جدیدترین مطالب

افزایش بهای جهانی نفت

به گزارش پایگاه اینترنتی اویل پرایس هر بشکه نفت خام سبک شیرین آمریکا برای تحویل در ماه مه با شش صدم درصد افزایش ۸۱ دلار و ۹۳ سنت معامله شد.

تله بدهی

تله بدهی

زهرا صدرا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در ماه مه ۲۰۲۳، رئیس جمهور چین، ۳.۷ میلیارد دلار وام و کمک بلاعوض به پنج کشور همسایه آسیای مرکزی داد. (دولت پکن دارای سه نهاد اصلی به نام‌های بانک خلق چین، بانک صادرات و واردات چین و بانک توسعه چین است که به کشورهای آسیای مرکزی وام می‌دهد). بانک توسعۀ چین وام ویژه‌ای به مبلغ ۱.۴۵ میلیارد دلار برای همکاری چین و آسیای‌مرکزی اختصاص داده که برای توسعۀ منابع انرژی، معدن و پروژه‌های زیربنایی در آسیای‌مرکزی است؛ اما باید تاکید کرد که چین تنها برای تحقق پروژه‌ها توسط کشورهای آسیای مرکزی این وام‌ها را اختصاص نداده، بلکه این کشور در قبال پرداخت مبالغ هنگفت «مشارکت شرکت‎‌های چینی در هر پروژه» را هدف خود قرار داده است. 

افزایش شهدای غزه به ۳۴۱۸۳ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد: آمار شهدا در نوار غزه از تاریخ ۷ اکتبر گذشته به سی و چهار هزار و ۱۸۳ نفر رسید و هفتاد و هفت هزار و ۱۴۳ نفر هم تاکنون زخمی شدند.

انگلیس؛ شمار مرگ افراد ناشی از مصرف الکل به بالاترین میزان رسید

مرکز ملی آمار انگلیس در تازه‌ترین گزارش شمار مرگ مستقیم ناشی از نوشیدن مشروبات الکلی را در این کشور ۱۰ هزار و ۴۸ نفر اعلام و اضافه کرد. این میزان مرگ ناشی از مصرف الکل بالاترین شمار مرگ به این علت در ۲۴ سالی است که این آمار ثبت می‌شود.

آتش سوزی مرگبار در انگلیس

امدادگران سازمان ملی بهداشت و درمان انگلیس از مرگ دو نفر در پی آتش سوزی دریک ساختمان مسکونی در شمال پایتخت انگلیس خبر دادند.

Loading

أحدث المقالات

چرا حزب الله لبنان در تنش‌های سنگین اخیر میان ایران و اسرائیل ورود نکرد؟ / رمزگشایی از تصمیم مهم تهران و حزب الله

تحلیلگران معتقدند تمایل به حفظ قدرت آتش حزب الله برای زمانی که اسرائیل تهدیدات خود برای عقب راندن این گروه از مرز را عملی کند، راه حل دیپلماتیکی برای حل موضوع وجود نداشته باشد، به توضیح خویشتن داری نسبی حزب الله در تحولات اخیر کمک می‌کند. تمایل ایران برای اجتناب از یک واکنش جدی تری آمریکا و اسرائیل به گروه حزب الله نیز یکی از عوامل موثر در این تصمیم بوده است.

افزایش بهای جهانی نفت

به گزارش پایگاه اینترنتی اویل پرایس هر بشکه نفت خام سبک شیرین آمریکا برای تحویل در ماه مه با شش صدم درصد افزایش ۸۱ دلار و ۹۳ سنت معامله شد.

مخالفت نتانیاهو با جلسات ارزیابی اهداف تجاوز اسرائیل به غزه

با گذشت نزدیک به 200 روز از تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه اسناد افشاشده وزارت امور داخلی اسرائیل نشان می دهد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم با برگزاری جلسات نقد و ارزیابی راهبردی اهداف اسرائیل در جنگ غزه مخالفت کرده است.

بلومبرگ: بایدن اثر مصوبه ضدایرانی بر بازار نفت را خنثی می‌کند

تهران- ایرنا- شبکه اقتصادی بلومبرگ در تحلیلی با اشاره به تصویب تحریم‌های جدید ضد ایرانی در مجلس آمریکا و با توجه به احتمال افزایش بیش از هشت دلاری قیمت جهانی نفت در صورت اجرای این سیاست، گمانه‌زنی کرد که دولت بایدن در سال انتخابات و برای پیشگیری از افزایش بهای انرژی و تورم، از معافیت‌های پیش‌بینی شده در این مصوبه جهت کنترل قیمت نفت بهره‌برداری کند.

Loading

ریاست جمهوری بایدن؛ آخرین فرصت اتحادیه اروپا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ریاست جمهوری جو بایدن فرصتی برای اتحادیه اروپا جهت احیای روابط خود با آمریکا فراهم می‌کند. حتی ممکن است آخرین فرصت آن باشد. اتحادیه اروپا باید اقدامات محسوسی در زمینه‌های دفاعی، تجارت و سیاست‌های جهانی انجام دهد تا حسن نیت خود را به دولت جدید آمریکا نشان دهد.

وب‌سایت مرکز مطالعات سیاست‌های اروپا مستقر در بلژیک در یادداشتی نوشت: پس از روابط پرتنش چهار سال گذشته اتحادیه اروپا و آمریکا، با انتخاب بایدن و مواضع اولیه وی، بسیاری از سیاست‌گذاران در اتحادیه اروپا و به‌طورکلی اروپایی‌ها نفس راحتی کشیدند. موضع‌گیری‌های ترامپ و نزدیک‌ترین مشاوران وی علیه اروپا، در تاریخ روابط فرا آتلانتیک بی‌سابقه بوده است که ازجمله آن‌ها می‌توان به حملات علنی به اتحادیه اروپا و برخی از رهبران آن، حمایت از احزاب و دولت‌های راست افراطی و همچنین تهدیدات امنیتی و تجاری علیه اروپا اشاره کرد.

دولت ترامپ عمدتاً به موضوعاتی اشاره داشته است که پیش‌تر هم دیگران هم به‌صورت ضمنی آن‌ها را مطرح کرده بودند تا عدم تقارن در بسیاری از سطوح روابط فرا آتلانتیک پایان یابد.

در حوزه امنیتی، درحالی‌که اروپا برای مدت‌های طولانی در زیر چتر امنیتی ایالات‌متحده پناه گرفته، اما مسئولیت‌های کافی را به عهده نگرفته است. اگرچه بودجه‌های دفاعی دولت‌های اروپایی در طی سال‌های اخیر افزایش زیادی پیدا کرده است.

در بخش تجارت نیز اتحادیه اروپا حدود 150 میلیارد دلار مازاد تجاری با آمریکا دارد که درنتیجه آن، ترامپ جنگ تعرفه‌ای را با اروپا به راه انداخت.

درحالی‌که چتر امنیتی آمریکا از شرق اروپا برداشته شده است، امنیت اروپایی نیز جایگزین آن نشده است. در چنین شرایطی، روسیه و ترکیه در حال تبدیل‌شدن به قدرت‌های هژمون منطقه هستند. درحالی‌که روسیه توانسته است نفوذ خود را در ارمنستان، سوریه و لیبی افزایش دهد اما در هیچ جای این تحولات رد پایی از اروپا دیده نمی‌شود. درواقع، خلأ ناشی از عقب‌نشینی آمریکا توسط دشمن سابق آن در جنگ سرد پر شده است.

اوضاع امنیتی نامطمئن اروپا در دوره ترامپ بیش‌ازپیش آشکار شده است. به‌غیراز ناتو، اتحادیه اروپا هیچ ساختار امنیتی عملیاتی دیگری ندارد؛ بنابراین اتحادیه بدون حمایت آمریکا، بسیار آسیب‌پذیر است. برنامه‌های اخیر اتحادیه اروپا برای همکاری امنیتی پیشرفته‌تر نیز تحت‌الشعاع مباحث بی‌نتیجه پسابرگزیت قرار گرفته است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا که متحدان ناتو هستند، به‌جای اختصاص دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای تأمین هزینه‌های دفاعی ناتو به‌طور متوسط حدود سه‌چهارم آن را تأمین می‌کنند. این بدان معناست که اروپا فاقد ظرفیت‌های عملیاتی اصلی مانند ظرفیت حمل‌ونقل هوایی برای انتقال نیروها به مناطق بحران زده است. همان‌طور که شورای امور بین‌الملل هلند در گزارش اخیر خود بیان کرد، کشورهای اتحادیه اروپا باید در مورد تقسیم صلاحیت‌ها و تخصص‌های امنیتی محلی توافق کنند. اتحادیه اروپا تنها درصورتی‌که وظایف بیشتری را بر عهده بگیرد، توسط بایدن جدی گرفته خواهد شد.

در جبهه تجاری نیز، مدتی زمان خواهد برد تا همکاری آمریکا و اتحادیه اروپا به سطح دوره اوباما برسد. اگرچه بایدن هنوز حرفی از بازگردان آمریکا به پیمان تجاری و سرمایه‌گذاری ترنس-آتلانتیک نزده است، اما او اجازه فعالیت دوباره به سازمان تجارت جهانی خواهد داد. درعین‌حال اتحادیه اروپا برای حذف تعرفه‌های ترامپ باید مذاکره برد – برد با بایدن را در دستور کار خود قرار دهد.

درمجموع به نظر می‌رسد دولت جدید آمریکا رویکردی واقع‌گرایانه به موضوع تجارت داشته باشد. اگرچه دولت بایدن روابط قدیمی آمریکا با اروپا را بازیابی می‌کند، اما احتمالاً تمرکز اصلی سیاست‌های تجاری آن‌ها بر آسیا باشد. بررسی میزان تولید ناخالص داخلی در جهان نشان می‌دهد درحالی‌که روند اتحادیه اروپا نزولی است، آمریکا همچنان پیشرو بوده و آسیا به‌ویژه چین در حال پیشرفت هستند. این روند پس از شیوع ویروس کرونا و آشکار شدن وابستگی اروپا به حوزه فناوری آمریکا تسریع شده است، به‌ویژه آنکه آمریکا با تحمیل مالیات جدید خدمات دیجیتال فشار اقتصادی مضاعفی را بر اروپا وارد کرده است.

بنابراین، اتحادیه اروپا طی هفته‌ها و ماه‌های آینده باید مراقب باشد که تعهدات خود را در قبال آمریکا به‌درستی انجام دهد، تعهدات عینی درزمینه دفاعی و امنیتی بر عهده بگیرد و همچنین با حمایت از یک برنامه تجاری کاملاً باز مطابق با تعهدات سازمان تجارت جهانی، مزیت رقابتی خود را افزایش دهد.

اتحادیه اروپا برای تعامل منظم با آمریکا، مانند سایر شرکای تجاری مهم خود، نیاز به یک ساختار دائمی دارد. درگذشته تلاش‌های زیادی مانند ایجاد شورای اقتصادی فرا آتلانتیک انجام شد، اما میزان موفقیت آن‌ها محدود بوده است. با توجه به کم شدن اهمیت اروپا به‌عنوان قدرت اقتصادی، این آخرین فرصت برای اتحادیه اروپا است.

با توجه به اینکه دولت‌های آینده آمریکا، آمریکا محورتر خواهند بود، اتحادیه اروپا باید به اختلافات همیشگی پایان دهد، اقدامات جمعی را در دستور کار قرار دهد و نقش شایسته خود را در نظم جهانی بر عهده بگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *