جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیل‌ها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.

راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویه‌های عملی متناقض با آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلام‌هراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاست‌های دفاع از حقوق اقلیت‌های نژادی، به‌ویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانه‌ای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.

عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین

شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبرد‌های متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظه‌کاری یا همراهی را اتخاذ می‌کنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاست‌ها تاثیر می‌گذارد و نشان‌دهنده یک وضعیت پیچیده منطقه‌ای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظام‌های سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.

تاثیر تحولات سوریه بر عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: عراق از جهات مختلف برای ایران مهم است و امنیت این کشور، امنیت ایران است؛ از این رو، بعد از تحولات سوریه، هر تحول سیاسی و امنیتی در عراق مستقیما بر امنیت ایران تاثیرگذار است، و نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

Loading

أحدث المقالات

حزب‌الله: نقش ملی مقاومت در انتخاب رئیس‌جمهور ثابت شد

یک نماینده حزب‌الله با بیان اینکه مقاومت همواره توانایی خود را برای محافظت از لبنان در برابر تهدیدات خارجی از جمله تجاوزات دشمن صهیونیستی ثابت کرده، گفت حزب‌الله و جنبش امل با نقش سازنده خود موجب ایجاد تفاهم ملی برای انتخاب رئیس جمهور شدند.

Loading

ناتوانی آمریکا در مقابله با داعش در افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: نوزده سال پس از حملات 11 سپتامبر 2001 القاعده، نیروهای آمریکا هنوز در افغانستان هستند، هرچند که دشمن جدیدی موسوم به «دولت اسلامی ولایت خراسان» (داعش افغانستان) نیز در این کشور ظهور کرده است. طالبان افغانستان (همان گروهی که پس از حملات 11 سپتامبر به القاعده پناه داده بود) در آستانه ورود به یک توافق تقسیم قدرت با دولت افغانستان و یک توافق صلحی است که توسط آمریکا ارائه شده است.

کالین کلارک در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده رند آن را منتشر کرد؛ نوشت: ظاهراً رئیس‌جمهور دونالد ترامپ مصمم است تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر، حضور نیروهای آمریکا در افغانستان را به 4 هزار سرباز کاهش دهد. این کمترین تعداد نیروهای آمریکا در افغانستان از زمان 11 سپتامبر محسوب می‌شود. ظاهراً آمریکا امیدوار است که یک توافق صلح بالقوه زمینه‌ساز ثبات افغانستان شود. ازآنجایی‌که طالبان بخشی از مسئولیت اداره کشور را بر عهده خواهد داشت، این امر به‌طور منطقی این گروه را به یک شریک برای کاهش خشونت تبدیل خواهد کرد.

بااین‌حال، داعش افغانستان نگرانی فزاینده‌ای است، هرچند که ژنرال کنت مکنزی، فرمانده سنتکام، اواسط مارس گذشته اظهار خوش‌بینی کرد که طالبان در مبارزه با شبه‌نظامیان داعش افغانستان به آمریکا کمک خواهد کرد. بااین‌حال، حتی اگر طالبان و داعش افغانستان دشمن هم باشند، تکیه آمریکا به طالبان (گروهی که به مدت دو دهه علیه آن مبارزه کرده است) نقطه عطفی در راهبرد ضدتروریسم بوده و اقدامی خطرناک است.

داعش افغانستان در استان‌های دارای اهمیت راهبردی ننگرهار و «کنر» قدرت بیشتری دارد. بااین‌حال، این گروه از توانایی انجام حملات منحصربه‌فرد در اطراف پایتخت افغانستان نیز برخوردار است، چیزی که در حملات خونین به بیمارستانی در کابل در ماه می مشهود بود. مسلماً، داعش افغانستان نیز تلفاتی در این جنگ داشته که کشته شدن عبدالله اورکزی، قاضی ارشد این گروه، از آن جمله است.

بااین‌وجود، داعش افغانستان علیرغم از دست دادن سرزمین‌ها و کشته شدن رهبران خود، هنوز مقاوم است. داعش افغانستان حتی بدون در اختیار داشتن قلمرو وسیع، دارای جنگجویان قابل‌توجهی است که در سراسر افغانستان پراکنده بوده و به این گروه متعهد هستند. ماه گذشته، شبه‌نظامیان داعش در تلاش برای آزادسازی ستیزه جویان زندانی به زندان جلال‌آباد حمله کردند که یکی از حملات خونین این گروه بشمار رفته و به لحاظ تاکتیکی و برنامه‌ریزی هوشمندانه بوده است.

داعش افغانستان اخیراً شهاب المهاجر را به‌عنوان رئیس منطقه‌ای جدید معرفی کرد که احتمالاً وی حمله به زندان را طرح‌ریزی کرده تا تحرک عملیاتی این گروه را افزایش دهد. بااین‌حال، رهبر جدید داعش افغانستان در احیای کامل این گروه با چالش‌های متعددی مواجه است. همچنین، ظهور تحریک طالبان، یا طالبان پاکستان، در این کشور همسایه دشمن بالقوه دیگری مضاف بر لیست موجود یعنی طالبان افغانستان، القاعده و شبکه حقانی است.

گزارش اخیر شورای امنیت سازمان ملل حاکی از آن است که اعضای تحریک طالبان، درنتیجه تغییر پویایی سیاسی در افغانستان، به داعش افغانستان می‌پیوندند، هرچند که رهبر تحریک طالبان بلافاصله این ادعا را رد کرده است. تحریک طالبان علیه داعش افغانستان زبان تندی به‌کاربرده و جهادی‌های آن را پروکسی آژانس‌های اطلاعاتی منطقه‌ای نامیده است. القاعده افغانستان از رویارویی مستقیم با داعش افغانستان اجتناب کرده است اما نسخه اخیر مجله القاعده شبه‌قاره هند، «نوای غزوه»، حاکی از آن است که اعضای این گروه در پاک‌سازی جنگجویان داعش افغانستان از استحکاماتشان در ننگرهار نقش قابل‌توجهی تحت فرماندهی طالبان افغانستان ایفا کرده‌اند. این افشاگری‌ها نشان می‌دهد که از زمان مذاکرات صلح بین آمریکا و طالبان، القاعده و القاعده شبه‌قاره هند تلاش کرده‌اند تا حضور خود در افغانستان را پنهان سازند.

از زمان کشته شدن ابوبکر البغدادی، رهبر داعش، در اکتبر 2019، رهبر القاعده شبه‌قاره هند تلاش کرده است تا امید سربازان داعش افغانستان به آینده این گروه را به یاس تبدیل کند. داعش افغانستان نیز با آگاهی از این چالش، اخیراً با اعلام عفو عمومی سربازانی که به دولت افغانستان تسلیم‌شده‌اند، آن‌ها را به تجدید بیعت دعوت کرده است. داعش افغانستان با آگاهی از محدودیت‌های خود، توجه خود را از حفظ قلمرو فیزیکی به حملات خاص برای بی‌ثبات ساختن افغانستان متمرکز کرده است تا روحیه خود را بهبود بخشیده و نام خود را در صدر اخبار نگه دارد.

خروج نیروهای آمریکا احتمالاً شرایط افغانستان در روی زمین را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما حضور گروه‌های تروریستی فی‌نفسه دلیلی برای حفظ حضور دائمی نیروهای آمریکایی نیست –که نه عملی و نه مطلوب است. بااین‌وجود، به نظر می‌رسد که تکیه به طالبان افغانستان برای جنگ با داعش افغانستان بی‌احتیاطی است. اگرچه منافع آمریکا و طالبان در مقابله با داعش به‌طور موقت همپوشانی دارد اما طالبان شریکی قابل‌اعتماد نیست. تا زمانی که یک راهبرد ضد تروریسم منسجمی ارائه نشود، داعش افغانستان به بسیج و جذب نیرو و توطئه و حملات جدید ادامه خواهد داد. شاید دولت اسلامی داعش در افغانستان شکست‌خورده باشد اما ریشه‌کن نشده است.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر