جدیدترین مطالب
عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه میکند، بهطوریکه در ماههای اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنشها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را بهشدت نگران کرده است.
افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفههای اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاریهای جهانی در زمینه تغییرات اقلیمی را به چالش میکشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاریهای اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.
تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟
شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظیهای ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدلتر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ میتواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.
دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تلآویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.
أحدث المقالات
چالشها و چشمانداز بریکس به عنوان «هسته نظم نوین جهانی»
ویکتوریا پانووا در تحلیلی که در وب سایت اندیشکده شورای امور بین الملل روسیه منتشر شد، نوشت: گسترش تعداد اعضای بریکس به معنای افزایش اختیارات و برخورداری از جایگاه بالاتر برای این مجمع، تبدیل شدن آن به پایگاهی وسیع تر برای تعامل، در اختیار داشتن مالکیت ذخائر قابل توجه هیدروکربن و منابع ارزشمند و نیمه ارزشمند فلزات کمیاب و دیگر منابع معدنی، برخورداری از بیش از 45 درصد جمعیت زمین و بیش از یک سوم اراضی این سیاره، برخورداری از مراکز مالی جدید قابل توجه، و حدود نیمی از تولیدات جهانی غلات است. رهبری جهانی بریکس میتواند با تلاش بی وقفه اعضا برای رسیدن به اجماع و نتایج ملموس در پاسخ به چالشهای دشوار حاصل شود.
یکی از موضوعات مورد توجه در اجلاس بریکس، بررسی ارز مشترک بریکس بود. اما نگاه ناظران خارجی به این موضوع با گفتگوها و روایتهای درونی این نشست تا حدودی متفاوت بود. امروزه با توجه به وخامت اوضاع بینالمللی و غیرقابل اعتماد بودن نظامهای پرداختی غرب و استفاده از سوئیفت و دلار آمریکا به عنوان سلاح، لزوم توافق درباره اصولی برای حفظ ثبات و استقلال تجارت و سرمایهگذاری متقابل ضرورت پیدا کرده است. این امر به ابزارهای جایگزین برای پرداخت نیاز دارد. این وظیفهای است که برای سال آینده بر عهده مقامات مالی دولتهای عضو بریکس گذاشته شد.
بریکس فقط با این که سازمان ملل متحد، از جمله شورای امنیت، باید دموکراتیکتر، مؤثرتر، کارآمدتر و از لحاظ اعضا دارای تنوع بیشتر باشد موافق نیست، بلکه بر اهمیت افزایش عضویت کشورهای در حال توسعه در همه گروههای مربوط به این سازمان تأکید دارد و البته دراین رابطه تاکید ویژه ای بر برزیل، هند و آفریقای جنوبی دارد. مساله دیگری که در نشست بریکس به همین اندازه قابل توجه بود موضع بریکس در مورد «اقدامات غیرقانونی یکجانبه مانند تحریم ها» در چارچوب تجارت جهانی، به ویژه تجارت محصولات کشاورزی بود. این را می توان به عنوان حمایت غیرمستقیم از موضع روسیه در مورد توافق غلات تفسیر کرد. بخش دیگری از سند این نشست که باید به آن توجه کرد بخشی است که به ارزیابی مناقشات منطقهای میپردازد و دارای عبارات مبهمی در توصیف موقعیتهای پیچیدهای است که ممکن است در آنها منافع اعضای بریکس به خطر بیفتد.
بخش مربوط به انرژی نیز در این سند قابل توجه است. در واقع، بریکس در تلاش برای ایجاد فلسفه خود در رابطه با انتقال انرژی است که با گفتمان غربی تفاوت دارد. در چشم انداز بریکس، به امنیت، دسترسی و انتقال انرژی و ایجاد تعادل میان آنها توجه شده است. به همین دلیل است که این سند نه تنها منابع استاندارد انرژی تجدیدپذیر، بلکه انرژی هستهای و هیدروژن، انرژی آبی و سوختهای فسیلی را نیز در بر میگیرد.
موارد اشاره شده به ما کمک میکند تا خودآگاهی رو به رشد بریکس را به عنوان هسته نظم نوین جهانی مشاهده کنیم. از یک سو، هیچ کس در بریکس به این فکر نمی کند که این گروه را مقابل گروه هفت، کل غرب یا هر چیز دیگری قرار دهد. دستور کار بریکس همچنان سازنده است. از سوی دیگر، بریکس نظراتش را که گاهی در تضاد کامل با نظرات عموماً پذیرفته و تدوین شده بر اساس قالبهای غربی است، با اطمینان مطرح میکند.
افزایش تعداد اعضا، ایجاد تنوع بیشتر در مواضع و نظرات، مطمئناً عملیات بریکس را پیچیدهتر، جالبتر و فشرده تر خواهد کرد. با این حال، حفظ کارایی این مجمع و امکان گسترش مشارکت در آن ضرورتا به این معنی نیست که رشد و رضایت را به همراه داشته باشد. مذاکره و اجماعسازی در داخل این گروه مطمئناً نیازمند تلاش و زمان بیشتر است. اما در این میان، اراده سیاسی اعضا برای حل مشکلات، آگاهی آنها از جایگاه جدید جهانی این بلوک و داشتن مواضع جدیتر در مذاکره با شرکا و دشمنان خارج از چارچوب بریکس به آنها کمک خواهند کرد که ضمن حل این مشکل به راه حل مناسب دست یابند.
0 Comments