جدیدترین مطالب

ریاض و اسلام آباد در مسیر توسعه روابط همه جانبه

وزیر امور خارجه عربستان سعودی در دیدار با مقامات پاکستانی برای سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف این کشور از جمله روند خصوصی سازی هواپیمایی ملی و فرودگاه‌ها و همچنین بخش گردشگری اعلام آمادگی کرد.

تاثیر سفر سودانی به واشنگتن بر روابط امریکا و عراق

تاثیر سفر سودانی به واشنگتن بر روابط امریکا و عراق

سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن بر پرونده اقتصاد و امکان حمایت از اقتصاد عراق تمرکز خواهد داشت و این حمایت از اقتصاد، از طریق برداشتن تحریم‌ها از برخی بانک‌های عراق و همچنین تامین کافی دلار از سوی بانک فدرال امریکاست.
Loading

أحدث المقالات

گانتس، عضو کابینه جنگ اسرائیل: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم / سعی داریم با همکاری آمریکا ائتلافی جهانی و منطقه‌ای علیه تهران تشکیل دهیم

مقام اسرائیلی با بیان اینکه تل آویو سعی دارد با همکاری آمریکا ائتلافی جهانی و منطقه‌ای علیه ایران تشکیل دهد، گفت اسرائیل تصمیم خواهد گرفت که در چه زمانی، در چه مکانی و به چه شیوه‌ای به حمله اخیر ایران پاسخ دهد.

گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

مقام صهیونیست با بیان اینکه رژیم صهیونیستی سعی دارد با همکاری آمریکا ائتلافی جهانی و منطقه‌ای علیه ایران تشکیل دهد، گفت اسرائیل تصمیم خواهد گرفت که در چه زمانی، در چه مکانی و به چه شیوه‌ای به حمله اخیر ایران پاسخ دهد.

ریاض و اسلام آباد در مسیر توسعه روابط همه جانبه

وزیر امور خارجه عربستان سعودی در دیدار با مقامات پاکستانی برای سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف این کشور از جمله روند خصوصی سازی هواپیمایی ملی و فرودگاه‌ها و همچنین بخش گردشگری اعلام آمادگی کرد.

سی ان بی سی: کابینه جنگی اسرائیل بین گزینه خویشتن داری و انتقام علیه ایران قفل شده

سی ان بی سی نوشت: درحالیکه اسرائیل وعده تلافی علیه ایران داده، اما از آن‌ها خواسته شده تا خویشتنداری نشان دهد. جلسه دوشنبه کابینه جنگی پنج نفره اسرائیل به ریاست بنیامین نتانیاهو، بدون اظهار نظر در مورد اینکه آیا دولت به تعهد خود مبنی بر تلافی عمل می‌کند یا به درخواست‌ها از سوی رهبران بین‌المللی برای پاسخ سنجیده رضایت می‌دهد، به پایان رسید.  

تاثیر سفر سودانی به واشنگتن بر روابط امریکا و عراق

تاثیر سفر سودانی به واشنگتن بر روابط امریکا و عراق

سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن بر پرونده اقتصاد و امکان حمایت از اقتصاد عراق تمرکز خواهد داشت و این حمایت از اقتصاد، از طریق برداشتن تحریم‌ها از برخی بانک‌های عراق و همچنین تامین کافی دلار از سوی بانک فدرال امریکاست.
Loading

نقش چین در جلوگیری از فروپاشی همکاری‌های اقتصادی جهان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دولت ترامپ با ارسال نیروهای نظامی مضاعف و دو ناو هواپیمابر به شرق آسیا، فشار بر چین را افزایش داده، اما درعین‌حال از اقتصاد شرق آسیا عقب‌نشینی کرده است.

پیتر پتری در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: در اواخر ژوئن، 15 کشور شرق آسیا که تقریباً 30 درصد از تولید و جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، برای امضای «توافق شراکت جامع منطقه‌ای» (متشکل از 10 کشور آ.سه.آن به‌اضافه استرالیا، چین، ژاپن، کره جنوبی و نیوزیلند) در نوامبر 2020 از طریق ویدئوکنفرانس با یکدیگر دیدار کردند. این اقدام از برخی لحاظ در کنار دومین توافق مهم منطقه‌ای یعنی «توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک» (متشکل از استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، نیوزلند، پرو، سنگاپور و ویتنام) که در سال 2018 اجرایی شده است، بزرگ‌ترین توافق تجارت آزاد بشمار می‌رود.

آمریکا در توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک حضور ندارد، چراکه دولت ترامپ از شکل پیشین آن، یعنی «پیمان ترانس پاسیفیک» خارج شد. هند نیز درست قبل از انعقاد این توافق از آن خارج شد. عدم حضور هند و آمریکا، اهرم محکمی در اختیار چین قرار داده است، زیرا چین بافاصله زیاد، بزرگ‌ترین اقتصادی است که اکنون بر منطقه شرق آسیا متمرکزشده است.

