جدیدترین مطالب

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

رضا مقاتلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اقدام استراتژیک ایران در عدم شتابزدگی در اتخاذ تصمیماتش را می توان از دیدگاه عقلانیت و از منظر منافع ملی شایسته ی حمایت جمعی دانست و بر تلاش ها برای عدم قرار گرفتن در زمین و طراحی شطرنجی اسرائیل و کابینه ی جنگ طلب نتانیاهو مراقبت جدی کرد.

به روایت یک چوپان دروغگو

رژیمِ صهیونیستی در یکی از آخرین حملاتِ خود، مسجدِ فاخُورِه در شمالِ غزه را هم، تخریب کرد.

تحلیلی بر اهمیت و جایگاه تدابیر دیوان لاهه در قبال جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان گفت: دیوان دادگستری بین‌المللی در لاهه، اوایل فروردین ماه تدابیر جدیدی اتخاذ کرد که به موجب آن، رژیم صهیونیستی ملزم به انجام اقدامات لازم و موثر جهت همکاری با سازمان ملل بدون هرگونه تاخیر است.

«وعده صادق» پاسخ مشروع ایران به تجاوزات صهیونیست‌ها بود

سفیر سوریه در تهران درباره عملیات تنبیهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی گفت: «وعده صادق» عملیات دفاعی مشروع از سوی جمهوری اسلامی ایران است که در چارچوب حق دفاع از خود و در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق انجام شد.

Loading

أحدث المقالات

بورل: اوکراین و اسرائیل مثل هم نیستند

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا معتقد است کی‌یف نباید از همان نوع حمایتی که غرب از رژیم صهیونیستی در جریان حمله ایران به سرزمین‌های اشغالی ارائه کرد، درخواست کند، زیرا این دو وضعیت قابل مقایسه نیستند.

قدردانی احزاب ملی لبنان و فلسطین از عملیات «وعده صادق»

نمایندگان احزاب ملی لبنان و نیز فلسطین در جریان نشستی که روز گذشته با سفیر کشورمان در بیروت داشتند، با اشاره به اینکه ایران یک جهش بزرگ و موثر در عرصه تقابل با اشغالگران رقم زد، از عملیات موفق «وعده صادق» ضد دشمن صهیونیستی تمجید و قدردانی کردند.

آمریکا معافیت ونزوئلا از تحریم‌های نفت و گاز را تمدید نخواهد کرد

تهران- ایرنا- دولت آمریکا اعلام کرد معافیت ونزوئلا را از تحریم‌های بخش نفت و گاز به دلیل نگرانی در مورد مسائل مربوط به انتخابات در این کشور آمریکای لاتین، از امروز پنج شنبه (۱۸ آوریل/ ۳۰ فروردین) تمدید نخواهد شد و دولت کاراکاس نیز اعلام کرد کاخ سفید با این اقدام، مرتکب اشتباه شده است.

Loading

هزینه‌های نقض هنجارها و نهادهای بین‌المللی توسط ترامپ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همان‌گونه که مجله اکونومیست استدلال کرد هزینه‌های نهادی استفاده از رویکرد مخرب توسط ترامپ، قدرت آمریکا را در بلندمدت کاهش خواهد داد. استمرار نادیده گرفتن هنجارها و نهادهای بین‌المللی توسط ترامپ برای امنیت، رفاه و شیوه زندگی آمریکا گران تمام خواهد شد.

جوزف اس. نای در مطلبی که مرکز بلفر آن را منتشر ساخت، نوشت: وقتی ترامپ دستور ترور سردار سلیمانی را صادر کرد، وی از خطوط قرمز عبور کرد. ترور یک مقام رسمی دولتی یک کشور دیگر در کشور ثالث آن‌هم در شرایطی که با آن کشور در وضعیت جنگی قرار نداریم، چیزی است که آمریکا آن را در اوایل جنگ سرد انجام می‌داد.

اما در نهایت جرالد فورد، رئیس‌جمهور وقت آمریکا استفاده از ترور را به‌عنوان ابزاری در خدمت سیاست خارجی این کشور ممنوع اعلام کرد. این ممنوعیت در شرایطی اتفاق افتاد که سنای آمریکا در دهه 1970 تلاش‌های دستگاه امنیتی آمریکا برای ترور رهبران خارجی همچون پاتریس لومومبا، اولین نخست‌وزیر کنگو و فیدل کاسترو، رهبر سابق کوبا را افشا ساخت.

اگر ما بار دیگر ترور مقامات سایر کشورها را یک هنجار بین‌المللی بدانیم، درصورتی‌که ایران دست به ترور یک مقام آمریکایی در جریان سفر به عراق بزند، چگونه می‌توانیم به این امر اعتراض کنیم؟ آیا ترامپ هرگز به این مسئله فکر کرده است؟

خط قرمز دیگری که ترامپ از آن عبور کرد حقوق بین‌المللی است که حملات به دیگر کشورها را منع می‌کند، مادامی‌که مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد را ندارد یا در چارچوب اجرای حق دفاع مشروع ماده 51 منشور سازمان ملل متحد نیست.

حتی دفاع مشروع در چارچوب ماده 51 منشور سازمان ملل متحد مربوط به حملات قریب‌الوقوع است نه انتقام از اقدامات گذشته یا جلوگیری از آینده نامعلوم و مبهم. دولت ترامپ ادعا کرد که حمله ایران به سفارت آمریکا در بغداد قریب‌الوقوع بود، اما در ارائه شواهد و مدارک برای قریب‌الوقوع بودن چنین حمله‌ای حتی برای متقاعد ساختن حامیانش در سنا ناکام ماند.

وقتی ما معنای دفاع مشروع قریب‌الوقوع را مخدوش و تخریب می‌نماییم، چطور اقدام ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای الحاق شبه‌جزیره کریمه را محکوم می‌کنیم یا حملات مشابه در آینده را محکوم خواهیم کرد؟

حامیان ترور سردار سلیمانی در دولت ترامپ به کشته شدن آمریکایی‌ها درگذشته اشاره می‌کنند (بدون اینکه به کشته شدن ایرانی‌ها توسط آمریکا درگذشته اشاره‌ای بکنند) و بر ضرورت اعاده بازدارندگی در برابر اقدامات ایران در آینده تأکید می‌نمایند؛ اما اهداف دیگری همچون پایگاه‌های موشکی ایران یا ناوهای جنگی این کشور در خلیج‌فارس در فهرست ارائه‌شده به ترامپ وجود داشت.

اقدامات اخیر ترامپ در ارتباط با ایران به‌طور ویژه نادیده گرفتن و بی‌توجهی به حقوق و اخلاق بین‌المللی است.

ترامپ همچنین با به‌کارگیری تعرفه‌ها علیه متحدان آمریکا و تهدید تحریم علیه آن‌ها در صورت تجارت با ایران، مقررات تجاری را نقض کرده است. حتی متحدان وفادار به آمریکا، ترامپ را به تبدیل ساختن جهانی‌شدن اقتصاد به سلاح و استفاده ابزاری از آن محکوم کرده‌اند.

تحریم‌ها، تعرفه‌ها و محدودیت دسترسی به دلار به ابزارهای اصلی سیاست خارجی دولت ترامپ تبدیل‌شده‌اند. مجله اکونومیست در تحلیلی در خصوص آمریکا نوشت: «آمریکا نفوذش را از نیروها و ناوهای هواپیمابرش به دست نمی‌آورد، بلکه به‌واسطه قرار داشتن در جایگاه مرکزی در شبکه‌ای به دست می‌آورد که چنین شبکه‌ای، جهانی‌شدن را تقویت می‌کند. این شبکه از مؤسسات، ایده‌ها و استانداردها بیانگر قدرت آمریکا است».

اگر ما این مؤسسات، نهادها، ایده‌ها و استانداردها را نادیده بگیریم، آن‌ها را از بین خواهیم برد. حتی اگر کشورهای دیگر نتوانند خود را از این نهادها و مؤسسات و استانداردهای آمریکایی در کوتاه‌مدت بیرون بکشند، بدون تردید انگیزه لازم برای ایجاد شبکه‌ای از نهادها و استانداردهای خاص خود را در بلندمدت خواهند داشت.

همچنین هزینه غیرمستقیم دیگری از ناحیه آسیبی که ترامپ به اخلاق و نهادهای بین‌المللی زده است، وجود دارد. نهادهایی همچون سازمان ملل متحد و دادگاه بین‌المللی حقوق دریاها مسیر غیرمستقیمی برای گسترش ارزش‌ها از طریق ایجاد کالاهای عمومی جهانی هستند. همان‌گونه که واقع‌گرایان اعتقاددارند، نظم بر پایه توزیع نسبتاً باثبات قدرت نظامی استوار است، اما نظم همچنین از چارچوب نهادی مشروع برای مدیریت وابستگی متقابل امنیتی، اقتصادی و اکولوژیکی منتفع می‌شود.

امنیت آمریکا به‌واسطه وجود نهادهایی همچون سازمان ملل متحد و معاهده این سازمان موسوم به معاهده منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تقویت می‌شود. بازارهای باز و جهانی‌شدن اقتصاد می‌تواند مخرب باشند، اما می‌توانند ثروت نیز ایجاد کنند. حفظ ثبات مالی برای زندگی روزمره میلیون‌ها آمریکایی و خارجی‌ها حیاتی است. ممکن است به این ثبات مالی توجهی نشود، مادامی‌که وجود دارد. جهانی‌شدن محیط‌زیست تهدیدی برای شهروندان ما خواهد بود. گازهای گلخانه‌ای و شیوع بیماری‌ها مرز نمی‌شناسد. ممانعت از علوم به شکل فیزیکی عملی نیست.

کشورها به‌طور فزاینده به چارچوبی برای تقویت همکاری جهت استفاده در دریا و فضا و برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و شیوع جهانی بیماری‌ها نیاز دارند. تمامی کشورها از تدوین و وضع مقررات جهانی منتفع می‌شوند. برخی از مدافعان ترامپ استدلال می‌کنند که اقدامات وی در جهت تضعیف مقررات و نهادهای بین‌المللی برای آمریکا سود و منفعت دارد؛ اما قدرت مناسبات و وابستگی متقابل به‌مرورزمان تغییر می‌کند و دست‌کاری زیاد در مقررات و نهادهای بین‌المللی و نادیده گرفتن آن‌ها توسط ترامپ خودزنی خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *