شورای راهبردی آنلاین – رصد: رهبران کشورهای کلیدی اروپا نمی توانند با سرعت کافی در قبال تحولات در مسائلی همچون ناتو، اوکراین و تجارت آماده شوند.
مارک پیرینی در تحلیلی که اندیشکده آمریکایی کارنگی منتشر کرد، نوشت: – تعداد کمی از سیاستمداران اروپایی با خوشحالی و اکثریت با اضطراب، از هم اکنون خود را برای تأثیرگذاری ریاست جمهوری ترامپ بر مسائل اروپا آماده میکنند. آماده کردن اروپا شامل مسائلی است که از تغییرات اقلیمی گرفته تا اقتصاد و امنیت را در بر می گیرد.
نخستین موضوعی که انتظار میرود پس از تحلیف ترامپ در 20 ژانویه رخ دهد، خروج ایالات متحده از توافقنامه اقلیمی پاریس است. در دولت اول ترامپ این اتفاق افتاد و تقریباً به طور قطع این اتفاق دوباره تکرار خواهد شد. اروپایی ها دوست ندارند این اتفاق بیفتد، اما قادر به جلوگیری از خروج آمریکا از این توافقنامه هم نیستند.
خلاصه آنکه مجموعهای از اقدامات حمایتی در حیطه بازرگانی، مانند افزایش تعرفهها بر خودروها، ماشینآلات و سایر کالاها که وعده تبلیغاتی محبوبی در میان پایگاه ترامپ بود، ماهیت پیچیده تجارت و سرمایه گذاری بین المللی را به سیاست پیچیدهای تبدیل می کند. با توجه به وضعیت روابط تجاری و سرمایه گذاری ایالات متحده و اتحادیه اروپا، افزایش تعرفه های ایالات متحده روی کالاهای اتحادیه اروپا – و به دنبال آن اقدام تلافی جویانه اتحادیه اروپا در قبال کالاهای ایالات متحده – عواقب نامطلوبی برای آمریکا و اروپا به همراه خواهد داشت.
مهمترین موضوع برای اروپا تا حد زیادی پیوند مسئله ایالات متحده، ناتو، اوکراین و روسیه است، زیرا سیاست ایالات متحده که ناتو و ماده 5 آن را به شدت تغییر می دهد، پیامدهای عمیقی برای امنیت اروپا خواهد داشت. چنین تغییراتی نه تنها بر آینده اوکراین و اعضای اروپایی ناتو تأثیر میگذارد، بلکه جایگاه آمریکا را در سرتاسر جهان تنزل میدهد و شاید روسیه را تشویق به انجام اقدامات قاطعانهتر در اروپا کند.
در درون ناتو، ترامپ از دولتهای اروپایی «متخلف» میخواهد که سهم عادلانه خود از بودجه ناتو را بپردازند. این تقاضا نباید خیلی بحث برانگیز باشد، زیرا این روند در حال حاضر نیز در جریان است. با این حال، کاهش بودجه پرداختی ایالات متحده به ناتو، خروج نیروها و تجهیزات ایالات متحده از قاره اروپا یا کاهش شدید کمک های اقتصادی ایالات متحده به اوکراین، همگی می تواند تهدیدهای بزرگی برای امنیت اروپا باشند. چنین تغییرات شگرف سیاستی معمولاً هم به اجماع کامل در داخل آمریکا و هم رایزنی کامل با متحدان اروپایی نیاز دارد. صنایع دفاعی ایالات متحده نیز ممکن است بر اساس قراردادهای قبلی که منعقد کردهاند، با این سیاستها مخالفت کند. به طور کلی تر، چنین تصمیماتی دست ترامپ را در گفتگوهای آینده با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درباره پایان دادن به جنگ علیه اوکراین تضعیف می کند و پیام ضعف آمریکا را به ایران و چین خواهد فرستاد.
ترامپ قصد خود را برای پایان دادن به جنگ در اوکراین “ظرف یک روز” اعلام کرده، اگرچه هنوز جزئیاتی را ارائه نکرده است. تلاش برای دستیابی سریع به توافق دوجانبه ترامپ و پوتین در مورد صلح در اوکراین با مخالفت شدید نه تنها در کییف، بلکه از سوی اکثر اعضای اروپایی ناتو، به استثنای کشورهایی مانند مجارستان که رابطه نزدیک با مسکو دارند، مواجه خواهد شد.
فراتر از این ابتکارات کلیدی، دور دوم ریاست جمهوری ترامپ ممکن است تأثیر مخرب تری در اروپا داشته باشد، جایی که نیروهای سیاسی راستگرای تندرو که به درجات مختلف، هم با ترامپ و هم پوتین احساس قرابت می کنند، در حال افزایش هستند. پر سر و صداترین قهرمان این گروه ها، نخست وزیر مجارستان ویکتور اوربان است، اما باورهای مشابهی را می توان در دولت های چک و اسلواکی و در میان احزاب سیاسی در بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا و هلند یافت.
سیاست های مهاجرتی ترامپ ممکن است بیشترین تأثیر را بر این گروه ها داشته باشد. الگوهای مهاجرت غیرقانونی در ایالات متحده و اروپا دارای ویژگی های بسیار متفاوتی، از جمله جغرافیا و کشورهای مبدا است، اما ممکن است این مسئله برای پوپولیست های اروپایی اهمیتی نداشته باشد. از این رو، قصد رئیس جمهور منتخب برای اخراج مهاجران غیرقانونی که به طور گسترده تبلیغ شده است، باعث آرامش دولت های اروپایی خواهد شد که اقدامات محدودکننده ای با ماهیت مشابه را در سطح اتحادیه اروپا یا دوجانبه، مانند دانمارک، فرانسه، آلمان و ایتالیا پیگیری می کنند. واقعیت این است که این مشغله ها مشابه هستند و به یک ویژگی سیاسی اصلی در دو سوی اقیانوس اطلس تبدیل شده اند. نیروهای ضد مهاجرت اروپایی از روایت و سیاست های ترامپ لذت خواهند برد.
دور دوم ریاست جمهوری ترامپ همچنین ممکن است، بسته به اینکه مذاکرات آمریکا و روسیه چگونه پیش برود، روند الحاق کشورهایی مانند مولداوی، صربستان و اوکراین به اتحادیه اروپا را نیز پیچیده کند. الحاق آنها می تواند ناگهان چنان پیچیده شود که به ناچار شکل دیگری از رابطه میان کشورهای اروپایی ابداع شود. مفهوم ایجاد یک جامعه سیاسی اروپایی متمایز از اتحادیه اروپا در حال حاضر مطرح است، به طوری که بریتانیا نیز شامل آن شود؛ اما هنوز نهادینه نشده است. چنین جامعهای می تواند ترکیه را نیز در بر گیرد که تاکنون پیوستن آن به اتحادیه اروپا غیرممکن بوده است.
اگر برخی از دولتهای اتحادیه اروپا به حمایت از بسیاری از سیاستهای ترامپ بپردازند، شاهد تغییرات قابلتوجهی در اتحادیه اروپا خواهیم بود، زیرا اصول اساسی اتحادیه اروپا همچون حاکمیت قانون، روابط خوب همسایگی، سیاست خارجی مشترک به خطر خواهد افتاد. حفاظت از ستونهای ایجادکننده اتحادیه اروپا در تعارض با تمایلات پوپولیستی طرفدار روسیه در اروپا خواهد بود و منجر به نبردهای سیاسی مهمی در آینده قاره اروپا میشود، جایی که ایالات متحده و روسیه احتمالاً در یک طرف قرار میگیرند. رهبران اروپایی – از امانوئل ماکرون در فرانسه، اولاف شولز در آلمان گرفته تا کایر استارمر در بریتانیا و دونالد تاسک در لهستان – نمی توانند با سرعت کافی خود را برای این تحولات آماده کنند.
0 Comments