جدیدترین مطالب
تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بینالملل، سفر نخستوزیر عراق به انگلیس و توافقهای حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی، سیاسی و امنیتی در منطقه است.
أحدث المقالات
پیامدها و چشمانداز ادامه عملیات زمینی رژیم صهیونیستی در غزه
مقاومت فلسطین تاکنون بیش از 110 تانک و نفربر را در محورهای درگیری منهدم کرده و حدود 250 نفر از نیروهای صهیونیستی را به هلاکت رسانده است. با توجه به دادههای میدانی، نیمه شمالی غزه که حدود یک میلیون و 700 هزار نفر جمعیت دارد و متراکمترین بخش غزه است، مرکز اصلی درگیریهاست.
رژیم صهیونیستی همچنین با ورود به ناحیه میانی غزه که فاقد موانع طبیعی، پوشش جنگلی و ساختمانهای متراکم مسکونی است، درصدد ایجاد شکاف بین شمال و جنوب غزه است تا ضمن روحیه دادن به ارتش شکست خورده خود، نیروهای مقاومت را هم به اصطلاح بترساند و در تنگنا قرار دهد!
فشار اصلی ارتش صهیونیستی در سه محور شمال شرقی، شمال غربی و شمال است، اما تاکنون، بیش از 2 کیلومتر در شمال غزه پیشروی نداشته است. جاده صلاحالدین هم که به طول 45 کیلومتر جنوب و شمال غزه را به هم متصل میکند، فعلاً در کنترل صهیونیستهاست. مناطق تحت کنترل هم که لشکر زرهی رژیم صهیونیستی با ادوات سنگین در آنها حضور دارد، هنوز تثبیت نشده و رزمندگان مقاومت بهشدت با نظامیان صهیونیستی درگیر هستند.
با وجود ورود ارتش رژیم صهیونیستی به مناطقی در غزه و تلاش برای ایجاد شکاف میانی در آن، اما چشمانداز و ادامه این عملیات که صهیونیستها به دنبال گسترش آن هستند، با شک و تردیدهای جدی مواجه است.
ژئوپلیتیک و موقعیت مقاومت فلسطین در غزه بهشکلی است که اجازه نمیدهد ارتش رژیم صهیونیستی حتی برای مدت کوتاه بتواند در آنجا دوام بیاورد؛ بنابراین مناطقی هم که اشغال کرده است، موقتی است و رژیم صهیونیستی ناگزیر است از غزه عقبنشینی کند.
اینکه رژیم صهیونیستی اعلام کرده است بهدنبال نابودی حماس، جهاد اسلامی و گردانهای نظامی در غزه است، یک هدف دستنیافتنی است. نابودی جنبش مقاومت اسلامی حماس که افزون بر توانمندیهای نظامی و رزمی بهویژه در حوزه نبردهای نامتقارن و شهری از محبوبیت ویژهای در بین بیش از 2 میلیون ساکن غزه برخوردار است، ادعایی بزرگ و بیشتر شبیه یک رؤیاست. این ادعا بهمراتب بزرگتر و فراتر از امکانات و محاسبات نظامی و امنیتی رژیم اسرائیل در فلسطین اشغالی است.
در حال حاضر هم که ارتش رژیم صهیونیستی بهشکل محدود وارد غزه شده است، در آستانه یک «فاجعه استراتژیک» قرار دارد، طبیعی است که گسترش دامنه و شدت جنگ زمینی بر عمق و دامنه شکست استراتژیک اسرائیل در غزه میافزاید.
در عین حال، تراکم بیش از حد غزه بهشکلی که در هر کیلومتر مربع حدود 5 هزار و 300 نفر ساکن هستند، اشراف کامل حماس بر جغرافیای آن، تونلهای طولانی و عمیق در سرتاسر غزه که حدود 500 کیلومتر طول دارند و شناسایی و انهدام آنها را به یک معمای حلنشدنی برای رژیم صهیوینستی تبدیل کرده است، محبوبیت فوقالعاده حماس در میان مردم غزه به خاطر خدمات و کارهای ارزشمندی که انجام داده است، نگاه مردم غزه به اشغالگران بهعنوان دشمن درجه یک خود، حساسیت جبهه مقاومت در منطقه در قبال جنایات صهیونیستها در غزه و فشار افکار عمومی جهان، از جمله دلایل مهمی هستند که چشمانداز ادامه عملیات نظامی در غزه را همراه با شکست نشان میدهد.
پیشازاین، برخی فرماندهان ارشد آمریکایی که قدرت و ظرفیتهای جبهه مقاومت اسلامی در منطقه را دیدهاند، این مسأله را به رهبران صهیونیستی گوشزد کرده بودند. ژنرال مکنزی فرمانده سابق سنتکام در منطقه در مصاحبهای که اخیراً با شبکه خبری ایبیسی داشت، عملیات در غزه را بهدلیل جمعیت زیاد و ساختمانهای مرتفع این شهر، دشوارترین و بدترین نوع عملیات جنگی در تاریخ رژیم صهیونیستی خوانده بود که اسرائیل باید از آن اجتناب کند!
حتی صهیونیستها هم نسبت به این مسأله واقف هستند و با اینکه تهاجم نظامی به غزه را بهشکل محدود و بهاصطلاح مرحله به مرحله آغاز کردهاند، اما ظاهراً خود را در یک عمل انجام شده میبینند که با اعمال نفوذ عناصر افراطی صهیونیست آغاز شده و چارهای جز ادامه آن ندارند.
در هر حال در بدنه تصمیمساز رژیم صهیونیستی که عناصر فاشیستی و افراطی هم در آن حضور مؤثر دارند، فعلاً روی دو مسأله توافق 100 درصدی وجود دارد؛ یک، حمله زمینی گسترده صورت نگیرد. دو، در هر شرایطی عملیات باید در سطح محدود و با عمق و دامنه کوچک ادامه یابد تا بلکه بتوان به دستاوردهایی ولو تاکتیکی دست یافت.
در واقع، وضعیت کابینه صهیوینستی بهطوری است که برای جبران شکستهای میدانی در مواجهه با مقاومت فلسطین و حماس و کاستن از فشارهای عناصر و جریانهای تندرو و افراطی و به دست آوردن برگ برنده، حتی به تحقق چند دستاورد کوچک تاکتیکی در غزه هم قانع است تا در هرگونه مذاکرات احتمالی مربوط به آتشبس از آن بهرهبرداری کند. ناگفته نماند که دست رژیم صهیونیستی برای گفتگو با حماس فعلاً خالی است.
اما درخصوص پیامدهای وضعیتی که امروز در غزه میبینیم باید تأکید کرد، ادامه حمله زمینی به غزه در گام اول موجب تقویت سه جبهه مشخص و خطرناک یعنی شمال فلسطین توسط حزبالله، یمن توسط انصارالله و سوریه توسط مقاومت در این کشور بهصورت مستقیم علیه رژیم صهیونیستی میشود که از چندی پیش گشوده شده است. نقطه قابل توجه اینکه در هر سه جبهه ابتکار عمل در دست مقاومت اسلامی است و رژیم صهیونیستی در موضع ضعف قرار دارد.
با توجه به نقش مؤثر، قاطع و آشکاری که آمریکاییها در جنگ غزه دارند، در سطحی بالاتر تهدیدهای میدانی و نظامی علیه پایگاهها و مراکز تجمع آمریکاییها در عراق و سوریه هم تشدید خواهد شد. در صورت اصرار آمریکا و رژیم صهیونیستی بر ادامه تهاجم زمینی در غزه، ممکن است مراکز اقتصادی و تجاری آمریکایی در منطقه نیز جزو لیست هدف قرار بگیرند.
علاوه بر اینها، با ادامه جنگ در غزه، فشار افکار عمومی در منطقه و همچنین در کشورهای غربی هم تشدید شده و تبعات ناشی از آن بهخصوص در سطوح سیاسی و حقوقی، بر مشکلات رژیم صهیونیستی حتی بعد از پایان این جنگ نیز خواهد افزود.
0 Comments