آیا چین از این اهرم برای پیشبرد منافع سیاسی کوتاه‌مدت خود (نوعی از راهبرد «اول چین») استفاده می‌کند یا یک نظام قانون محور ایجاد خواهد کرد که برای سایر کشورها (شاید مدلی برای همکاری جهانی) هم مناسب باشد؟ پاسخ رهبران چین به این پرسش، چشم‌انداز سیاسی و اقتصادی را برای سال‌های آتی ترسیم خواهد کرد.

 

پتانسیل عظیم اقتصادی

توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک (CPTPP) و شراکت جامع منطقه‌ای (RCEP) در صورت اجرای آن‌ها طبق برنامه می‌توانند 121 و 209 میلیارد دلار به درآمد جهانی بیفزایند. این موافقت‌نامه‌ها هزینه کسب‌وکار را در شرق آسیا کاهش داده و نقاط قوت این کشورها در فن‌آوری، تولید، کشاورزی و منابع طبیعی را به هم وصل می‌کند. این توافق‌ها موجب تعمیق پیوندها بین چین، ژاپن و کره جنوبی خواهد شد که هم‌اکنون نیز بزرگ‌ترین شرکای تجاری همدیگر محسوب می‌شوند.

طرح جاده و کمربند چین نیز موجب تقویت این روابط خواهد شد. باگذشت زمان، این طرح برای اقتصادهای همسایه 1.4 تریلیون دلار سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های حمل‌ونقل، انرژی و مخابرات به ارمغان خواهد آورد. چین نیز از توافق شراکت جامع منطقه‌ای و توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک نفع برده و شرق آسیا به حوزه نفوذ اقتصادی چین تبدیل خواهد شد.

 

رویکرد چین

پرسش اصلی این است که چین نقش اقتصادی جدید خود را چگونه مدیریت خواهد کرد؟ پاسخ این سؤال حتی شاید برای سیاست‌گذاران چین هم مشخص نیست. برخی در چین ظاهراً لزومی برای آشتی با خارجی‌ها نمی‌بینند؛ اما دیگر رهبران چین می‌دانند که این کشور با مقاومت شدید بین‌المللی مواجه است، همان‌طور که نظرسنجی مرکز پژوهشی پیو (Pew) نشان می‌دهد. نگرانی‌های منطقه‌ای کاملاً مشخص بوده و طیفی از سیاست‌های چین، از هنگ‌کنگ گرفته تا دریای جنوبی چین را شامل می‌شود.

درست است که دولت ترامپ نیز اهداف غیرقابل قبولی را دنبال کرده و عبارات تفرقه‌آمیزی بکار می‌برد، اما این امر حقایق فراروی چین را تغییر نمی‌دهد. «قدرت غیرقابل‌کنترل» چین مایه گسترش نفوذ منطقه‌ای و جهانی این کشور نخواهد شد. همچنین، اگر بسیاری از کشورهای شرق آسیا، چین را تهدیدی نوظهور قلمداد کنند، دیگر این منطقه نمی‌تواند به یک الگو تبدیل شود.

درواقع، منافع چین در سال‌های اخیراً به همکاری و گفتگو با رهبران همسایه وابسته بوده و همکاری با چین به یک مسئولیت سیاسی برای بسیاری از رهبران منطقه تبدیل‌شده است.

 

آزمون پکن

در این دوره، یک مدل جدید همکاری منطقه‌ای به رهبری چین، منافع اقتصادی در پی داشته و با حمایت سیاسی مؤثر همراه خواه بود. مشارکت بین‌المللی هیچ‌گاه تا این حد برای چین و دنیا به‌صورت متقابل ضرورت نداشته است.

توافق شراکت جامع منطقه‌ای و توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک رویکرد مثبت چین را نوید می‌دهند. چین سال‌ها صبورانه در کنار شراکت جامع منطقه‌ای ایستاده است و اکنون اطمینان دارد که این توافق وارد فاز اجراشده و در مسائل سیاسی (مثلاً، تکمیل مذاکرات حقوقی دریای جنوبی چین) با همکاری آ.سه. آن همراه است. اظهارات غیرمنتظره اخیر لی ککیانگ نخست‌وزیر چین در مورد آغوش باز این کشور به روی توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک، فرصت مضاعفی در اختیار می‌گذارد. عضویت چین در این توافق بیانگر تمایل پکن به اتخاذ هنجارهای جهانی بوده و مایه رونق بازارها خواهد شد.

بااین‌حال، آسیب‌هایی نیز وجود دارد. اکنون بسیاری از کشورها تا حدی به خاطر کووید-19، از نقش هرچه بیشتر دولت‌ها در اقتصاد حمایت می‌کنند. حتی آمریکا نیز قوانینی برای «خرید [کالای] آمریکایی» پیشنهاد کرده و سرمایه‌گذاری و تجارت را کنترل می‌کند.

توافق شراکت جامع منطقه‌ای و توافق جامع و مترقی شراکت ترانس پاسیفیک برای چین ازنظر اقتصادی سودمند خواهد بود اما رهبری چین را نیز به بوته آزمایش خواهد گذاشت. این توافق‌ها فرصت بی‌نظیری برای جلوگیری از سقوط آزاد همکاری بین‌المللی در اختیار می‌گذارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *