جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیل‌ها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.

راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویه‌های عملی متناقض با آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلام‌هراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاست‌های دفاع از حقوق اقلیت‌های نژادی، به‌ویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانه‌ای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.

عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین

شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبرد‌های متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظه‌کاری یا همراهی را اتخاذ می‌کنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاست‌ها تاثیر می‌گذارد و نشان‌دهنده یک وضعیت پیچیده منطقه‌ای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظام‌های سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.

تاثیر تحولات سوریه بر عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: عراق از جهات مختلف برای ایران مهم است و امنیت این کشور، امنیت ایران است؛ از این رو، بعد از تحولات سوریه، هر تحول سیاسی و امنیتی در عراق مستقیما بر امنیت ایران تاثیرگذار است، و نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

Loading

أحدث المقالات

نگرانی اروپا از تغییر سیاست آمریکا در حمایت از اوکراین

مقام وزارت خارجه روسیه یادآور شد که اتحادیه اروپا از آمادگی برای ایفای نقش اصلی در کمک نظامی به کی‌یف خبر می‌دهد، در حالی‌که منابع مالی آنها بی‌پایان نیست و تاکنون حجم عظیمی از پول مالیات‌دهندگان اروپایی به «حفره سیاه» اوکراین ریخته شده است.

Loading

سازش مخفیانه رژیم صهیونیستی و برخی رژیم‌های عربی؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اخیرا اولین هواپیمای تجاری از امارات بدون سر و صدا در فرودگاه «بن گوریون» سرزمین‌های اشغالی به زمین نشست. این هواپیما تجهیزات مربوط به کووید-19 را برای تشکیلات خودگردان فلسطین حمل می‌کرد که پذیرفته نشد. چنین پروازی بی‌سابقه بوده و رد آن نیز چندان تعجب‌آور نیست. با این حال، طی پنج سال گذشته تعامل بین رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج (فارس) (به‌ویژه عربستان، امارات و بحرین) افزایش یافته است.

آرون دیوید میلر در یادداشتی که وب سایت اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد، نوشت: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به همراه همسر خود و رئیس سرویس اطلاعات موساد، مورد استقبال سلطان عمان قرار گرفته است. وی در آمریکا با وزرای خارجه عمان و امارات دیدار کرده و وزیر فرهنگ اسرائیل نیز از دوبی بازدید کرده است.

بحرین برای مبارزه با کووید-19، از اسرائیل کمک خواسته و اسرائیلی‌ها نیز در بحرین مورد استقبال قرار گرفته‌اند. ورزشکاران اسرائیلی برای شرکت در مسابقات جودو در امارات حاضر شده و برای اولین بار پرچم اسرائیل در این کشور به اهتزار درآمد و سرود آن نواخته شد. تجارت بین اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج (فارس) اکنون یک میلیارد دلار در سال برآورد می‌شود. شرکت اسرائیلی‌ای جی تی اینترنشنال، ظاهرا یک قرار داد فروش تجهیزات شناسایی مرزی به ارزش 800 میلیون دلار با امارات منعقد کرده است. البته این‌ها تنها مواردی است که آشکارا به چشم می‌خورد. ظاهرا در بعد امنیتی و اطلاعاتی تعاملات بیشتری به صورت پنهانی صورت می‌گیرد.

از همه مهم‌تر، این تحولات زیر نظر نخست‌وزیر جناح راست اسرائیل اتفاق می‌افتد که حتی تمایلی به راه حل دو دولت نشان نداده و با نهایت توان تلاش می‌کند تا بخش‌های زیادی از کرانه باختری و کل بیت المقدس را تصرف و از تشکیل کشور فلسطین جلوگیری کند. برخلاف پیش بینی دیپلمات‌ها و تحلیل گران، به نظر می‌رسد که اسرائیل بدون وجود یک فرایند صلح، بهتر از وجود آن در جهت عادی‌سازی روابط با رژیم‌های اعراب پیش می‌رود.

