جدیدترین مطالب
عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه میکند، بهطوریکه در ماههای اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنشها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را بهشدت نگران کرده است.
افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفههای اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاریهای جهانی در زمینه تغییرات اقلیمی را به چالش میکشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاریهای اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.
تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟
شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظیهای ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدلتر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ میتواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.
دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تلآویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.
أحدث المقالات
اهداف بایدن از تشدید سیاست تقابلی با چین
یکی از واقعیتهای مهم و پایدار در تاریخ روابط بینالملل، ظهور و سقوط قدرتهای بزرگ بوده است. بدین معنی که از زمان شکلگیری نظام وستفالیایی و دولت مدرن همواره برخی از قدرتهای بزرگ توانستهاند در جایگاه قدرت برتر نظام بینالملل ظهور کنند و جایگاه دولتهای برتر پیشین را از آن خود کنند. ایالاتمتحده بعد از جنگ جهانی دوم بهمثابه یک قدرت بزرگ ظهور کرد که بر بلوک غرب رهبری و هژمونی داشت. پس از فروپاشی شوروی بر اساس تمام شاخصههای عینی، ایالاتمتحده بزرگترین قدرت نظام بینالملل شد؛ یعنی در عرصه سیاسی، اقتصادی و نظامی هیچ قدرتی قابلمقایسه با آمریکا نبود.
به این خاطر چون قدرت آمریکا جهانی بود دایره منافع این کشور نیز به شکل جهانی تعریف میشد؛ اما حداقل در یک دهه اخیر این هشدار در داخل آمریکا شکلگرفته که چین در حال کم کردن فاصله خود با ایالاتمتحده است؛ بدین معنی که چین با تولید ثروت در عرصه اقتصاد و تبدیل کردن آن به قدرت در عرصه سیاسی در حال به حداقل رساندن شکاف میان خود و آمریکا از حیث قدرت است. به باور بسیاری از تحلیلگران اگر توسعه چین با این روند ادامه پیدا کند، این کشور در سال ۲۰۵۰ قادر است ایالاتمتحده را پشت سر بگذارد و قدرت برتر نظام بینالملل شود.
به این خاطر به نظر میرسد ایالاتمتحده به دنبال این نیست که تا سال ۲۰۵۰ صبر کند و از هماکنون به دنبال آن است که چین را بهمثابه چالش نخست خود تعریف کند.
چین بنا به دلایل زیر تهدیدی برای جایگاه ایالاتمتحده به شمار میرود؛ اول اینکه به لحاظ سیاسی، نظام سیاسی و فرهنگی چین متفاوت با نظام لیبرال دمکراسی در آمریکا است. در سند اخیر امنیت ملی آمریکا از چین بهعنوان مروج نظام سیاسی اقتدارگرا در مقابل نظام سیاسی مردمسالار آمریکا یاد شده است. دوم اینکه به لحاظ شاخصههای اقتصادی، چین درحالتوسعه نفوذ اقتصادی خود در سراسر دنیا است. بدین مفهوم که چین از طریق ابتکاراتی مانند جاده ابریشم و ابتکار یک جاده-یک کمربند به دنبال گسترش خطوط تجاری-اقتصادی خود به سراسر دنیا است. دولت آمریکا معتقد است که چین با تکیهبر دیپلماسی بدهی به دنبال آن است که بسیاری از کشورها را به لحاظ اقتصادی به خود وابسته کند. سوم اینکه به لحاظ نظامی نیز چین در حال مدرنیزه کردن و توسعه دادن قابلیتهای نظامی خود است. این کشور مبادرت به ساخت ناوهای جنگی هواپیمابر، تشکیل ارتش مدرن و کارآمد، توسعه موشکهای راهبردی، اقدام در صنعت ساخت هواپیماهای جنگی و غیره نموده است. به این خاطر در سه بعد سیاسی، اقتصادی و نظامی، چین بهوضوح تهدیدی برای جایگاه آمریکا محسوب میشود. ازاینرو از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما این موضوع مطرحشده است که ایالاتمتحده باید تمرکز خود را بر شرق آسیا و مشخصاً ظهور چین بگذارد.
به این خاطر ایالاتمتحده آمریکا در دوره دونالد ترامپ تقابل با چین را به شکلی صریحتر و عینیتر از دوره اوباما آغاز کرد و به نظر میرسد که دولت بایدن نیز به دنبال ادامه سیاستهای ترامپ است؛ زیرا ایالاتمتحده بهخوبی میداند که این کشور هماکنون در موقعیت مناسبی برای رقابت با چین است. درحالیکه چین حداقل باید دو دهه دیگر به رشد و توسعه اقتصادی خود ادامه دهد تا در موقعیت مناسب برای رقابت قرار گیرد.
دولت بایدن به دنبال مهار چین
نگاهی به سند امنیت ملی دولت جو بایدن که در سوم مارس ۲۰۲۱ منتشر شد گویای این واقعیت است که ایالاتمتحده با تأکید بر بازسازی توانمندیهای داخلی خود از یکسو و بهروز کردن شبکه اتحادها و ائتلافهای خود از سوی دیگر به دنبال مهار چین است. در این میان به نظر میرسد جایگاه متحدان آمریکا اهمیت بیشتری پیدا میکند. آمریکا با تأکید بر تجدید اتحادها با ژاپن، کره جنوبی، اعضای آسه آن، هندوستان، استرالیا و نیز اعضای سازمان ناتو در موقعیت مناسبتری برای مهار چین قرار دارد. همچنین در عرصه داخلی چین نیز ایالاتمتحده تمرکز خود را بر موضوعات حقوق بشری در سینکیانگ چین و تبت و نیز حمایت از نظام دمکراتیک در هنگکنگ و تایوان قرار داده است. در مقابل چین با تکیهبر سیاست خویشتنداری به دنبال این است که با خرید زمان، فرآیند رقابت با آمریکا را به تأخیر بیندازد. درواقع چین همانند کشتیگیری است که از این ارزیابی پیروی میکند که باهدف پیروزی در مسابقات به زمان بیشتری برای تمرین و آمادگی احتیاج دارد. به این خاطر در مقابل سیاستهای رقابتجویانه ایالاتمتحده، واکنش چین اجتناب از تقابل و در پیش گرفتن سیاست محتاطانه است. به نظر نمیرسد که آمریکا تحت تأثیر سیاست خویشتنداری چین در پی تعدیل کردن سیاستهای خود باشد؛ زیرا واشنگتن بهخوبی میداند که گذر زمان به ضرر این کشور است و لذا نباید زمان مناسب در اختیار چین قرار دهد. ازاینرو در شرایطی که آمریکا بهصراحت چین را به رقابت و مبارزه دعوت میکند، آنهم دعوتی که صرفاً در عرصه کلامی و اعلامی نیست و آمریکا حتی به اقدامات عملی نیز متوسل شده، بعید به نظر میرسد که پایبندی پکن به سیاست خویشتنداری و احتیاط تداوم داشته باشد. ازاینرو در آینده پیشرو رقابتهای میان آمریکا و چین شدت بیشتری پیدا میکند و شاهد صفآرایی تدریجی دو کشور در مقابل یکدیگر خواهیم بود.
0 Comments