جدیدترین مطالب

آینده لبنان پس از انتخاب جوزف عون

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: آینده لبنان در گرو همکاری طوایف مختلف این کشور و همچنین کشورهای صاحب نفوذ در لبنان است.

تحلیلی بر نشست اخیر ریاض درباره سوریه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سوریه کماکان میدان رقابت کشورهای عربی خصوصا عربستان سعودی و امارات در مقابل قطر خواهد بود و در صورت‌بندی معادلات سیاسی و امنیتی هر یک از این کشورها، سوریه اهمیت زیادی خواهد داشت.

انتقال تمرکز روسیه از سوریه به لیبی

شورای راهبردی آنلاین-رصد: سقوط دمشق نشان‌دهنده‌ی تغییری با ابعاد تاریخی است. سوریه که زمانی نماد بازگشت روسیه به صحنه جهانی بود، اکنون به وضوح شکنندگی اتحادهایی که بر اساس اجبار و مصلحت ساخته شده‌ بودند، به نمایش گذاشته است.

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

پخش تصاویر شهید «یحیی سنوار» پس از عملیات طوفان‌الاقصی برای اولین بار+فیلم

تهران – ایرنا – شبکه الجزیره قطر در گزارشی برای نخستین بار تصاویری از شهید «یحیی سنوار» رئیس دفتر سیاسی حماس و «محمد ضیف» رئیس ستاد گردان های القسام شاخه نظامی این جنبش را در میدان نبرد با رژیم صهیونیستی در جریان عملیات طوفان الاقصی منتشر کرد.

اول، دیپلماسی؟!

اول، دیپلماسی؟!

در حالی طی ۴۸ ساعت گذشته مواضع دونالد ترامپ در خصوص ایران، اینده مذاکرات هسته‌ای و نیز تأیید و تکذیب‌ها در خصوص انتخاب استیو ویتکاف به عنوان مسئول پرونده هسته‌ای ایران در صدر خبرها بود که دونالد ترامپ در اولین سخنرانی خارجی خود به موضوع ایران اشاره‌ای نداشت.
Loading

تکثیر موشک‌های بالستیک و توسعه برنامه‌های فضایی در غرب آسیا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک (IISS)در گزارشی به بررسی پیوند میان تکثیر موشک‌های بالستیک و توسعه فناوری‌های فضایی در غرب آسیا پرداخته و در آن به فرصت‌ها و چالش‌های مربوط به امنیت منطقه‌ای و جهانی در این زمینه اشاره کرده است.

جان بی. شلدون در این گزارش 40 صفحه‌ای که روی پایگاه اینترنتی مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک  (IISS) منتشر شده، به توسعه برنامه‌های فضایی و تکثیر موشک‌ها در غرب آسیا پرداخته و نوشته است: در دو دهه گذشته، کشورهای غرب آسیا به شدت در زمینه برنامه‌های فضایی پیشرفت کرده‌اند و همزمان موشک‌های بالستیک را توسعه داده‌اند. این دو حوزه غالباً به یکدیگر مرتبط هستند و گاهی از فناوری‌های مشترک بهره می‌برند.

ایران و (رژیم) اسرائیل به عنوان دو بازیگر کلیدی در منطقه، برنامه‌های فضایی و موشکی پیشرفته‌ای دارند. برنامه‌های فضایی ایران اغلب به‌عنوان پوششی برای توسعه موشک‌های بالستیک بلندبرد تلقی می‌شود.

 

دخالت بازیگران بین‌المللی

کشورهایی مانند چین، روسیه و کره شمالی در تکثیر فناوری‌های موشکی و فضایی نقش مؤثری داشته‌اند. این کشورها از طریق انتقال فناوری به کشورهای غرب آسیا، به توسعه برنامه‌های منطقه‌ای کمک کرده‌اند.

در مقابل، کشورهای غربی نظیر آمریکا و فرانسه بر ارائه فناوری‌های فضایی غیرنظامی و همکاری‌های علمی متمرکز بوده‌اند.

 

مفاهیم جهانی موشک‌ها و برنامه‌های فضایی

توسعه جهانی موشک‌های بالستیک

تکثیر موشک‌های بالستیک، کروز و هایپرسونیک، به‌شدت چشم‌انداز امنیت جهانی را تغییر داده است. این فناوری‌ها به دلیل هزینه کمتر و قابلیت‌های استراتژیک بالا، جذابیت زیادی برای کشورهای منطقه دارند.

فناوری ماهواره‌ای نیز به عنوان ابزاری کلیدی در نظارت، کنترل و ارتباطات نظامی توسعه یافته است.

 

فضا به عنوان حوزه استراتژیک

استفاده از ماهواره‌ها برای مقاصد نظامی به روندی جهانی تبدیل شده است. کشورها از ماهواره‌ها برای اهدافی نظیر شناسایی، ارتباطات و هشدارهای اولیه بهره می‌برند.

 

برنامه‌های فضایی و موشکی در غرب آسیا

ایران

ایران از تجربیات جنگ ایران و عراق برای توسعه موشک‌های بالستیک بهره برده و برنامه‌های فضایی خود را به‌طور موازی پیش برده است. موشک‌های سری شهاب و سفیر نمونه‌هایی از این تلاش‌ها هستند.

جدیدترین موشک-ماهواره‌بر ایران، “ذوالجناح”، از نظر فناوری پیشرفته و دارای قابلیت‌های دوگانه نظامی و غیرنظامی است.

 

(رژیم) اسرائیل

(رژیم) اسرائیل یکی از پیشرفته‌ترین برنامه‌های دفاع موشکی در جهان را دارد که شامل سامانه‌هایی چون گنبد آهنین و پیکان 3 است. همچنین، ماهواره‌های نظامی اوفک برای شناسایی و نظارت منطقه‌ای استفاده می‌شوند.

 

کشورهای خلیج (فارس)

امارات متحده عربی، عربستان سعودی و عمان برنامه‌های فضایی در حال رشدی دارند. این کشورها به دنبال توسعه فناوری‌های بومی و کاهش وابستگی به ارائه‌دهندگان خارجی هستند.

 

فعالیت‌های ضد فضایی

اقدامات ضدفضایی نظیر ایجاد اختلال در ارتباطات ماهواره‌ای و حملات سایبری در منطقه رایج شده است. این فعالیت‌ها ظرفیت افزایش تنش‌ها را دارند.

 

ابزارهای دیپلماتیک و کنترل تکثیر

مکانیسم‌های کنترل بین‌المللی

رژیم کنترل فناوری موشکی (MTCR) و توافق‌نامه‌های مشابه برای محدود کردن گسترش فناوری‌های موشکی و فضایی مؤثر بوده‌اند. با این حال، این مکانیسم‌ها با چالش‌هایی از جمله پیشرفت فناوری و تحولات ژئوپلیتیک مواجه‌اند.

عدم عضویت کشورهای کلیدی منطقه مانند ایران، اثربخشی این سازوکارها را محدود کرده است.

 

پیشنهادات دیپلماتیک

تشویق به همکاری‌های منطقه‌ای در زمینه فضا و ایجاد چارچوب‌های اعتمادسازی می‌تواند به کاهش تنش‌ها و بهبود امنیت کمک کند.

استفاده از ظرفیت‌های فناوری غیرنظامی و تشویق کشورها به پیوستن به معاهدات بین‌المللی از دیگر راهکارهای پیشنهادی است.

 

نتیجه‌گیری

برنامه‌های فضایی و موشکی غرب آسیا به شدت در حال پیشرفت هستند و این تحولات می‌توانند منجر به افزایش تنش‌ها یا ایجاد فرصت‌هایی برای همکاری‌های منطقه‌ای شوند.

استفاده از ابزارهای دیپلماتیک، تقویت همکاری‌های علمی و فناوری و ایجاد سازوکارهای امنیتی منطقه‌ای، از جمله راهکارهایی است که می‌تواند ثبات منطقه‌ای را تقویت کند.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر