جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیل‌ها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.

راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویه‌های عملی متناقض با آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلام‌هراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاست‌های دفاع از حقوق اقلیت‌های نژادی، به‌ویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانه‌ای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.

عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین

شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبرد‌های متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظه‌کاری یا همراهی را اتخاذ می‌کنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاست‌ها تاثیر می‌گذارد و نشان‌دهنده یک وضعیت پیچیده منطقه‌ای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظام‌های سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.

تاثیر تحولات سوریه بر عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: عراق از جهات مختلف برای ایران مهم است و امنیت این کشور، امنیت ایران است؛ از این رو، بعد از تحولات سوریه، هر تحول سیاسی و امنیتی در عراق مستقیما بر امنیت ایران تاثیرگذار است، و نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

Loading

أحدث المقالات

تاملی بر بحران های دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان

تاملی بر بحران های دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان

رامین فرهودی زرنق در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در هم تنیدگی روابط منطقه ای ایران و روسیه در نقطه اتصال جمهوری آذربایجان از طریق کریدور شمال – جنوب و منافع غرب در سواحل خزر با مرکزیت قفقاز جنوبی موجب شده است تا برخی برنامه های خصمانه آنان توسط بازیگران داخلی هر دو کشور به شکلی خزنده دنبال شود؛ به عبارتی دیگر هر دو دولت باید از نفوذ خارجی در ساز و کارهای روابط دو جانبه احساس خطر داشته باشند.

تحولات اوکراین|فراهم سازی مقدمات دیدار ترامپ با پوتین

اذعان به عدم امکان حل بحران اوکراین بدون مذاکره با روسیه، تاکید مشاور بایدن بر لزوم تضمین امنیتی کی‌یف برای صلح، فواید خوداری از الحاق به ناتو برای اوکراین و امکان وتوی کمک مالی بروکسل به کی‌یف توسط اسلواکی، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

رایزنی‌های انتخاب مامور تشکیل دولت لبنان/شانس بالای میقاتی

منابع لبنانی در آستانه رایزنی‌های الزام آور پارلمانی برای انتخاب نخست‌وزیر مامور به تشکیل دولت لبنان، اعلام کردند درحالی که برخی نمایندگان منتظر موضع خارجی‌ها و در راس آن عربستان هستند، اکثریت پارلمانی به نجیب میقاتی رای خواهد داد.

Loading

کرونا و احتمال رکود اقتصادی شدید در آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تا پیش از درگیر شدن گسترده بازار جهانی در هفته‌های اخیر، بررسی تاثیر اقتصادی کرونا ویروس با روش‌های تجربی، اقدامی کاملا امکانپذیر بود. چین در کانون توجهات قرار داشت و بررسی‌ها به دنبال درک و فهم چگونگی تاثیر منفی این ویروس بر اقتصاد چین و پس از آن، برآورد تاثیر آن بر شرکای اقتصادی چین بود.

دیوید گوردون در یادداشتی که وب سایت مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک آمریکا آن را منتشر کرد، نوشت: برآوردهای اولیه در مورد تاثیر این ویروس (توسط دولت چین یا اتاق‌های مالی غربی) بسیار خوش‌بینانه به نظر می‌رسید. در پانزده روز اول فوریه، پیش‌بینی‌ها غالبا از کاهش احتمالی یک تا دو درصد از رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه اول سال 2020 و رشد دوباره از سه ماهه دوم به همراه تاثیر ناچیز بر کل رشد سالانه، حکایت می‌کرد. با این حال، این پیش‌بینی‌ها در تناقض کامل با داده‌های اولیه و تصاویری بود که از چین خارج می‌شد، کاهش چشمگیر مردم در خیابان‌های شهرهای چین، افت شدید سیستم حمل و نقل داخلی، تعطیلی تقریبا کامل گردشگری خارجی (که 3 درصد از تولید ناخالص داخلی چین را تشکیل می‌دهد) و اختلال زنجیره تولید و حمل و نقل. این اقدامات سوای تعطیلات کلی و قرنطینه «ووهان» و حومه آن در استان «هوبی» است که حدود 6 درصد از تولید ناخالص داخلی چین را به خود اختصاص می‌دهد.

اکنون می‌دانیم که تولید کاهش شدیدی داشته است، مصرف انرژی در سه ماهه اول احتمالا به یک پنجم یا بیش‌تر سقوط خواهد کرد و بازگشت مردم به کار، ریسک‌ها و تنگناهای عظیمی خواهد داشت. در نتیجه، اکنون اجماع جدیدی در حال شکل گیری است که اقتصاد چین در سه ماهه اول کوچکتر خواهد شد، اما تا چه میزان و تا کی؟

 

نقاط ضعف اقتصاد چین

خبر خوش این است که سرعت شیوع این ویروس ظاهرا در چین کاهش چشمگیری یافته و مقامات چین هم تصریح کرده اند که برای احیای رشد اقتصادی نهایت توان خود را به کار خواهند گرفت. اما خبر بد این است که اهرم سنتی چین برای مقابله با رکود اقتصادی ( تزریق نقدینگی به اقتصاد) ممکن است برای مقابله با این رکود اقتصادی موثر نباشد.

اقتصاد چین دارای دو نقطه ضعف ویژه است. نخست آنکه میلیون‌ها تجارت کوچک و ریز با کاهش درآمد ناشی از تعطیلی تجارت روزانه مواجه خواهد شد و این در حالی است که مقامات چین سال‌ها برای تامین مالی این شرکت‌ها زحمت کشیده‌اند. دوم آنکه معلوم نیست که مصرف‌کنندگان برای بازگشت به الگوی هزینه قبل از کرونا ویروس اعتماد کافی (از لحاظ مالی و بهداشتی) خواهند داشت یا خیر. احتمال احیای کند گردشگری خارجی و داخلی (که روی هم رفته 10 درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می‌دهند) نیز موجب تشدید این چالش‌ها خواهد شد. همه این‌ها مستلزم آن است که در هفته‌های آینده، نرخ شیوع کرونا دوباره صعودی نشود، در غیر این صورت، محدودیت‌ها در کار و مسافرت دوباره اعمال شده و اعتماد مصرف کنندگان باز نخواهد گشت.

 

پیامد اقتصادی جهانی

در یک سال و نیم گذشته، در پی رکود بازار در اکتبر 2018 به خاطر وضع تعرفه‌های واشنگتن بر کالاهای چینی، جو روانی «خرید قبل از افزایش قیمت» بر بازارها حاکم بوده است. احتمال افزایش قیمت‌ها باعث جهش در خرید شده است. علیرغم رکود در اقتصاد جهانی حداقل در شش ماه اخیر، اعتماد به بازار از بین نرفته است. اما در 24 فوریه، احساسات به طور قابل توجهی منفی شد که تمایل به فروش [سهام] در آمریکا و در جهان را به دنبال داشت. کل ضرر و زیان بازار مالی در آمریکا از ضرر و زیان بازار مالی در دوره مربوطه در سال 2008 فراتر رفت.

این تحولات ناشی از دو عامل بود. نخست آنکه، معلوم شد که خوش بینی اولیه در مورد تاثیر اقتصادی محدود کرونا وریروس در چین اشتباه بوده و تاثیر عظیمی داشته است. از سوی دیگر، زنجیره عرضه در آمریکا و سایر بازارهای کشورهای توسعه یافته با اختلال مواجه شد.

دوم آنکه، با شیوع قابل توجه کرونا در ایتالیا، ایران و کره جنوبی معلوم شد که اثرات این ویروس به چین و کشورهای فقیر شرق آسیا و احتمالا آفریقا محدود نخواهد شد. ترکیب این دو عامل موجب بروز جهش در فروش [سهام] در 24 فوریه شد که تفسیرهای رسانه‌ها و رسانه‌های اجتماعی (عمدتا ناآگاهانه) نیز هیزم بر آتش وحشت انداخته و جهش فروش در بازارها را به‌وجود آورد.

 

بعد از این چه خواهد شد؟

هنوز برای این تصور زود است که مقیاس شیوع کرونا ویروس در چین، در دیگر کشورهای بزرگ نیز تکرار خواهد شد. با این حال، شکی نیست که تاثیر این ویروس بر رشد اقتصادی چین پیامدهای وسیعی برای اقتصاد جهانی خواهد داشت. همچنین، بسیار بعید است که نمودار بهبود بازار مالی جهان به شکل «v» باشد.

خرید قبل از افزایش قیمت معمولا از فقدان اعتماد مشتریان به بازار ناشی می‌شود. بروز یا عدم بروز این اتفاق در آمریکا، تاثیر زیادی بر انتخابات ریاست جمهوری نوامبر خواهد داشت. غالب ناظران معتقدند که اقتصاد قدرتمند و مخصوصا نرخ پایین بیکاری و اعتماد زیاد مصرف‌کنندگان به بازار، بزرگترین دستاورد دونالد ترامپ بوده است. اما این سناریو مستلزم مسیری بی‌خطر و تداوم مهار این بیماری است. در غیر این صورت، احتمال رکود اقتصادی شدید ناشی از بیماری همه گیر (و پیامدهای سیاسی غیرمنتظره) کاهش نخواهد یافت.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر