جدیدترین مطالب

تلاش ایران برای تثبیت نرم جدید

تلاش ایران برای تثبیت نرم جدید

نگاه بسیاری از مردم سراسر خاورمیانه، که ذهنشان آکنده از تصاویر مصائب فلسطینی است، به ایران، که به تنهایی جلوی اسرائیل ایستاده، هیچگاه تا این اندازه مثبت نبوده است.

پاکستان در انتظار سفر رئیس جمهور ایران

رئیس شورای همبستگی ملی پاکستان گفت: مردم پاکستان برای قدردانی از جمهوری اسلامی ایران به علت پاسخ دندان شکن این کشور به تهاجم و جنایات رژیم صهیونسیتی، مشتاقانه منتظر استقبال از «دکتر ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران هستند.

Loading

أحدث المقالات

دانشجویان «ییل» آمریکا به خیل حامیان فلسطین پیوستند

تهران- ایرنا- درحالی که اعتراضات دانشجویان طرفدار فلسطین در مراکز علمی آمریکا با وجود تعلیق و دستگیری‌ها همچنان ادامه دارد، دانشجویان «ییل» در همبستگی با دانشجویان دانشگاه «کلمبیا» تظاهرات کردند.

Loading

چالش‌های پیش‌روی پادشاهی عربستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: طوفانی از مشکلات عربستان سعودی را فرا گرفته است. برخی از این مشکلات، ازجمله همه‌گیری کرونا ویروس و سقوط تقاضای جهانی نفت از کنترل این کشور خارج است. برخی دیگر، نظیر جنگ در یمن و نارضایتی‌های خاندان پادشاهی، نتیجه سیاست‌های متهورانه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان است. عربستان نیازمند تغییرات اساسی در سیاست‌های خویش است که از کاهش قابل‌توجه بودجه نظامی آغاز می‌شود. دولت بعدی آمریکا باید سعودی‌ها را در مسیر کاهش ارتش پرهزینه‌ای قرار دهد که بازدهی چندانی ندارد.

بروس ریدل در یادداشتی که وب سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشت: همانند بسیاری از کشورها، عربستان سعودی به‌شدت از کرونا ویروس ضربه خورده است. بر اساس آمار دولت عربستان (این آمار همیشه هم قابل‌اعتماد نیست)، حدود 70 هزار مورد ابتلا به کرونا ویروس در عربستان وجود دارد. عربستان طی هفته‌ها تحت مقررات قرنطینه قرار داشته و در طول ماه رمضان و عید فطر، مقررات عدم خروج از خانه را برقرار کرده بود. حج عمره لغو شده و حج تمتع نیز احتمالاً لغو خواهد شد. این تعطیلات میلیون‌ها دلار از درآمد گردشگری این کشور به‌ویژه در منطقه حجاز را از بین برده است. در همین حال، اگرچه عربستان از آغاز فعالیت کسب‌وکارها خبر داده، اما جزئیات آن اعلام‌نشده است.

کرونا ویروس به داخل خاندان پادشاهی نیز گسترش‌یافته است. ظاهراً فرماندار ریاض مبتلا شده و ده‌ها نفر از زنان و مردان شاهزاده بیمار هستند. پادشاه عربستان و ولیعهد این کشور برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس، برنامه‌های خود را کاهش داده‌اند. مخصوصاً کارگران خارجی به خاطر شرایط نامساعد کار و زندگی در معرض خطر هستند و تقریباً دوسوم موارد ابتلا در این کشور را به خود اختصاص داده‌اند. ده‌ها هزار نفر از این کارگران به وطن خود، به‌ویژه جنوب آسیا، بازگردانده شده‌اند.

سقوط شدید قیمت نفت اقتصاد عربستان را فلج کرده است. عربستان برای تأمین بودجه خود به قیمت نفت بشکه‌ای حدود 85 دلار نیازمند است، اما قیمت نفت در طول سال‌های گذشته کمتر از این میزان بوده است. اکنون قیمت نفت تقریباً بشکه‌ای 25 دلار است که 65 دلار کمتر از قیمت شش ماه قبل آن است. عربستان به مدت پنج سال برای جبران کسری بودجه از ذخایر ارزی خود برداشت کرده و ذخایر این کشور از 750 میلیارد دلار اکنون به حدود 500 میلیارد کاهش یافته است. در بحبوحه این بحران عظیم اقتصادی، بازگشت قیمت نفت تا قبل از احیای اقتصاد جهان، بعید است.

عربستان با افزایش سه برابری مالیات بر ارزش افزوده، کاهش یارانه‌ها و اعمال اقدامات ریاضتی (که همه آن‌ها به‌طور نامتناسبی بر فقرا آسیب می‌زنند)، به این بحران واکنش نشان داده است. احتمال بروز ناآرامی‌های اجتماعی، به‌ویژه در صورت لغو مقررات قرنطینه، بالاست.

علاوه بر همه‌ی این‌ها، باتلاق یمن نیز، علیرغم درخواست آتش‌بس مکرر توسط سعودی‌ها، پابرجاست. همه متحدان عربستان خود را کنار کشیده‌اند. حوثی‌ها بیشتر مناطق شمال یمن را در کنترل خویش دارند و جدایی‌طلبان جنوب نیز عدن را در اختیار گرفته‌اند. جنگ بی‌وقفه ادامه دارد و ارتش عربستان، علیرغم میلیاردها دلار هزینه، عملکرد بسیار ضعیفی داشته است.

کرونا ویروس در یمن از کنترل خارج‌شده است. جنگ پنج‌ساله و بمباران سعودی‌ها، زیرساخت‌های بهداشتی فقیرترین کشور جهان عرب را ویران کرده است. سازمان ملل اعلام کرده است که سیستم بهداشتی در یمن «عملاً فروپاشیده است». هیچ راهی برای جلوگیری از شیوع بیماری وجود ندارد و عدن شدیداً آسیب دیده است. با توجه به وضعیت مرزهای یمن- عربستان، فاجعه یمن تلاش عربستان برای مبارزه با این همه‌گیری را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

همه‌گیری کرونا ویروس و سقوط قیمت نفت اقدامات جاه‌طلبانه ولیعهد عربستان برای اصلاح اقتصاد عربستان تا سال 2030 و ساخت شهر جدید در شمال غرب این کشور را با سرنوشتی شوم مواجه خواهد کرد. سعودی‌ها باید بر اقدامات ریاضتی متمرکز شده، به جنگ یمن پایان داده و بودجه دفاعی متورم خود را کاهش دهند.

عربستان سعودی برای سال‌های متمادی در میان پنج کشور دارای بزرگ‌ترین بودجه نظامی جهان قرار داشته است. گزارش موسسه بین‌المللی پژوهش صلح استکهلم نشان می‌دهد که عربستان در سال 2018 بیش از 60 میلیارد دلار هزینه نظامی داشته است و تنها بودجه نظامی آمریکا، چین، روسیه و هند از آن بیشتر بوده است. هزینه نظامی عربستان سه برابر بیشتر از هزینه‌های نظامی اسرائیل است.

دولت ترامپ فروش تسلیحات به عربستان را تقویت کرده و هر دو دولت اوباما و ترامپ از جنگ فاجعه‌بار در یمن پشتیبانی کرده‌اند. دولت بعدی آمریکا باید کمک‌های نظامی به عربستان را قطع کند تا اینکه سعودی‌ها عملیات نظامی در یمن را متوقف کرده و نیروهای خود را از سرزمین یمن خارج کنند. اگر عربستان یمن را ترک کند، حوثی‌ها به توقف حملات خود متقاعد خواهند شد. بااین‌حال، دولت بعدی آمریکا باید اقدامات بیشتری انجام داده و از تلاش جهانی و منطقه‌ای برای کاهش هزینه نظامی در این منطقه حمایت کند. واشنگتن باید با دیگر تأمین‌کنندگان سلاح، ازجمله انگلیس، فرانسه و کانادا همکاری کرده و آن‌ها را به کاهش فروش سلاح به این منطقه ترغیب کند. سلاح‌های موجود در این منطقه، از نیازهای آن بسیار بیشتر است. این منطقه با ویروسی مرگبار و اقتصادی راکد مواجه شده و ایجاد صلح در آن باید خیلی زودتر شروع می‌شد. سود فروش سلاح در مقایسه با دستاوردهای کاهش تنش‌ها و جنگ‌ها در این منطقه، ناچیز است.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *