جدیدترین مطالب

آخرین آمار شهدای فلسطین پس از ۲۰۰ روز جنگ

دفتر اطلاع رسانی دولت در غزه اعلام کرد در ۲۰۰ روز گذشته از حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوارغزه، ۴۱ هزار و ۱۸۳ فلسطینی شهید و یا مفقود شدند که ۱۴ هزار و ۷۷۸ نفر از شهدا کودک هستند.

افزایش بهای جهانی نفت

به گزارش پایگاه اینترنتی اویل پرایس هر بشکه نفت خام سبک شیرین آمریکا برای تحویل در ماه مه با شش صدم درصد افزایش ۸۱ دلار و ۹۳ سنت معامله شد.

تله بدهی

تله بدهی

زهرا صدرا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در ماه مه ۲۰۲۳، رئیس جمهور چین، ۳.۷ میلیارد دلار وام و کمک بلاعوض به پنج کشور همسایه آسیای مرکزی داد. (دولت پکن دارای سه نهاد اصلی به نام‌های بانک خلق چین، بانک صادرات و واردات چین و بانک توسعه چین است که به کشورهای آسیای مرکزی وام می‌دهد). بانک توسعۀ چین وام ویژه‌ای به مبلغ ۱.۴۵ میلیارد دلار برای همکاری چین و آسیای‌مرکزی اختصاص داده که برای توسعۀ منابع انرژی، معدن و پروژه‌های زیربنایی در آسیای‌مرکزی است؛ اما باید تاکید کرد که چین تنها برای تحقق پروژه‌ها توسط کشورهای آسیای مرکزی این وام‌ها را اختصاص نداده، بلکه این کشور در قبال پرداخت مبالغ هنگفت «مشارکت شرکت‎‌های چینی در هر پروژه» را هدف خود قرار داده است. 
Loading

أحدث المقالات

آخرین آمار شهدای فلسطین پس از ۲۰۰ روز جنگ

دفتر اطلاع رسانی دولت در غزه اعلام کرد در ۲۰۰ روز گذشته از حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوارغزه، ۴۱ هزار و ۱۸۳ فلسطینی شهید و یا مفقود شدند که ۱۴ هزار و ۷۷۸ نفر از شهدا کودک هستند.

تداوم حمایت تسلیحاتی انگلیس از اوکراین، محور گفت‌وگوی سوناک و زلنسکی

لندن – ایرنا – هم‌زمان با افزایش نگرانی مقام‌های اروپایی از احتمال بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید و قطع حمایت‌های مالی و تسلیحاتی‌ واشنگتن از کی‌یف، نخست وزیر انگلیس به رئیس جمهوری اوکراین اطمینان داد که لندن به حمایت از این کشور در جنگ با روسیه ادامه خواهد داد.

چرا حزب الله لبنان در تنش‌های سنگین اخیر میان ایران و اسرائیل ورود نکرد؟ / رمزگشایی از تصمیم مهم تهران و حزب الله

تحلیلگران معتقدند تمایل به حفظ قدرت آتش حزب الله برای زمانی که اسرائیل تهدیدات خود برای عقب راندن این گروه از مرز را عملی کند، راه حل دیپلماتیکی برای حل موضوع وجود نداشته باشد، به توضیح خویشتن داری نسبی حزب الله در تحولات اخیر کمک می‌کند. تمایل ایران برای اجتناب از یک واکنش جدی تری آمریکا و اسرائیل به گروه حزب الله نیز یکی از عوامل موثر در این تصمیم بوده است.

Loading
سفیر سابق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل بررسی کرد

نقش ترامپ در ائتلاف منطقه ای علیه ایران

۱۳۹۵/۱۲/۰۹ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: با توجه به آنکه دونالد ترامپ از یک انسجام فکری، کارشناسی و یا جهانی برخوردار نبوده و نیست، در نتیجه بیشتر بر حسب شرایط رقابت های انتخاباتی، موضوعاتی را بدون مطالعه و در خصوص تمام مسائل جهان بیان نمود. اما با شروع دوره ریاست جمهوری و مواجهه با واقعیات صحنه جهانی، او مجبور شده است حدود ۸۰ درصد از آنچه را که پیش تر گفته بود را نقض کند

دکتر علی خرم، سفیر سابق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی در اشاره به سیاست‌های رئیس جمهور جدید آمریکا و تحقق شعارهایی که در زمان رقابت‌های انتخاباتی داده بود، گفت دونالد ترامپ بدون اطلاع از مسائل بین المللی وعده داده بود و اینک با نقض گفته های خود در امتداد روسای جمهور پیشین عمل می کند.

آنچه در پی می آید متن کامل این گفتگوست:

پرسش: مهمترین و اصلی ترین محورهای تغییر سیاست خارجی آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ چیست؟

با توجه به آنکه دونالد ترامپ از یک انسجام فکری، کارشناسی و یا جهانی برخوردار نبوده و نیست، در نتیجه بیشتر بر حسب شرایط رقابت های انتخاباتی، موضوعاتی را بدون مطالعه و در خصوص تمام مسائل جهان بیان نمود. اما با شروع دوره ریاست جمهوری و مواجهه با واقعیات صحنه جهانی، او مجبور شده است حدود ۸۰ درصد از آنچه را که پیش تر گفته بود را نقض کند، و به عبارتی به شرایطی که روسای جمهور پیشین عمل می کردند، بازگردد. همچنانکه در موضوع توافق هسته‌ای، به رغم آنکه ترامپ صحبت‌های بسیاری تندی را علیه توافق بر زبان آورد اما امروز دیگر خبری از نقض توافق یا پاره کردن آن نیست. درعین حال سایر شعارهای ترامپ درباره چین، روسیه، اسرائیل و اروپا نیز بعد از روی کار آمدن او، تا حد زیادی تغییر کرده است. لذا هنوز مواضع حقیقی ترامپ در حوزه سیاست خارجی مشخص نیست و باید منتظر ماند تا به یک ثبات و پایداری روشن در این خصوص برسد.

پرسش: در حوزه سیاست داخلی ترامپ با چه موانع و مشکلاتی روبرو است و سیاست داخلی‌اش چه تاثیراتی بر سیاست خارجی به ویژه بر مسئله ایران دارد؟

ترامپ در سیاست داخلی با چالش های متعددی روبرو بوده و اعتبار او در نزد مردم آمریکا روندی نزولی را طی می کند. به نحوی که قضات آمریکایی به راحتی حرف او را نقض و دستوراتش را زیر پا می‌گذارند و قانونگذاران نیز با صراحت جلوی اقدامات غیرقانونی ترامپ می‌ایستند. این وضعیت سبب شده است تا ترامپ خلاء مقبولیت خود در نزد افکار عمومی داخلی را به نحوی با تشدید اقدامات تهاجمی در عرصه سیاست خارجی پر نماید. رئیس جمهور آمریکا برای تحقق این هدف نیز، افساری را که باراک اوباما بر گردن اسرائیل، عربستان و ترکیه بسته بود را باز کرده است. تا پیش از این اوباما به گونه‌ای سیاست‌هایش را پیش برده بود که مانع از تقابل مستقیم این کشورها با ایران می شد. اما امروز ترامپ به دلیل از بین رفتن روحیه‌اش در داخل کشور، تمام ظرفیت های خود و جمهوریخواهان را پشت اسرائیل، ترکیه و عربستان قرار داده است تا بدین ترتیب بتواند نمایشی از تحول در سیاست خارجی آمریکا را به معرض نمایش افکار عمومی آمریکا و جهان بگذارد. تاثیر این رفتار ترامپ نیز آن بوده است که این دولت‌ها در اجلاس مونیخ تعارف را کنار گذاشته و دشمنی صریح خود نسبت به ایران و ایجاد ائتلاف میان خود را آشکار کردند.

پرسش: به طور کلی جایگاه کشورهای عربی به ویژه حاشیه خلیج فارس در سیاست خارجی جدید آمریکا چیست و چه آثاری برای ایران دارد؟

در نتیجه عیان شدن سیاست های ضد ایرانی ترامپ، عربستانی که تا به امروز سعی می‌کرد نشان دهد ضد اسرائیل است و در راستای اهداف فلسطینی‌ها اقدام می‌کند، اکنون با اسرائیل علیه ایران متحد شده است. این اقدامات که امروز و در شرایط بی ثباتی خاورمیانه رقم خورده است به نحوی باعث برهم خوردن توازن و تعادل قوا را در خاورمیانه خواهد شد. در واقع این بی ثباتی که در دوران اوباما تا حدی تعدیل شده بود اینک دوباره شدت گرفته و امروز شاهد صف ‌آرایی دشمنان منطقه‌ای علیه ایران هستیم.

پرسش: در این شرایط بهترین سناریوهایی که باید برای مقابله با وضعیت‌های مغایر با منافع ایران طراحی کرد، چیست؟

اگرچه ایران در دوران اوباما فرصت‌های زیادی را برای تغییر شرایط خود در سطوح منطقه ای و بین المللی از دست داد. اما به هر حال دوران اوباما دیگر گذشته است و امروز باید در مقابل سیاست های تهاجمی ترامپ و متحدان منطقه ای آن اولا از خود خویشتنداری نشان دهد و ثانیا در زمینه تقابل رسانه ای با این کشورها وارد نشود. چرا که ایران هرگونه تبلیغات شعارگونه داشته باشد، دشمنان منطقه‌ای آن، و همچنین جمهوریخواهان و ترامپ می‌توانند از آن علیه خود ایران سوء استفاده کنند. بنابراین در برهه فعلی ایران باید تمام توانش را بر دیپلماسی متمرکز کرده و مقامات ایران باید آگاه باشند که یک ائتلاف جدی علیه کشور در حال شکل گرفتن است و نباید خود ما به استحکام این ائتلاف کمک کنیم. درواقع ایران باید در نقاطی که می‌تواند برای خود یارگیری کند دیپلماسی قوی تری را بکار گیرد؛ یکی از مهمترین این نقاط نیز اتحادیه اروپاست و تهران می‌تواند با دیپلماسی صحیح کشورهای اروپایی را به خود نزدیک کند. در مرحله بعد نیز تهران باید سراغ دیگر کشورها چون چین و روسیه برود و روابطش با آنها را تقویت کند تا اجازه ندهد ائتلافی علیه ایران به رهبری آمریکا شکل بگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *