جدیدترین مطالب

با این رفتارها منطقه امن نمی شود

با این رفتارها منطقه امن نمی شود

استفان والت می نویسد: وقتی اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران حمله کرد واشنگتن حتی پلک هم نزد، در حالی که این کشور حمله اخیر اکوادور به سفارت مکزیک در کیتو را محکوم کرده بود.

روایت رسانه‌های پاکستانی از دستاورد‌های اولین سفر رئیس جمهور به اسلام آباد

رسانه‌های پاکستان با پرداختن به دستاورد‌های سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد نوشتند ایران و پاکستان در جریان سفر سید ابراهیم رئیسی به پاکستان پیامی قاطع در مورد عزم مشترک خود برای تقویت روابط در تمامی حوزه‌های همکاری دوجانبه صادر کردند.

سفر موفق رئیس جمهور ایران به اسلام آباد یک «تحول بزرگ» است

درحالیکه بسیاری از رسانه های پاکستانی اخبار مبنی بر تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی واشنگتن درصورت توسعه مناسبات تجاری با جمهوری اسلامی ایران را منتشر می کنند، وزیر دفاع این کشور سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد را موفق ارزیابی کرده و‌ آن را تحولی بزرگ قلمداد کرد.

پنج شنبه سیاه فرودگاه‌های فرانسه

اعتصاب کارکنان بخش‌های کنترل پرواز فرودگاه‌های فرانسه باعث شده هزاران پرواز لغو و برنامه ریزی صد‌ها هزارمسافر بهم بخورد و سرگردان شوند.

Loading

أحدث المقالات

طرح ارزی ایران

اگر دولت تا یکشنبه طرح ارزی ارائه نکند مجلس طرح خود را به رای میگذارد.

با این رفتارها منطقه امن نمی شود

با این رفتارها منطقه امن نمی شود

استفان والت می نویسد: وقتی اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران حمله کرد واشنگتن حتی پلک هم نزد، در حالی که این کشور حمله اخیر اکوادور به سفارت مکزیک در کیتو را محکوم کرده بود.

باقری: ریشه ناآرامی‌ها در منطقه در دخالت خارجی است

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در حاشیه نشست بریکس در مسکو با اشاره به تحولات منطقه تاکید کرد: وقتی به ناآرامی‌ها در کشورهای منطقه مانند عراق، سوریه و یمن نگاه می‌کنیم،  می‌بینیم که ریشه این‌ها در دخالت خارجی است.

اسپوتنیک، تنها کانال رادیویی خارجی در ایران

از امروز، رادیو “گفتگو”، برنامه هفتگی مشترک “راهبرد شرقی” را روی آنتن می برد. در این کانال رادیویی، کارشناسان دو طرف به مدت یک ساعت در مورد شکل گیری نظم جهانی چند قطبی و چندفرهنگی بحث خواهند کرد.

فلج سیاسی آمریکا

اخبار را ورق می زدم به مطلبی که نشریه واشنگتن پست در باره امضای لایحه کمک های آمریکا به کی یف اشاره می کند رسیدم.

Loading

اهمیت نقش‌آفرینی دولت‌های بی‌طرف در صحنه بین‌الملل

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ارزیابی مجدد مفهوم بی‌طرفی ضروری است. مفهوم قدیمی سوئیسی «آرام نشستن» باید کنار گذاشته شود. در یک جهان قطبی‌شده، دولت‌های بی‌طرف اهمیت بیشتری پیدا خواهند کرد.

هاینس گِرتنر، استاد علوم سیاسی دانشگاه وین در یادداشتی که وب سایت اتریشی آی گلوب نیوز منتشر کرد، نوشت: مفهوم بی‌طرفی بارها و بارها ثابت کرده که می‌تواند با شرایط جدید بین‌الملل سازگار شود. در دوره جنگ سرد، دولت‌های بی‌طرف موفق شدند از حوزه‌های نفوذ ایجاد شده توسط دو ابرقدرت نظامی آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی دور بمانند. اما اینک، دولت‌های بی‌طرف برای مشارکت در حل و فصل چالش‌های جدید دوران پساجنگ سرد کاملا مناسب هستند.

در طول جنگ سرد، کشورهای بی‌طرف از نقش میانجی‌گرایانه خود برای کاهش تنش‌ها بهره بردند. پس از پایان جنگ سرد نیز، کشورهای بی‌طرف در عملیات‌های صلح فعال شدند. از بسیاری جهات، دولتهای بی‌طرف نسبت به اعضای اتحادها یا قدرتهای بزرگ، فضای بیشتری برای مانور دارند. چرا که آن‌ها منافع ژئوپلیتیک کمتری دارند. در قرن بیست و یکم نیز، اگرچه دولت‌های بی‌طرف وارد درگیری‌ها نمی‌شوند، اما نقش بیشتری در مدیریت بحران‌ها خواهند داشت. «بی طرفی فعال» مستلزم مشارکت بیشتر در سیاست‌های امنیتی بین‌المللی به طور کلی و در عملیات‌های صلح بین‌المللی به طور خاص است. «بی طرفی فعال» به معنای مشارکت در هر زمان ممکن و خارج شدن از لاک خود در صورت لزوم است.

همواره باید بین تعامل و انزوا، توازن برقرار شود. اینکه یک دولت بی‌طرف چگونه باید در یک بحران وارد شود یا از آن فاصله بگیرد، بسیار حائز اهمیت است. اگرچه برقراری چنین توازنی در یک محیط امنیتی پیچیده و ناپایدار بسیار دشوار است. در مجموع ارزیابی مجدد مفهوم بی‌طرفی ضروری است. مفهوم قدیمی سوئیسی «آرام نشستن» باید کنار گذاشته شود و حمایت قوی و شجاعانه از ارزش‌های بدیهی باید جایگزین احتیاط دیپلماتیک کاذب شود. اتریش نمونه خوبی است که چگونه دولت‌های بی‌طرف باید از موقعیت ویژه خود برای مدیریت بحران‌های بین‌المللی استفاده کنند. در یک جهان قطبی‌شده، دولت‌های بی‌طرف اهمیت بیشتری پیدا خواهند کرد.

 

الگوی اتریش

بی طرفی اتریش نمی‌تواند به معنای دور ماندن این کشور از بحران‌ها باشد، بلکه مستلزم مشارکت بیشتر در مدیریت بحران‌های بین‌المللی است. کمک برای بازسازی و تلاش‌های بشردوستانه در کشورهای جنگ زده می‌تواند در چارچوب سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، سازمان امنیت و همکاری اروپا یا ناتو انجام شود. همچنانکه امکان مشارکت در سیاست خارجی و مدیریت بحران اتحادیه اروپا برای اتریش فراهم است. “بی طرفی فعال” اتریش به معنای مشارکت پویا در سیاست امنیتی بین‌المللی به طور کلی و در عملیات صلح بین‌المللی به طور خاص است. عملیات‌های صلح کاملا با رویکرد بی‌طرفی سازگار هستند.

بی طرفی اتریش یک مزیت مهم دارد. اتریش را از ملاحظات ژئوپلیتیک و ائتلاف‌ها رها می‌کند. حال آنکه قدرت‌های غربی باید بارها و بارها به دلیل ملاحظات واقع گرایانه از ارزش‌های خود منحرف شوند. اتریش هیچ منافع ژئوپلیتیکی جهانی ندارد که بتواند این کشور را به ایجاد پایگاه‌های نظامی در سایر کشورها یا ارسال سلاح برای طرف‌های متخاصم یا کشورهای اقتدارگرا سوق دهد. اتریش همچنین مجبور به همکاری با قدرت‌ها در جنگ برای دموکراسی یا حقوق بشر نیست. اتریش باید از این مزایا و امکانات ناشی از سیاست بی‌طرفی فعال خود استفاده کند. حالت بی‌طرفی به خودی خود نشان می‌دهد که اتریش در هنگام بحران‌ها نگرش خصمانه ای ندارد.

به لطف این سیاست بی‌طرفی، وین به عنوان سومین مقر سازمان ملل متحد، مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، آژانس‌های تخصصی سازمان ملل متحد و دبیرخانه اوپک و… انتخاب شد. علاوه بر این، مقر کمیته اداری نظارت بر معاهده منع جامع آزمایش هسته ای (CTBT) ، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های فعال بین‌المللی در اتریش قرار دارند. وین همچنین محل مذاکرات برنامه هسته‌ای ایران در سال‌های 2015 – 2014 و 2021 بوده است. در سال 2015 یک دیپلمات اتریشی به عنوان نماینده ویژه سازمان امنیت و همکاری اروپا در اوکراین منصوب شد.

اتریش به عنوان یک کشور بی‌طرف در سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا مشارکت می‌کند. با این حال، کشورهای عضو بی‌طرف مجبور نیستند در دفاع جمعی یا سرزمینی شرکت کنند، بلکه تنها باید در مدیریت بحران و امنیت جمعی مشارکت داشته باشند. پیمان لیسبون نیز زمینه را برای مدیریت بحران فراهم می‌کند.

البته بین دموکراسی و دیکتاتوری، بین دولت مشروطه و مستبد، بین پایبندی به حقوق بشر و نقض آن، هیچ بی‌طرفی وجود ندارد. قانون بی‌طرفی اتریش به این موارد مربوط نمی‌شود. بی‌طرفی اتریش به عنوان عدم عضویت در اتحاد نظامی، عدم مشارکت در جنگ‌های خارجی و عدم استقرار نیروهای خارجی در خاک اتریش تعریف می‌شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *