جدیدترین مطالب

ادامه سرکوب اعتراض ضد صهیونیستی در آمریکا

تجمع‌های مسالمت آمیز ضد صهیونیستی در آمریکا، با این بهانه که اقدامات و تحرکات ضد یهودی است به شدت سرکوب می‌شود. این در حالی است که بسیاری از دستگیرشدگان شرکت کننده در این تجمع‌ها و راهپیمایی‌های ضد صهیونیستی، خود یهودی هستند.

افشای فساد جنسی یک سیاستمدار دیگر در انگلیس

جفری دونالدسون رهبر پیشین حزب سلطنت طلب و اتحادگرای ایرلند شمالی، ” دی یو پی” (DUP)، امروز در دادگاهی در ایرلند شمالی، با ۱۱ اتهام تعرض جنسی، از جمله یک فقره تجاوز جنسی روبرو و متهم شد.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا قانونی کردن شهرک سازی‌های اسرائیل در کرانه باختری را خطرناک خواند

نیویورک – ایرنا- معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تلاش اسرائیل قانونی کردن پاسگاه‌های شهرک‌نشینان یهودی در کرانه باختری اشغالی را محکوم کرد و هشدار داد که چنین اقدامی «خطرناک و غیرمسئولانه» است.

آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم

نیویورک – ایرنا- معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ادعاهای رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران مبنی بر اینکه ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد، گفت که برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای تلاش می‌کنیم.

مسکو: قطعنامه آمریکا درباره سلاح‌های هسته‌ای در فضا فراتر از توافقنامه‌های بین‌المللی بود

تهران- ایرنا- ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه بامداد پنجشنبه گفت که قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا فراتر از چارچوب حقوقی توافقنامه‌های بین‌المللی بود و به همین دلیل، مسکو آن را وتو کرد.

Loading

عوامل بن بست در روابط آمریکا – روسیه

۱۳۹۷/۰۶/۱۴ | دیدگاه, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: یکی از فاکتورهای مهم و تعیین‌کننده برای بررسی روابط مسکو - واشنگتن در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، نشست اخیر سران دو کشور در هلسینکی، پایتخت فنلاند است.

دکتر عبدالرسول دیوسالار – کارشناس مسائل بین‌الملل

نشست ترامپ و پوتین در هلسینکی همانند نشست ترامپ و رهبر کره شمالی در سنتوزای سنگاپور برخلاف برخی تحلیل‌ها و انتظارات نتایج مشخصی به دنبال نداشت. برای تحلیل چرایی این موضوع به چند مسئله کلی می‌توان اشاره کرد؛ نخستین مسئله به ساختار رقابتی سیاست‌ داخلی ایالات متحده آمریکا مربوط می‌شود که مانعی جدی برای آزادی عمل سیاستگذاری ترامپ ایجاد کرده است. درحقیقت وضعیت سیاست داخلی در آمریکا به گونه‌ای است که تازمانی که حزب دموکرات، منافع مشخصی از تحقیقات رابرت مولر، بازرس ویژه تحقیقات درباره دخالت ادعایی روسیه در انتخابات به دست نیاورد، بعید به نظر می‌رسد که فشارها را بر روی ترامپ کاهش دهد. لذا انتخابات میان دوره‌ای کنگره نقطه اوج این رقابت‌ها خواهد بود و حزب دموکرات به دنبال این است که با فشار سیاسی بر ترامپ، امتیازات احتمالی که او می‌تواند از توافق با روسیه یا از توافق با کره شمالی به دست بیاورد را از میان ببرد.

مسئله دیگر که هرچه زمان بیشتری از دوره ریاست جمهوری ترامپ سپری می‌شود، بیشتر می‌توان به آن پی برد، نبود یک دستور کار سیاسی استراتژیک در تیم سیاست خارجی ترامپ است. مثال بارز آن در خصوص روسیه این است که اجماع جدی‌ای میان کارشناسان مسائل استراتژیک در دنیا وجود دارد مبنی بر این که نقطه آغازین حل و فصل مناسبات میان روسیه و آمریکا باید حل و فصل مناسبات مرتبط با تسلیحات استراتژیک، موازنه قوای استراتژیک در اروپا و نگرانی‌های ناشی از برهم خوردن موازنه استراتژیک باشد. اما در تیم دونالد ترامپ دیدگاه مشخصی مبنی بر اینکه چطور می‌شود با روسیه وارد حل و فصل این مسائل شد، وجود ندارد. به این ترتیب ضعف در طراحی یک دستور کار استراتژیک در تیم ترامپ مشهود است. این نقطه ضعف کلیدی در محتوا و روش سیاستگذاری دستگاه سیاست خارجی دولت ترامپ، عامل دومی است که باعث می‌شود بازی دولت ترامپ با مسکو در سطح مسائل تاکتیکی باقی بماند و قابلیت آن را نداشته باشد که وارد حل و فصل ریشه‌های تخاصم شود. بنابراین چرخه‌ای از تداوم سیاست‌های ضدروسی همچنان در آمریکا پیگیری می‌شود، در حالیکه اقداماتی تاکتیکی و عمدتا مقطعی برای بهبود رابطه انجام می­گیرد. ‌‌اما از آنجایی که این علائم تاکتیکی هستند به نظر نمی‌رسد بتوانند تغییرات استراتژیکی را ایجاد کنند.

در نتیجه دو عامل یعنی «رقابت‌های درون حزبی میان دموکرات‌ها و جمهوریخواهان» و «ضعف محتوایی سیاست خارجی فعلی آمریکا و نبود یک ایده مشخص برای حل و فصل مناسبات با روسیه»، الگوی عمل سیاست خارجی آمریکا در مقابل روسیه را تاحدود زیادی تحت تاثیر خود قرار داده است و باعث می‌شود که آینده چندان مشخصی را نتوان برای روابط مسکو- واشنگتن تصور کرد.

اما در خصوص نقش روسیه در تعاملات دو کشور باید توجه داشت از آنجایی که در وضعیت فعلی، ابزارهای ایجاد تغییر جدی در این مناسبات در اختیار آمریکا است، مسکو نقش‌آفرینی جدی در این رابطه نمی‌تواند داشته باشد. روسیه یک سری اصول ثابت و ملاحظات جدی در سیاست‌ خارجی­اش قائل است و به نظر نمی‌رسد عقب‌نشینی‌های مشخصی از این اصول داشته باشد. به عنوان مثال تازمانی که به نگرانی‌های روسیه در خصوص مسائلی همچون تسلیحاتی شدن فضا، موازنه تسلیحات استراتژیک در شرق اروپا پاسخی داده نشود، بعید است اقدام خاصی را از سمت روس‌ها در تعامل با آمریکا شاهد باشیم. لذا مسکو در وضعیت فعلی در شرایطی نیست که از لحاظ ساختاری قابلیت ابتکار عمل مشخص با هدف تغییر مناسبات داشته باشد. در عوض روسیه در تلاش است که با مانورهای سیاسی- نظامی مانند اقداماتش در سوریه بتوانند حداقل‌های منفعت ملی خود را در ساختار نظم موجود تضمین کنند. لذا در شرایط فعلی روسیه فاقد توان ابتکار عمل لازم برای قرار دادن روابط خود با آمریکا در وضعیتی جدید است. با در نظر گرفتن این عوامل نمی‌توان متصور بود که در آینده نزدیک شاهد تحول جدی در روابط روسیه و آمریکا باشیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *