جدیدترین مطالب

تله بدهی

تله بدهی

زهرا صدرا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در ماه مه ۲۰۲۳، رئیس جمهور چین، ۳.۷ میلیارد دلار وام و کمک بلاعوض به پنج کشور همسایه آسیای مرکزی داد. (دولت پکن دارای سه نهاد اصلی به نام‌های بانک خلق چین، بانک صادرات و واردات چین و بانک توسعه چین است که به کشورهای آسیای مرکزی وام می‌دهد). بانک توسعۀ چین وام ویژه‌ای به مبلغ ۱.۴۵ میلیارد دلار برای همکاری چین و آسیای‌مرکزی اختصاص داده که برای توسعۀ منابع انرژی، معدن و پروژه‌های زیربنایی در آسیای‌مرکزی است؛ اما باید تاکید کرد که چین تنها برای تحقق پروژه‌ها توسط کشورهای آسیای مرکزی این وام‌ها را اختصاص نداده، بلکه این کشور در قبال پرداخت مبالغ هنگفت «مشارکت شرکت‎‌های چینی در هر پروژه» را هدف خود قرار داده است. 

افزایش شهدای غزه به ۳۴۱۸۳ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد: آمار شهدا در نوار غزه از تاریخ ۷ اکتبر گذشته به سی و چهار هزار و ۱۸۳ نفر رسید و هفتاد و هفت هزار و ۱۴۳ نفر هم تاکنون زخمی شدند.

انگلیس؛ شمار مرگ افراد ناشی از مصرف الکل به بالاترین میزان رسید

مرکز ملی آمار انگلیس در تازه‌ترین گزارش شمار مرگ مستقیم ناشی از نوشیدن مشروبات الکلی را در این کشور ۱۰ هزار و ۴۸ نفر اعلام و اضافه کرد. این میزان مرگ ناشی از مصرف الکل بالاترین شمار مرگ به این علت در ۲۴ سالی است که این آمار ثبت می‌شود.

آتش سوزی مرگبار در انگلیس

امدادگران سازمان ملی بهداشت و درمان انگلیس از مرگ دو نفر در پی آتش سوزی دریک ساختمان مسکونی در شمال پایتخت انگلیس خبر دادند.

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

مسعود نوری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در سپتامبر ۲۰۲۳، تاکید شد که ایران دیگر نمی‌تواند به عدم ایفاء تعهدات خود ادامه دهد و از ایران خواستند بدون تأخیر برای حل همه مسائل باقی‌مانده اقدام کند و اضافه کردند که اگر ایران نتواند اقدامات ضروری و فوری مندرج در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ و بیانیه مشترک ۴ مارس به طور کامل اجرا کند، شورای حکام باید آماده باشد تا اقدامات بیشتری از جمله صدور قطعنامه انجام دهد. در سپتامبر ۲۰۲۳ آمریکا و ۶۲ کشور عضو آژانس در بیانیه‌ای بر ادامه تحقیقات آژانس تأکید و بر نیاز فوری شفاف‌سازی از سوی ایران و حل این مسائل به‌گونه‌ای که برای آژانس رضایت‌بخش باشد تأکید کردند. آمریکا به صراحت اعلام کرده که هرگونه راه حل دیپلماتیک برای برنامه هسته ای ایران باید بر راستی آزمایی موثر بنا شود.
Loading

أحدث المقالات

اردوغان: عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد

اردوغان درباره مسائل مربوط به آب بین عراق و ترکیه گفت: در اینجا نیاز به استفاده منطقی از منابع در مورد آب احساس می شود. عراق از ما در مورد آب مطالباتی دارد. آنچه در این مرحله باید انجام شود، تضمین استفاده پایدار از آب است.

ادعای بلومبرگ: بایدن اثر مصوبه ضدایرانی بر بازار نفت را خنثی می‌کند

تهران- ایرنا- شبکه اقتصادی بلومبرگ در تحلیلی با اشاره به تصویب تحریم‌های جدید ضد ایرانی در مجلس آمریکا و با توجه به احتمال افزایش بیش از هشت دلاری قیمت جهانی نفت در صورت اجرای این سیاست، گمانه‌زنی کرد که دولت بایدن در سال انتخابات و برای پیشگیری از افزایش بهای انرژی و تورم، از معافیت‌های پیش‌بینی شده در این مصوبه جهت کنترل قیمت نفت بهره‌برداری کند.

محاکمه ترامپ: دادستان‌ها می‌گویند «حق‌السکوت عین تقلب انتخاباتی است»

دادستان‌های نیویورک در اولین دادگاه کیفری کار خود را برای محاکمه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در پرونده پرداخت حق‌السکوت به یک بازیگر فیلم‌های پورن با هدف پنهان‌کاری در کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ آغاز کرده‌اند. یکی از دادستان‌ها روز دوشنبه خطاب به هیات منصفه در این محاکمه تاریخی گفت «پرداخت حق‌السکوت عین تقلب انتخاباتی بوده است.»

Loading

چشم‌انداز همکاری‌های چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: زمان می‌گذرد و جنگ اوکراین بیش‌ازپیش طرفین جنگ را با واقعیت‌ها، ظرفیت و محدودیت‌های میدانی و هزینه و نتایج اقدامات‌شان روبه‌رو می‌کند. حسین سیاحی - پژوهشگر سیاست بین‌الملل

از آغاز جنگ در اوکراین، پشتیبانی قابل توجه غرب از کیف اوضاع را برای مسکو دشوار کرد. بدین‌سبب، روسیه به سبب بحران‌های میدانی و همچنین مشکلات اقتصادی و تدارکاتی جنگ، روی حمایت دوستان خود حساب ویژه‌ای باز نمود. هزینه‌‌ی جنگ و فشار تحریم‌های شدید غرب علیه روسیه سبب شد که این کشور برای جبران و بازگشت تعادل به چین، یکی دیگر از بازیگران تعیین کننده صحنه بین‌الملل و منطقه‌ای نزدیک‌تر شود.

مشهود است که به سبب جنگ در اوکراین، همکاری‌های چین و روسیه افزایش یافته است. اگرچه نباید فراموش کرد که دوطرف منافع متضاد و تقابلی و رقابت‌های قابل ملاحظه‌ای با یکدیگر دارند اما نقاط اشتراکی دیگری نیز وجود خواهد داشت که می‌تواند زمینه‌ساز همکاری دوطرف باشد. همکاری‌هایی که البته نگرانی غرب را برانگیخته است.

 

همکاری‌های روسیه و چین

چالش‌های امنیتی مسکو برای نظم بین‌الملل کنونی به رهبری غرب اگرچه برای پکن اثرات مخرب اقتصادی و سیاسی به همراه خواهد داشت اما سبب نخواهد شد که چین حمایت خود از روسیه را نادیده بگیرد. مشخص است که این چالش‌ها برای چین هزینه‌آور است اما روسیه را به چین نزدیک‌تر و همچنین ایالات متحده را تحت فشار قرار خواهد داد و این‌ موارد در راستای منافع پکن قرار دارند. همانطور که در سال 2014 میلادی و همزمان با بحران کریمه، همکاری‌های اقتصادی چین و روسیه تشدید و قرار داد انتقال 38 میلیارد مترمکعب گاز از خط لوله “قدرت سیبری” به ارزش 400 میلیارد دلار میان طرفین امضا گردید، جنگ فعلی در اوکراین نیز زمینه ساز افزایش حجم مبادلات تجاری میان طرفین گردیده است. به طور مثال، درحالیکه تجارت روسیه و امریکا به نصف تقلیل یافته است، تجارت چین با روسیه به عدد 127 میلیارد دلار رسیده است.

هرچند پوتین در سال گذشته میلادی و در نشست همکاری‌های شانگهای آشکارا اعلام کرد که چین نگرانی‌هایی نسبت به جنگ روسیه در اوکراین دارد و چین نیز از ارائه برخی وام‌ها به روسیه امتناع نمود اما در عین حال، دو طرف به شکل فزاینده‌ای تجارت فیمابین را گسترش دادند. در فوریه سال گذشته یک شراکت بدون محدودیت میان پکن و مسکو امضا گردید و دو طرف تلاش نمودند که ارز‌های ملی خود را در فرمول تجاری خود وارد نمایند تا از این طریق وابستگی‌شان به غرب کاهش یابد. علاوه بر این ، در بخش انرژی و به سبب نیاز چین به منابع و روسیه به درآمد بیشتر، دوکشور قراردادهایی را به امضا رسانده‌اند که حاکی از تمایل طرفین به قدم برداشتن در مسیر توسعه روابط بود؛ قدم‌هایی که هرطرف دلایل خاص خود را برای برداشتن آن‌ها دارد.

همانطور که ذکر گردید، روسیه برای روشن نگاه داشتن ماشین جنگی‌ خود در اوکراین به درآمد نیازمند است و همزمان با تحریم‌های غرب علیه این کشور، چین دست مسکو را خواهد گرفت. البته که این پشتیبانی برای روسیه نیز دارای نتایج منفی و قابل تاملی خواهد بود اما به هر ترتیب اقتضای شرایط، کرملین را مجاب نموده که بیش از پیش خود را به اژدهای سرخ نزدیک نماید. در مقابل، چین نیز علاوه  بر نیاز به انرژی روسیه، برد و دامنه حضور منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خود را نیز افزایش خواهد داد و همچنین فشار و چالش روسیه بر نظم بین‌الملل و غرب را به تماشا خواهد نشست. علاوه بر این، شکست روسیه در جنگ اوکراین برای چین ناگوار خواهد بود. با شکست روسیه، قدرت چالشگری اغلب امنیتی روسیه تا حدی از بین‌خواهد رفت و همچنین ممکن است این کشور مسیر سازش با غرب و دور شدن تدریجی از چین را طی نماید. موردی که تحت هیچ شرایطی منافع پکن را محقق نخواهد کرد. هرچند ذکر این نکته حائز اهمیت است که به همین اندازه نیز پیروزی روسیه هم می‌تواند برای چین چالش‌برانگیز باشد.

 

محور همکاری مسکو- پکن و نگرانی‌های واشنگتن

چین و روسیه این فرصت را خواهند داشت که در توسعه قدرت نظامی خود نیز اقدام نمایند. بطوریکه روسیه قدرت چین بخصوص قدرت زیردریایی این کشور را توسعه دهد و پکن نیز توان سرمایه‌گذاری و صنعتی خود را به فناوری تسلیحاتی روسیه تزریق نماید. علاوه بر همکاری‌های ذکر شده، در ماه آینده میلادی، دوکشور به همراه آفریقای جنوبی، تمرین دریایی مشترکی را در خلیج ریچارد برگزار خواهند کرد. این اقدام که توسط سه کشور عضو بریکس صورت خواهد پذیرفت و می‌تواند سبب تقویت هویت بریکس به عنوان یک بازیگر تاثیرگذار جهانی باشد، انتقاد ایالات متحده را نیز به همراه داشته است.

از طرفی پکن و مسکو حضور خود در منطقه ساحل را تقویت کرده و در چاد و مالی به تحکیم منافع امنیتی و اقتصادی خود می‌پردازند. علاوه بر این همکاری دوکشور در منطقه شمالگان نیز در حال توسعه است. تشدید همکاری‌ها و تقویت حضور چین در این منطقه تهدید بزرگی برای ایالات متحده محسوب خواهد شد. نخست اینکه رونق مسیر دریایی شمال NSR))  علاوه بر مزیت برای روسیه، می‌تواند سبب کاهش وابستگی چین به تنگه مالاکا باشد؛ تنگه‌ای که بخش عمده منابع مورد نیاز چین از آنجا عبور کرده و پکن نیز در مبارزه با ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای آن بر سر کنترل این تنگه، شرایط مناسبی ندارد. همچنین حضور روسیه و چین در این منطقه، می‌تواند خاک ایالات متحده را در دسترس موشک‌های قاره‌پیمای (ICBM) آنان قرار بدهد.

در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که توسعه همکاری‌های چین و روسیه اگرچه برای دوکشور بخصوص روسیه خالی از چالش‌های راهبردی نیست اما با توجه به شرایط فعلی و اوضاع کارزار اوکراین و همچنین نیاز مالی و تدارکاتی مسکو، تنها راه به نظر می‌رسد. بدین ترتیب، روشن است که توسعه همکاری‌های راهبردی دوکشور ایالات متحده را نگران خواهد نمود. اگرچه غرب به واسطه حمایت از اوکراین روسیه را تضعیف نمود اما سبب شد که این کشور به سبب ایجاد توازن و جبران کاستی‌ها به چین بعنوان رقیب اصلی راهبردی غرب، نزدیک‌تر شود. هرچه فشار غرب بخصوص ایالات متحده امریکا بیشتر و گسترده‌تر گردد، پکن و مسکو دلایل بیشتری برای توسعه همکاری‌ها خواهند داشت. 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *