامعه فرانسه افزایش خواهد داد و سیاست جامعه چندفرهنگی در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی را به چالش خواهد کشید.
0 Comments