جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

Loading

أحدث المقالات

ترامپ با انتقاد از بایدن و دادن وعده‌های بسیار: دولت آمریکا با بحران اعتماد روبرو است+فیلم

نیویورک – ایرنا- دونالد ترامپ پس از سوگند به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در مراسم تحلیف خود به شدت به جو بایدن رئیس جمهور قبلی این کشور که در این مراسم حضور داشت، تاخت و با بیان این ادعا که افول آمریکا به پایان رسیده است و «عصر طلایی آمریکا» از همین لحظه آغاز می شود، اذعان کرد: دولت آمریکا با بحران اعتماد روبرو است.

پیام تبریک الجولانی به ترامپ

تهران- ایرنا- احمد الشرع معروف به ابومحمد الجولانی رئیس دولت جدید سوریه و فرمانده گروه معارض مسلح «تحریر الشام» در پیامی آغاز ریاست دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را به او تبریک گفت.

سازمان ملل خواستار لغو تحریم‌های سوریه شد

تهران- ایرنا- ویلیام اسبیندلر سخنگوی کمیساریای پناهندگان سازمان ملل در اظهاراتی با اشاره به شروع بازگشت پناهندگان سوریه به کشورشان در مورد چالش‌های کلیدی پیش رو هشدار داد و خواستار لغو تحریم‌ها علیه این کشور شد.

Loading

تحریم‌های آمریکا و تقویت همکاری‌های ایران و عراق

شورای راهبردی آنلاین – رصد: آمریکا در بحبوحه خشم عراق بر سر ترور سردار قاسم سلیمانی، به تازگی تهدید کرده‌است که در صورت اصرار بغداد بر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور، تحریم‌هایی را علیه عراق اعمال خواهد کرد. بررسی تاثیرات این تحریم‌ها از اهمیت برخوردار است.

مایکل گرینوالد در مقاله‌ای که موسسه شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: در دهه 90 میلادی رژیم صدام هدف محاصره‌ای گسترده بود و دسترسی این کشور به نظام مالی دنیا محدود شد که خسارات انسانی بسیاری برجای گذاشت. آن تحریم‌ها به همراه چالش‌های جدید مربوط به حملات یازده سپتامبر انگیزه‌ای شد برای بازنگری اساسی چگونگی توسل وزارت خزانه‌داری به تحریم‌ها.

تحریم‌های احتمالی علیه عراق که در حال حاضر در دست بررسی است می‌تواند به اهداف آمریکا در آن کشور خدشه وارد و موضع ایران را تقویت کند و این دقیقا سناریویی است که آمریکا تلاش کرده از آن جلوگیری کند. اقدامات متقابل اقتصادی نظیر اعمال محدودیت بر حساب‌های عراق در بانک «فدرال رزرو» نه تنها نفوذ اقتصادی در داخل عراق را به ایران واگذار می‌کند بلکه تاثیر قابل توجهی بر جایگاه جهانی دلار آمریکا خواهد داشت.

واشنگتن در دهه‌های بعد از تحریم ناموفق عراق، راهبرد تحریم را از تحریم‌های گسترده به تحریم‌های هدفمند تغییر داد که هدف از آن وارد کردن حداکثر فشار و به حداقل رساندن خسارات جانبی بود.

ترور سردار قاسم سلیمانی باعث تردید درباره توانایی حفظ سربازان آمریکایی در عراق شد زیرا سیاستمداران عراقی به سرعت خروج آمریکا از کشورشان را خواستار شدند. دولت آمریکا برای دفع این اقدام که فقط جایگاه ایران در عراق را تقویت خواهد کرد، بغداد را به مجازات اقتصادی تهدید کرد.

تهدید عراق به محدودیت دسترسی این کشور به بانک فدرال رزرو نیویورک نه تنها به دلیل بی‌سابقه بودنش بلکه به دلیل ماهیت مجازات کننده‌ آن خطرناک است.

اگرچه دولت آمریکا گزینه‌های متعددی دارد، اقدامات متقابل اقتصادی علیه بغداد می تواند برای اقدامات آمریکا در این کشور به طور جدی غیرسازنده باشد. اگر چنین تحریم‌هایی اعمال شود، تنها پیروز میدان ایران خواهد بود.

نفوذ اقتصادی ایران در عراق از نفوذ امنیتی این کشور در عراق کمتر است و علت آن هم اقتصاد ضعیف عراق و هم تحریم‌های موجود علیه تبادلات بین المللی با ایران است. تهران همچنان تامین کننده مهم گاز طبیعی برای شبکه برق عراق است که مردمش در گرمای شدید تابستان به خاموشی‌های دوره‌ای روبرو می‌شوند. شبکه برق عراق هم از جنگ عراق و هم حملات داعش آسیب دیده است و صادرات ایران یک سوم ظرفیت برق این کشور را تامین می‌کند. این صادرات‌ها برای اقتصاد عراق حیاتی است و این امر مستثنی شدن آن را در تحریم‌های جاری آمریکا علیه ایران توجیه می‌کند. تمامی پرداخت‌های عراق با دینار عراقی است و دلار پرداخت نمی‌شود و باید خرج کالاهای بشردوستانه عراقی در مجموعه‌ای شبیه به سازوکار اینستکس اروپا شود.

تحریم آمریکا علیه عراق می‌تواند به طور قابل ملاحظه‌ای نفوذ اقتصادی ایران در منطقه را تقویت کند. ایران از مدت‌ها قبل به دنبال آن بوده که از عراق به عنوان ابزار فرار از تحریم استفاده کند بنابراین به انزوا کشاندن اقتصاد عراق می‌تواند چنین اقداماتی را تقویت کند و در عین حال ایران را قادر می‌سازد از واسطه‌های خود در عراق برای ایجاد شبکه‌های حمایتی استفاده کند. حشد الشعبی عراق که مورد حمایت ایران است با بغداد در تامین امنیت رقابت کرده و در طول زمان می تواند با دولت در تامین دیگر کالاهای عمومی نظیر خدمات رفاهی یا زیرساخت رقابت کند. تحریم عراق اگر نفعی داشته باشد بسیار اندک خواهد بود. اگر آمریکا با این راهبرد پیش برود ممکن است به شدت برای اقداماتش متاسف شود.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر