جدیدترین مطالب

بامداد بی‌رمق

بامداد بی‌رمق

در شرایطی که موضوع واکنش احتمالی و حمله متقابل اسرائیل به ایران و سناریوهای مختلف آن، نُقل محافل کارشناسی و رسانه‌ای بود، صبح دیروز (جمعه) پدافند هوایی کشور حمله چند ریزپرنده در آسمان اصفهان را خنثی کرد. در همان دقایق اولیه این حمله عنوان شده بود که اهدافی در پایگاه‌های شکاری اصفهان و تبریز مد نظر بوده‌اند، اما ایسنا می‌گوید که اخبار غیررسمی در رابطه با حمله موشکی یا پهپادی، تأیید نمی‌شود. شبکه خبری المیادین هم به نقل از منابع ایرانی تصریح کرد که هیچ تهاجم خارجی علیه ایران صورت نگرفته است.

ریزپرنده‌های ساقط شده هیچ خسارتی برجا نگذاشتند

وزیر امور خارجه در واکنش به ساقط شدن چند ریزپرنده توسط پدافند کشورمان در اصفهان گفت: حامیان رسانه‌ای رژیم صهیونیستی در تلاشی مذبوحانه سعی داشتند از شکست مجددشان، پیروزی بسازند و این موضوع را بزرگ‌نمایی کنند.

عضویت فلسطین در سازمان ملل مانع آزادی اسرائیل برای کشتار است

کارشناسان روابط بین الملل می‌گویند: اسراییلی‌ها با هرگونه هویت یابی دولت فلسطینی مخالفند، زیرا امروز از آزادی عمل برای کشتن، تخریب و نابودکردن برخوردارند در حالیکه اگر فلسطین عضو سازمان ملل شود در آن شرایط هرگونه اقدام تهاجمی اسراییل می‌تواند آثار و پیامد‌های پرمخاطره‌ای را بوجود بیاورد.

گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در مسکو

مراسم گرامیداشت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور سفرا و شخصیت‌های سیاسی بیش از ۸۰ کشور جهان و نیز مقامات بلندپایه دفاعی و مدیران اندیشکده‌های راهبردی روسیه در مسکو برگزار شد.

Loading

أحدث المقالات

چرایی سنگ‌اندازی واشنگتن در مسیر عضویت فلسطین در سازمان ملل/ وتوی آمریکا چه معنایی داشت؟

آمریکا هرچند بعد از دهه ۹۰ همزمان با سلسله مذاکرات بین اعراب و اسرائیل تلاش کرده بود که خود را به عنوان میانجی صادق معرفی کند اما امروز کاملا روشن است که از یک طرف نه کشورهای عربی و فلسطین این موضع آمریکا را قبول کرده اند و نه آمریکا بنا دارد تا این نقش به اصطلاح میانجیگرانه را بدون اطمینان از جلب نظر اسرائیل انجام دهد. بنابر این سیاست امریکائی ها در قبال طرح دو کشوری و مبنای این کشور در پیگیری این طرح بدون توجه به تفسیر اسرائیل از این مسئله نیست.

امیرعبداللهیان: رویکردهای سیاست زده و غلط باعث بی نتیجه بودن تلاش‌ها در غزه شده است + فیلم

نیویورک – ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجاه ایران در دیدار با رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ گفت: متأسفانه رویکردهای سیاست‌زده، دوگانه و غلط تاکنون باعث شده است تلاش‌های سیاسی برای پایان بحران غزه بی‌نتیجه باقی بماند.

امیرعبداللهیان: رویکردهای سیاست زده و غلط باعث بی نتیجه بودن تلاش‌ها در غزه شده است + فیلم

نیویورک – ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجاه ایران در دیدار با رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ گفت: متأسفانه رویکردهای سیاست‌زده، دوگانه و غلط تاکنون باعث شده است تلاش‌های سیاسی برای پایان بحران غزه بی‌نتیجه باقی بماند.

Loading

زیر سوال بودن توافق طالبان و آمریکا

۱۳۹۸/۰۶/۱۱ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: این مسئله که تفاهم بین طالبان و آمریکا منجر به آتش‌بس یا تفاهم با دولت مرکزی افغانستان خواهد شد یا خیر هنوز در ابهام قرار دارد. پیرمحمد ملازهی - کارشناس مسائل افغانستان

دور نهم نشست طالبان و آمریکا درباره صلح افغانستان در شهر دوحه، پایتخت قطر اخیرا برگزار شد و پس از آن مذاکرات بین طالبان و آمریکا وارد مرحله جدیدی شده است؛ شبکه خبری الجزیره گزارش داده که نمایندگان آمریکا و طالبان بر روی ایجاد یک دولت موقت برای یک دوره ۱۴ ماهه در افغانستان توافق کرده‌اند. همچنین در مرحله فعلی آمریکا و طالبان به این نتیجه رسیده‌اند که طالبان را در قدرت سهیم کنند. از محورهای دیگر مورد تفاهم آمریکا و طالبان این است که طالبان تعهد کردند که افغانستان محلی برای رشد تروریست‌های رادیکال قرار نگیرد تا منافع آمریکا و متحدان آن را مورد حمله قرار دهند.

از سوی دیگر آمریکایی‌ها پذیرفته‌اند که طالبان در قدرت شریک شده و در سازوکارهای دمکراتیک مشارکت داشته باشند. باید توجه داشت که طالبان و آمریکایی‌ها هر دو به این توافق نیاز دارند زیرا در این شرایط، طالبان می‌تواند در قدرت مشارکت داشته باشد و آمریکایی‌ها نیز می‌توانند بخشی از نیروهایشان را در پایگاه‌ها نگه دارند.

درواقع طالبان و واشنگتن به تفاهم دست یافته‌اند و اکنون بحث بر سر نشست بین‌الافغانی است. ولی این مسئله که چنین تفاهمی منجر به آتش‌بس یا تفاهم با دولت مرکزی افغانستان خواهد شد یا خیر هنوز در ابهام قرار دارد.

البته بعید به نظر می‌رسد که دولت مرکزی چنین تفاهمی و بحث تشکیل دولت موقت را بپذیرد. مگر اینکه طالبان در مرحله بعدی حاضر شوند که با دولت مرکزی وارد مذاکره شوند و آمریکا نیز کمک کند که دور بعدی مذاکرات بین طالبان و دولت کابل برگزار شود. در این صورت ممکن است یک راه حل بین‌الافغانی حاصل شود.

در خصوص دولت موقت نیز باید توجه داشت که بحث در این رابطه از مدت‌ها پیش مطرح شده بود؛ زیرا دولتی که اکنون روی کار است دوره قانونی‌اش پایان یافته و بر اساس حکم دیوان عالی کشور در حال ادامه کار است. به عبارت دیگر بعضا در داخل افغانستان قانونی بودن دولت کنونی را زیر سوال می برند

از طرف دیگر اگرچه خبر تفاهم طالبان و آمریکا بر سر دولت موقت منتشر شده اما  مشخص نیست که آیا توافق کاملی در این خصوص حاصل شده است یا خیر. چراکه تشکیل دولت موقت خواست همه گروه‌ها بوده و حتی نامزدهای انتخاباتی نیز این مسئله را مطرح کرده‌اند. منتها بحثی که وجود دارد این است که دولت موقت را چه کسی رهبری کند. درواقع طالبان به دنبال آن هستند که دولت موقت را خودشان به دست بگیرند و برای آن نامزد معرفی کنند. این در حالی است که باقی گروه‌های سیاسی، اجتماعی و حتی دولت کرزی به این مسئله اینطور نگاه نمی‌کنند.

بنابراین اصل قضیه یعنی بحث تشکیل دولت موقت صحیح است اما اینکه این دولت چه کیفیت و ترکیبی داشته باشد محل مناقشه و بحث است و به نظر نمی‌رسد به سادگی عملیاتی شود. نکته دیگری که در این رابطه اهمیت دارد این است که طالبان اساسا دولت کنونی را به رسمیت نمی‌شناسند و به همین دلیل بحث انتخابات نیز زیر سوال رفته است. لذا اکنون این بحث مطرح است که ابتدا صلح با طالبان در اولویت باشد یا برگزاری انتخابات.

این در حالی است که زمان پیش‌بینی شده برای برگزاری انتخابات، ششم مهر است و زمانی تا برگزاری آن باقی نمانده است. درواقع در این فاصله کوتاه خیلی سخت است که بتوانند تصمیم بگیرند که انتخابات برگزار ‌شود یا خیر. از سوی دیگر دولت افغانستان مصمم است تحت هر شرایطی انتخابات برگزار شود و در این زمینه تمام تدابیر لازم را نیز اتخاذ کرده‌اند. بنابراین اگر قرار است توافقی بین آمریکا و طالبان بر سر دولت موقت صورت بگیرد، این مسئله باید در کابل نیز مطرح شود و دولت مرکزی، گروه‌های سیاسی و اجتماعی و احزاب جهادی نیز با آن موافقت کنند. در غیر این صورت امکانپذیر نیست که به تنهایی آمریکا و طالبان با دور زدن مردم و دولت افغانستان چنین پروژه‌ای را به پیش ببرند.

البته همانطور که اشاره شد آنچه مشخص است واکنش دولت کابل به این موضوع یعنی تشکیل دولت موقت بدون دخالت آنها بدون شک منفی است. زیرا دولت کابل از قبل تاکید داشت که انتخابات برگزار شود و طبق آن جلو بروند نه اینکه دولت موقتی تشکیل شود که معلوم نیست چه زمانی می‌تواند انتخابات برگزار کند. لذا دولت مرکزی افغانستان زیر بار این مسئله نخواهد رفت مگر آنکه اتفاقات دیگری بیفتد که قابل پیش‌بینی نباشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *