جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

کرونا و تنش‌های هسته‌ای

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اگرچه پاندمی کرونا به معنای تأخیر در برگزاری اجلاس بازنگری پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای (ان.پی.تی) است، اما این تأخیر می‌تواند فرصتی برای بهبود بیشتر رژیم ان.پی.تی باشد.

آنا الکساندرو در یادداشتی که اندیشکده چتم هاوس منتشر کرد، نوشت: با وجودی که در دوران شیوع کرونا نشست‌های دیپلماتیک رودررو به‌ندرت برگزار می‌شود، اما کووید-19 درنهایت باعث بازتعریف اولویت‌های امنیت و دفاع ملی خواهد شد و این می‌تواند فضای سیاسی بهبودیافته‌ای را در اجلاس بازنگری ان.پی.تی در سال 2021 فراهم کند.

با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است در ماه نوامبر برگزار شود و نیز با تعامل تدریجی میان اتحادیه اروپا و ایران، ممکن است تا سال 2021 زمینه جدیدی برای همکاری بیشتر میان دولت‌ها فراهم شود.

در حال حاضر خیلی زود است که پیامدهای میان‌مدت و بلند‌مدت کووید-9 برای وزارت‌های دفاع روشن شود، اما احتمال دارد تمرکز بیشتر بر رفاه اجتماعی و تقویت بازدهی اقتصادی، منطق مدرنیزه‌سازی هسته‌ای را زیر سؤال ببرد.

بنابراین، تمدید پیمان استارت جدید بهترین گزینه عملی برای آن است که به روسیه و آمریکا فرصت داده شود، اقدامات چندجانبه جاه‌طلبانه‌تری را برای کنترل تسلیحات بررسی کنند و درعین‌حال همچنان بر این بیماری همه‌گیر و رفاه اقتصادی متمرکز بمانند.

 

تداوم بی‌اعتمادی

با توجه به اینکه پیمان کنونی در فوریه 2021 ملغی خواهد شد، تداوم بی‌اعتمادی میان آمریکا و روسیه باعث می‌شود تمدید این پیمان دشوار و حتی احتمال رسیدن به پیمانی جایگزین آن نیز کمتر شود.

چشم‌انداز مذاکرات دوجانبه آینده با این نگرش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که ابتکار کنترل تسلیحاتی باید هم چین و هم روسیه را شامل شود، تضعیف شده است، اما چین با این بهانه که زرادخانه هسته‌ای این کشور بسیار کوچک‌تر از آمریکا و روسیه است، با چنین اقدامی مخالفت می‌کند.

اگرچه به نظر می‌رسد این توافق وجود دارد که زرادخانه‌های چین، فرانسه و انگلیس (دولت‌های هسته‌ای عضو ان.پی.تی) و تسلیحات دولت‌هایی که عضو این پیمان نیستند (هند، پاکستان، کره شمالی و اسرائیل) نیز باید در نظر گرفته شود، اما رسیدن به یک سازوکار خاص برای چنین کاری دشوار به نظر می‌رسد.

اگر جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شود، احتمالاً تمدید پیمان استارت جدید را مدنظر خواهد داشت و همچنین ممکن است مانع از خروج از معاهده آسمان‌های آزاد باشد.

به‌علاوه احتمالاً در دولت جو بایدن، آمریکا دوباره به برجام خواهد پیوست؛ مشروط بر آن که تهران به پایبندی دقیق به این توافق برگردد. حتی ممکن است بایدن برای پیشبرد هدف عاری‌سازی شبه‌جزیره کره از تسلیحات هسته‌ای نیز از گروهی استفاده کند که در توافق ایران مذاکره کرده بودند.

برای رژیم ان.پی.تی که همین حالا هم با مجموعه‌ای از اختلافات بلندمدت روبرو بوده است، و درحالی‌که تنش‌ها میان ایران و آمریکا اخیراً تشدید شده (با ترور سردار سلیمانی و اعلام پرتاب موفق و قرار گرفتن اولین ماهواره نظامی ایران در مدار)، ضروری است که ایران همچنان عضو این معاهده باقی بماند.

درهرصورت در حال حاضر ایران نیز مانند بسیاری از دیگر کشورها با بحران کرونا دست‌وپنجه نرم می‌کند و تخصص علمی و بودجه خود را در این راه و نه دیگر کارها -ازجمله برنامه هسته‌ای- صرف می‌کند.

آن کشورهای اروپایی که حامی سازوکار اینستکس برای ارسال کالاهای بشردوستانه به ایران هستند، ممکن است از این بحران برای ترغیب ایران به پایبند ماندن به برجام و الزاماتش تحت ان.پی.تی استفاده کنند.

فرانسه، آلمان و انگلیس با موفقیت اولین تبادل را که تسهیل صادرات کالاهای پزشکی به ایران از اروپا بود، انجام دادند.

درحالی‌که روابط تیره آمریکا و ایران مانع از مذاکرات دیپلماتیک می‌شود، ممکن است تعامل سازنده سه کشور اروپایی و ایران در احیا و اطمینان از متعهد ماندن ایران به برجام و منع اشاعه سودمند باشد.

قابل درک است که وقتی اقدامات کشورها بر رفع پاندمی ویروس کرونا متمرکز باشد، ممکن است منابع برای پرداختن به دیگر چالش‌های جهان مانند افزایش خطر استفاده از تسلیحات هسته‌ای در مناطق مختلف محدود باشد.

بااین‌حال، پیامد بالقوه بحران کرونا برای رژیم ان.پی.تی جدی است. نباید وقتی جهان بر موضوع دیگری متمرکز است، تنش‌های جاری میان دولت‌های مسلح به سلاح هسته‌ای نادیده گرفته شود. جامعه هسته‌ای باید به همکاری با هم برای پیشرفت در منع اشاعه و خلع سلاح هسته‌ای و ایجاد پل‌های همکاری و اعتمادی که عمرشان طولانی‌تر از این پاندمی باشد، ادامه دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *