شورای راهبردی آنلاین-رصد: «دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را صادر کرده است. دولتهای اروپایی باید از استقلال دیوان دفاع و از حقوق بینالملل حمایت کنند.»
آنتونی دورکین، عضو ارشد «شورای روابط خارجی اروپا» در یادداشتی که در وب سایت این اندیشکده منتشر شد، نوشت: دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق را صادر کرده است. این اولین بار است که دیوان برای رهبر یکی از متحدان غرب حکمی را صادر کرده و این مهمترین گام دیوان تاکنون در جنگ بین اسرائیل و حماس بوده است.
شعبه مقدماتی دیوان کیفری بینالمللی دریافته است که دلایلی منطقی دال بر این وجود دارد که نتانیاهو و گالانت در جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت از طریق مسدود کردن کمکهای بشردوستانه به غزه، از جمله جنایت جنگیِ گرسنگیدادن به عنوان یک روش جنگی و جنایت علیه بشریت شامل قتل، آزار و اذیت و سایر اعمال غیرانسانی مسئول هستند. شعبه مقدماتی دیوان همچنین دریافته است که دلایل معقولی بر این باور وجود دارد که نتانیاهو و گالانت به عنوان مقامات مافوق در جنایت جنگیِ هدایت عامدانه حملات به سوی مردم غیرنظامی حداقل در دو نوبت مسئول هستند. دیوان همچنین حکم بازداشت محمد ضیف، یکی از رهبران حماس را صادر کرده است. ارتش اسرائیل ادعا میکند که ضیف را در ماه ژوئیه ضیف کشته، اما مرگ او هنوز تایید نشده است.
صدور حکم بازداشت به این معناست که همه دولتهای عضو دیوان کیفری بینالمللی، از جمله همه دولتهای عضو اتحادیه اروپا، نروژ و بریتانیا، موظف به دستگیری افراد مربوطه در صورت ورودشان به قلمرو این کشورها هستند. چندین کشور اروپایی از جمله ایرلند و هلند اعلام کردهاند که به این حکم پایبند خواهند بود.
حکم بازداشت نتانیاهو فشار سیاسی شدیدی را بر دیوان کیفری بینالمللی وارد خواهد کرد. همه کشورهای اروپایی، حتی حامیان اسرائیل، به عنوان حامیان تاریخی دیوان و حاکمیت قانون بینالملل، باید روشن کنند که از دیوان به عنوان یک نهاد قضایی مستقل حمایت میکنند و این حکم بازداشت را اجرا خواهند کرد. آنها باید از هر گونه بیانیهای که دیوان را تضعیف میکند یا مشروعیت آن را زیر سوال میبرد (مانند اظهارات وزیر امور خارجه مجارستان در واکنش به اعلامیه دیوان) پرهیز کنند. با توجه به حمایت قوی اروپا از حکم بازداشت دیوان کیفری بینالمللی در مارس 2023 علیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، چنین اظهاراتی اعتبار اروپا را تضعیف میکند.
این حکم دیوان همچنین باید نحوه تعامل مقامات اروپایی با نتانیاهو را در اسرائیل یا خارج از قلمرو خود تغییر دهد. در موارد قبلی (مانند اوهورو کنیاتا، رئیسجمهور سابق کنیا، که پس از صدور حکمی علیه وی در انتخاب پیروز شد)، مقامات اروپایی سیاست اجتناب از تماس غیرضروری با کسانی را که توسط دیوان متهم شدهاند یا برای آنها حکم بازداشت به دلیل ارتکاب جنایات بینالمللی صادر شده است، اتخاذ کردهاند. آنها باید در این مورد هم همان سیاست را دنبال کنند.
این اقدام دیوان کیفری بینالمللی احتمالاً باعث انتقاد شدید و احتمالاً اقداماتی علیه دیوان از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا خواهد شد، اگرچه دولت فعلی نیز این تصمیم را رد کرده است. ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود پس از اینکه دیوان اعلام کرد در حال بررسی اقدامات ایالات متحده در افغانستان است، تحریمهایی را علیه مقامات دیوان کیفری بینالمللی صادر کرد. مایک والتز، نامزد ترامپ برای پست مشاور امنیت ملی، پس از صدور حکم بازداشت توسط دیوان، گفت که «در ماه ژانویه پاسخی قوی به تعصبات یهودستیزانه دیوان بینالمللی کیفری و سازمان ملل داده خواهد شد.» اتحادیه اروپا باید برای حمله ایالات متحده به دیوان کیفری بینالمللی آماده شود و روشن کند که هرگونه فشار سیاسی بر دیوان یا مقامات آن را نمیپذیرد و در برابر هرگونه فشار ایالات متحده برای قطع روابط و حمایت خود از دیوان مقاومت میکند.
0 Comments