واضح است که کشورهای حوزه خلیج (فارس) در آستانه روابط عادی کامل با اسرائیل نیستند، اما حتی شکاک‌ترین ناظران نیز به برخی تغییرات اذعان دارند. دلیل این تغییر سه عامل مهم است. نفوذ ایران و نگاه مخالف این رژیم‌ها در سراسر منطقه باعث شده است که منافع اسرائیل و جهان عرب منافع مشترک اندک اما مهمی داشته باشند. ناامیدی و خستگی ناشی از آرمان بی‌پایان فلسطین، کشورهای عربی را به پیگیری منافع خود سوق داده است. با این حال، جذابیت پول اعراب برای کاخ سفید در ازای فروش تسلیحات و سرمایه‌گذاری در آمریکا و همچنین، تمایل آمریکا به حمایت از دستور کار اعراب در ضدیت با ایران و طرفداری از اسرائیل، در پشت همه این‌ها قرار دارد. در واقع، ترامپ و جرد کوشنر، داماد و نماینده وی در خاورمیانه، در تلاش برای راضی نگه داشتن اعراب خلیج (فارس)، از سیاست‌های فاجعه بار آن‌ها حمایت کرده‌اند. کشورهای عربی نیز از این فرصت دیکتاتوردوستی رئیس جمهور آمریکا بهره‌برداری می‌کنند.

از دیدگاه اسرائیل، گرایش منطقه‌ای نتانیاهو به جهان عرب، بخشی از کمپین کلی برای پیشبرد وجهه سیاسی اسرائیل از نظر بین‌المللی از طریق دیدار‌های تاریخی از آمریکای لاتین، آسیا، جنوب آسیا و آفریقاست. عربستان سعودی و امارات، ایران را مهم‌ترین چالش امنیت ملی خود قلمداد کرده و اسرائیل را شریکی قدرتمند برای مهار طرح‌های منطقه‌ای ایران می‌دانند.

در واقع یکی از دلایل تعامل اسرائیل و اعراب ناشی از تصور تهدید مشترک بوده است. تقویت جبهه‌ای مشترک در برابر ایران و ایجاد اهرمی برای فشار بر فلسطین برای کشاندن آن به میز مذاکره، در کانون فعالیت‌های بهبود همکاری اسرائیل-اعراب بوده است. کشورهای عرب خلیج (فارس) نیز از کارت اسرائیل نهایت بهره را برده و خود را به دولت ترامپ نزدیک کرده‌اند به‌طوری‌که حتی پس از نقش فاجعه آمیز بن سلمان در قتل جمال خاشقچی، ترامپ باز هم از عربستان رویگردان نشد. سیاست‌های اوباما در قبال ایران موجب انزوای اسرائیل و عربستان شده بود، اما ترامپ این دو کشور را کلید سیاست‌های خود قرار داده و سیاست‌های اوباما را تغییر داد.

آیا این ماه عسل اسرائیل- اعراب دوام خواهد داشت؟ پاسخ احتمالا مثبت است. ترس از تهدید ایران ظاهرا از بین نخواهد رفت. روابط آمریکا- عربستان اکنون بخاطر قیمت نفت گره بدی خورده است، اما تا زمانی که منافع عربستان و امارات در گرو طرفداری از ترامپ باشد، همکاری آن‌ها نیز ادامه خواهد داشت. سعودی‌ها غیر از کاخ سفید دوستان چندانی در واشنگتن ندارند. اخیرا کاخ سفید کنگره را دور زده و فروش میلیاردها دلار تسلیحات به عربستان و امارات را تسهیل کرده است تا موضع حسنه آن‌ها در قبال اسرائیل آسیب نبیند.

در خصوص نتانیاهو، تا زمانی که وی از دوستان عرب جدید خود انتظارات زیاد از حد نداشته باشد و با الحاق دره اردن و کل کرانه باختری به این رابطه آسیب نزند، اعراب حوزه خلیج (فارس) نیز همراهی خواهند کرد، همان‌طور که در مورد افتتاح سفارت آمریکا در بیت المقدس چنین کردند. اگرچه این‌ها صلح محسوب نمی‌شوند، اما در خاورمیانه پر از هرج و مرج و خشونت، بیشتر از این نمی‌توان انتظار داشت.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر