جدیدترین مطالب

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

Loading

أحدث المقالات

تیپ "ناحال" ارتش اسرائیل در حال ترک غزه

رسانه‌های رژیم اسرائیل بعد از تصویب توافق آتش بس در غزه از سوی کابینه این رژیم، تصاویری از آماده شدن ارتش این رژیم منتشر کردند که در حال ترک نوار غزه است.

Loading

آثار تحولات سوریه بر عراق

شورای راهبردی آنلاین-رصد: سقوط بشار اسد و تحولات آتی سوریه احتمالاً پیامدهای امنیتی، سیاسی و آثار مهم دیگری برای عراق خواهد داشت. این یک وضعیت پویاست و می‌تواند به تثبیت عراق کمک کند یا این که چالش‌های جدیدی برای این کشور ایجاد کند. عراق یکی از بازیگران کلیدی است که همراه با ایران، ترکیه، کشورهای خلیج (فارس) و آمریکا می‌تواند مسیر سوریه را در ماه‌های آینده به طور قابل‌توجهی تحت تأثیر قرار دهد.

سرهنگ حماسعید در تحلیلی که در وب سایت  «موسسه صلح ایالات متحده» (یوسیپ)  منتشر شد، نوشت: تاریخ معاصر عراق و سوریه به شدت درهم‌تنیده و پر از نقاط بحرانی بوده است. حزب بعث در سوریه آغاز شد و نسخه عراقی آن نیز از آنجا سرچشمه گرفت و هر دو به رژیم‌هایی منتهی شد که ویرانی‌های زیادی برای این کشورها به همراه داشتند.

پس از 2003، حکومت اسد زمینه ورود بمب‌گذاران انتحاری به عراق را فراهم کرد که منجر به مرگ بسیاری از عراقی‌ها و نیروهای آمریکایی شد. داعش نیز قلمروهایی را در هر دو کشور تحت کنترل خود درآورد و به صحنه عملیات تبدیل کرد. گروه‌های شیعه عراقی در سوریه به حمایت از اسد جنگیدند و رهبر گروه شورشی هیئت تحریر الشام، ابومحمد الجولانی، نیز سابقه فعالیت در عراق و زندانی شدن در بازداشتگاه کمپ بوکا را داشت.

 

دوری عراق از درگیری در سوریه

با پیشروی گروه‌های شورشی سوریه در هفته‌های اخیر، برخی رهبران و گروه‌های عراقی عمدتاً برای دفاع از منافع شیعه و مبارزه با گروه‌های تروریستی خواستار مشارکت نظامی عراق در سوریه شدند. این اقدام می‌توانست عراق را به یک جنگ دیگر بکشاند. در نهایت، عراق توانست خود را از این درگیری‌ها دور نگه دارد و نشان دهد که به طور مستقل عمل می‌کند. عواملی نظیر دریافت مشاوره خارجی مناسب و سرعت سقوط اسد نیز در این تصمیم مؤثر بودند.

عراق در یک گفتگوی منطقه‌ای با تمرکز بر ایجاد یک موضع واحد عربی در قبال تحولات سوریه شرکت کرد. کمک به ساخت سوریه جدید به عراق این فرصت را می‌دهد که راهش را برای تبدیل شدن به یک بازیگر سازنده منطقه‌ای به جای این که یک طرف درگیری باشد، ادامه دهد.

 

خطرات بالقوه

در چارچوب درگیری‌های پس از 7 اکتبر، عراقی‌ها نگرانند که کشورشان به میدان نبرد بعدی پس از غزه، لبنان و سوریه تبدیل شود. گروه‌های عراقی که بخشی از «محور مقاومت» هستند، با استفاده از پهپادها به اسرائیل حمله کرده‌اند و اسرائیل نیز تهدید کرده است که پاسخ می‌دهد.

ثبات در سوریه می‌تواند برای ثبات عراق مفید باشد، اما خطر سوءاستفاده گروه‌های افراطی سوری از خلأهای حکومتی، مشکلات اقتصادی، رقابت‌های فرقه‌ای و خشونت همچنان پابرجاست. عراق که مرزی 600 کیلومتری با سوریه دارد، پیش از سقوط اسد نیز نگران تهدیدهای گروه‌هایی مانند داعش بود. نیروهای دموکراتیک سوریه کنترل اردوگاه الهول را در دست دارد که بیش از 17 هزار عراقی در آنجا حضور دارند و هزاران جنگجوی داعش از جمله چند هزار عراقی در زندان به سر می‌برند.

 

دموکراسی یا فرقه‌گرایی؟

سوریه دموکراتیک می‌تواند بر دموکراسی عراق، که طی یک دهه گذشته در سطح نهادی تضعیف شده، اثر مثبت بگذارد. عراقی‌هایی که تحت دیکتاتوری صدام و حزب بعث رنج کشیدند، از سقوط اسد استقبال کردند. یک روند سیاسی فراگیر در سوریه می‌تواند امید و انرژی مثبت را القا کند، به ویژه اگر عراق بتواند به طور مثبت در سوریه مشارکت کند. با این حال، اگر فرقه‌گرایی به‌ویژه با حمایت کشورهای سنی منطقه، در سوریه غالب شود ممکن است احساسات مشابهی در عراق برانگیخته شود. جامعه شیعه عراق ممکن است با نگرانی و هشدار بیشتری به این تحولات واکنش نشان دهد و فشار بیشتری بر سنی‌های عراق وارد کند. شیعه‌ها و سنی‌ها در عراق احساس می‌کنند که متحدان منطقه‌ای قوی دارند، اما اقلیت‌هایی مانند کردها، مسیحیان و ایزدی‌ها خود را آسیب‌پذیرتر می‌بینند.

 

تعامل با آمریکا

روابط میان ایران و دولت جدید آمریکا بر عراق تأثیر خواهد گذاشت. آمریکا و عراق توافق کرده‌اند که تا سپتامبر 2025 مأموریت نظامی ائتلاف جهانی علیه داعش در عراق پایان یابد و یک شراکت امنیتی دوجانبه براساس توافق راهبردی  2008 ایجاد شود.

عراق به‌طور تاریخی از حمایت آمریکا در مقابله با داعش استقبال کرده است و اکنون انتظار دارد که واشنگتن  از حمله احتمالی اسرائیل به عراق جلوگیری کند. کردها، گروه‌های قومی، اقلیت‌های مذهبی و سازمان‌های مدنی در عراق و سوریه تحولات را از نزدیک دنبال می‌کنند و امیدوارند مشارکت جامعه بین‌المللی به تقویت ثبات و حکمرانی فراگیر در این کشورها کمک کند.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر