جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

«معامله قرن»؛ ناقض قوانین بین‌المللی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: طرح ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای حل مناقشه اسرائیل- فلسطین به وضوح ناقض قوانین بین‌المللی است؛ اما در همین حال موید آن است که اسرائیل نمی‌تواند همواره از قوانین بین‌المللی فرار کند. این طرح همچنین نشان می‌دهد که تهدید بالقوه دیوان کیفری بین‌المللی برای اسرائیل بسیار بیشتر از قطعنامه‌های اجرا نشده سازمان ملل است.

نوها ابوالدهاب در یادداشتی که وب سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد، نوشت: از زمان تاسیس اسرائیل در سال 1948، قطعنامه‌های سازمان ملل با انتقاد از اسرائیل، بارها خواستار بازگشت آوارگان فلسطینی به خانه‌های خود شده و حملات اسرائیل به غیرنظامیان فلسطینی را محکوم کرده است.

طرح ترامپ، موسوم به «معامله قرن» به دنبال آن است تا با مشروعیت دادن به تعدادی از اقدامات غیرقانونی اسرائیل، از جمله الحاق غیرقانونی سرزمین اشغالی فلسطین و تداوم ساخت شهرک‌های یهودنشین در خاک فلسطین، قطعنامه‌های سازمان ملل را بی اثر کند.

طرح ترامپ تصریح می‌کند که بیت‌المقدس پایتخت «لاینفک» اسرائیل است و فلسطین کنترل محدودی بر مناطق پراکنده در شرق بیت‌المقدس خواهد داشت. این مناطق در شرق و شمال «حائل امنیتی» قرار دارند که «دیوار حائل» ساخت اسرائیل نیز خوانده شده و دیوان کیفری بین‌المللی 15 سال پیش آن را غیر قانونی خوانده است.

ده‌ها قطعنامه سازمان ملل اسرائیل را محکوم کرده و خواهان توقف خشونت‌ها علیه فلسطینیان است. با این حال، اسرائیل همچنان این قطعنامه‌ها و دیگر تصمیمات قانونی بین‌المللی را آشکارا نقض کرده و تحت تحریم قرار نگرفته است. از این رو، اگر قوانین بین‌المللی هیچ کمکی به فلسطین نمی‌کند، پس فایده آن‌ها چیست؟

 

قدرت قوانین بین‌المللی و نگرانی رژیم صهیونیستی

فقدان پیامدهای واقعی برای اقدامات غیرقانونی اسرائیل همیشگی نیست. طرح تنفرآمیز ترامپ به‌طور ضمنی نشان می‌دهد که اسرائیل به قدرت قوانین بین‌المللی پی برده است. به‌ویژه آنکه طرح ترامپ از فلسطین می‌خواهد تا همه پرونده‌های کیفری علیه اسرائیل و حتی علیه آمریکا را کنار بگذارد.

ترس تدوین‌کنندگان اسرائیلی و آمریکایی این طرح تاحدی ریشه در توانایی فلسطین در دستیابی به اهداف خود با کمک قوانین بین‌المللی دارد، هرچند که فلسطین همچنان تحت انقیاد و سرکوب دولت اسرائیل با حمایت آمریکاست. نوامبر 2012 بیش از 130 کشور، فلسطین را به عنوان کشور غیر- عضو ناظر در سازمان ملل به رسمیت شناختند. فلسطین به اساسنامه رم دیوان کیفری بین‌المللی نائل شده و سپس از این دیوان خواست تا جرایم اتفاق افتاده در سرزمین فلسطین را تحت پیگرد قرار دهد.

در دسامبر 2016، پس از بررسی‌های طولانی در خصوص صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی برای بررسی موضوع فلسطین، سرانجام این دیوان به این نتیجه رسید که برای پیگرد جرایم اتفاق افتاده در خاک فلسطین دلایل منطقی وجود دارد (برخی پرونده‌ها در جریان هستند).

اگر پرونده جاری در دیوان کیفری بین‌المللی به مرحله ای برسد که مقامات اسرائیل را محکوم کرده و حکم بازداشت آن‌ها صادر شود، این امر محدودیتی برای مقامات اسرائیل درپی داشته و آن‌ها را مجبور به دوری از کشورهایی خواهد کرد که ممکن است آن‌ها را بازداشت کنند و به دادگاه لاهه تحویل دهند. البته احتمال چنین امری ناچیز است، زیرا دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت افراد نیروی پلیس ندارد و به همکاری کشورها متکی است.

قوانین بین‌المللی نمی‌تواند در خلاء اجرا شود، بلکه اراده سیاسی و بسیج سیاسی، از یک طرف محرکه‌های کلیدی و از طرف دیگر موانع اصلی «هدف» قوانین بین‌المللی (یعنی عدالت) محسوب می‌شود.

اگرچه هیچ مقام اسرائیلی بازداشت و محکوم نشده است، اما پرونده‌های دیوان کیفری بین‌المللی درس‌های مهمی داشته است. جریان فرایند حقوقی بین‌المللی اگرچه به نتیجه‌ای فراگیر منجر نمی‌شود، اما طرح ترامپ نشان می‌دهد که دولت‌های قدرتمند (ازجمله آمریکا و اسرائیل) نیز از قوانین کیفری بین‌المللی نگران هستند.

 

شمشیر دولبه قوانین بین‌المللی

در حالی‌که قوانین بین‌المللی هم می‌تواند سرکوبگر باشد هم آزادیبخش، قوانین بین‌المللی به‌ویژه در مناقشه اسرائیل- فلسطین نمی‌تواند قطعنامه‌های سازمان ملل را اجرایی سازد. درنتیجه، قوانین بین‌المللی نمی‌تواند از فلسطین محافظت و عدالت را تضمین کند. این ناکامی‌های مکرر در اجرای قوانین بین‌المللی موجب تضعیف اساس منشور سازمان ملل شده است.

با این حال، قوانین بین‌المللی آزادیبخش نیز هستند. این قوانین در پایان استعمار پس از جنبش‌های آزادیبخش ملی در دهه 1950 و 60 نقش بسزایی داشتند. این قوانین به همراه فعالیت دولتی باعث شد که در روز تاریخی نوامبر 2012 فلسطین به عنوان یک کشور واقعی به رسمیت شناخته شود.

در مواجهه با فعالان قدرتمندی که آشکارا قوانین بین‌المللی را نقض کرده و با ایجاد غیرقانونی شهرک‌های یهودی در زمین‌های اشغالی واقعیت‌ها را تحریف می‌کنند، قوانین بین‌المللی باز هم برای مقاومت فلسطین پلتفرمی مهم محسوب می‌شود.

شواهد این امر در طرح ترامپ مشهود است، چراکه این طرح پرده از پارانویای دیرینه اسرائیل و آمریکا برمی دارد که نهادهایی نظیر دیوان کیفری بین‌المللی آن‌ها را به خاطر نقض مکرر قوانین بین‌المللی به پاسخگویی نزدیک‌تر می‌سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *