جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

چشم‌انداز هوش مصنوعی در سال‎های 2030 تا 2100

شورای راهبردی آنلاین – رصد: چند سال پیش، ولادیمیر پوتین به روس‌ها هشدار داد که کشور پیشتاز در فن‌آوری‌های هوش مصنوعی برجهان حاکم خواهد بود. نگرانی وی کاملاً درست بود. در حال حاضر روسیه بازیگری کوچک محسوب می‌شود و ظاهراً رقابت عمده بین آمریکا و چین است. اما نباید اتحادیه اروپا را از قلم انداخت. اتحادیه اروپا اکنون یک‌پنجم اقتصاد جهان بشمار می‌رود و نقاط قوت آن نادیده گرفته شده است.

ایندرمیت گیل در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشت: پیشتازی در فن‌آوری، مستلزم سرمایه‌گذاری کلان در فن‌آوری دیجیتال، نوآوری در فرایند تجارت سریع و سامانه‌های انتقال و مالیات کارآمد است. ظاهراً چین در آستانه پیشتازی، آمریکا در رتبه دوم و اروپای غرب در جایگاه سوم قرار دارند. هر کشوری که این سه مورد را به بهترین شکل انجام دهد، بر سایر کشورها حکمرانی خواهد کرد.

دنیا در آستانه تحولاتی عظیم قرار دارد. برای درک علت اهمیت این دوره ویژه، ما باید تفاوت و تشابه این موج فن‌آوری را با موج‌های قبلی تشخیص دهیم. باید تأثیر این فن‌آوری‌ها برای مردم و کسب‌وکار را درک کنیم. ما باید بدانیم که چه‌کاری از دولت‌ها ساخته است و آن‌ها چه‌کاری انجام داده‌اند.

 

چهار موج، سه حقیقت

تحولات فنّاورانه از دهه 1800 با چهار موج همراه بوده است که به‌واسطه یک سلسله از «فن‌آوری‌های چندمنظوره» (جی پی تی) اتفاق افتاده است. اقتصاددانان جی پی تی ها را به‌درستی به‌عنوان «عامل تحول در زندگی مردم و شیوه‌های تجاری شرکت‌ها»، تعریف کرده‌اند. مهم‌ترین جی پی تی های دو قرن اخیر عبارت‌اند از: موتور بخار، نیروی الکتریکی، فن‌آوری اطلاعات (آی تی) و هوش مصنوعی. این جی پی تی ها موجب نوآوری‌ها و تحولات در فرایندهای تجاری شده‌اند.

 

پول هنگفت: چین ممتاز

پوتین اولین رهبر روسیه نیست که به اهمیت پیشرفت در فن‌آوری‌های چندمنظوره (جی پی تی) پی برده است. چند صدسال پیش، حزب کمونیست ولادیمیر لنین به ارائه یک برنامه پنج‌ساله برای بهره‌برداری از نیروی الکتریسیته پرداخت. امروز حزب کمونیست چین جدی‌ترین متخصص برنامه‌ریزی به سبک شوروی محسوب می‌شود.

جهان دو دهه اخیر شاهد ظهور چین به‌عنوان یک قدرت اقتصادی بوده است و در ده سال بعدی مشخص خواهد شد که آیا چین به یک ابرقدرت تبدیل می‌شود یا خیر. در حال حاضر، رویکرد رئیس جمهور شی جین پینگ را می‌توان چکیده راهبرد لنین در سال 1920 دانست: کاپیتالیسم دولتی عبارت است از حزب خلق به‌اضافه هوش مصنوعی. در سال 2015، چین از برنامه 1.68 تریلیون دلاری خود موسوم به «چین 2025» خبر داد که زیربنای آن هوش مصنوعی بوده و هدف آن تبدیل چین به اقتصاد اول جهان تا سال 2030 است.

 

شیوه‌های کسب‌وکار: برتری آمریکا

برتری واقعی آمریکا این است که دولت آمریکا در مقایسه با دولت چین و اروپا دخالت کمتری در کسب‌وکار دارد که باعث کاهش موانع مسیر اختراع تا بازار و تسریع تعدیل و سازگاری کسب‌وکار شده است، به‌طوری‌که افزایش بهره‌وری بسیار سریع‌تر از کشورهای رقیب تحقق می‌یابد.

شرایط قانونی، زیرساختی و فرهنگی که منجر به فرایند سریع نوآوری تجاری می‌شود، نیازمند پیوند صنعت و دانشگاه، محیط باز به روی مهاجران حرفه‌ای، مقررات درست بازار- محصول و قوانین معقول استخدام و اخراج است. نهادینه‌سازی این امور برای چین و اروپا ساده نیست و آمریکا در این امور برای مدتی پیشتاز خواهد بود.

 

تمهیدات دوستانه: برتری اروپا

اگرچه آمریکا در نوآوری سریع‌تر است، اما کشورهای اروپای غربی ذاتاً برابر هستند. از آنجائی که تحولات فنّاورانه، نابرابری در فرصت‌ها و درآمد را تشدید می‌کند، سیستم باز- توزیع کارآمد در دهه آینده نسبت به گذشته اهمیت بیشتری خواهد داشت. ازاین‌رو، اروپا از امتیاز بزرگی برخوردار خواهد بود، چراکه نابرابری درآمد بازار در اروپا (به‌استثنای پنج کشور) از آمریکا کمتر است.

 

چه باید کرد؟

افرادی که پیش‌بینی‌های اقتصادی بلندمدت انجام می‌دهند، به تمرکز بر نقطه قوت‌ها گرایش دارند ازجمله: چین می‌تواند پول بیشتری فراهم کند پس به ابرقدرت تبدیل خواهد شد یا اینکه فضای کسب‌وکار در آمریکا خوب است پس سلطه آن بر اقتصاد جهان ادامه خواهد داشت؛ اما به‌جای این پیش‌بینی‌ها ما باید به اراده اقتصادها برای ترمیم نقص‌های خود توجه کنیم. چین باید راهی برای تشویق کارآفرینی پیداکرده و نابرابری‌ها در آموزش و بهداشت را برطرف کند. اروپا باید زمینه را برای سرمایه‌گذاران و جذب نوآوری‌ها هموار سازد تا پول بیشتری به دست آورد. آمریکا باید برای برقراری رقابت در فن‌آوری، بهداشت و آموزش عمومی چاره‌ای بیندیشد تا سیستم باز- توزیع خود را بهبود بخشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *