جدیدترین مطالب

افزایش شهدای غزه به ۳۴۰۴۹ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد: آمار شهدا در نوار غزه از تاریخ ۷ اکتبر گذشته به سی و چهار هزار و ۴۹ نفر رسید و هفتاد و شش هزار و ۹۰۱ نفر هم تاکنون زخمی شدند.

ترس منبع قدرت راهبردی ایران

ترس منبع قدرت راهبردی ایران

اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تحولات یک دهه اخیر در آسیای جنوب غربی به عنوان پهنه بزرگ نظام جهانی و کانون تنش و تشنج جهانی، نشان داده است که قدرت ترس از جایگاه مهمی برخوردار بوده و ایران از دارندگان اصلی این منبع قدرت محسوب می‌شود.
Loading

أحدث المقالات

پاسخ نظامی اسرائیل به تهران ممکن است در قالب حمله به نیرو‌های نیابتی در خارج از ایران باشد / انتظار نمی‌رود که تل آویو مقامات ارشد ایرانی را هدف قرار دهد

مقامات ایالات متحده انتظار دارند که پاسخ احتمالی اسرائیل به حمله آخر هفته ایران محدود باشد و به احتمال زیاد شامل حمله به نیرو‌های نظامی ایران و نیرو‌های نیابتی تحت حمایت ایران در خارج از ایران باشد.

بورل: اتحادیه اروپا در شرایط فعلی نمی‌تواند سپاه را «تروریستی» اعلام کند / تحریم‌های جدید علیه تهران مستلزم وجود چیز‌هایی است که قابل تحریم باشد

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی گفت که این اتحادیه در شرایط فعلی نمی‌تواند سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران را «تروریستی» اعلام کند.

نامه وزیر خارجه اسرائیل به ۳۲ کشور برای قراردادن سپاه در لیست تروریسم و تحریم برنامه موشکی ایران

کاتز وزیر امور خارجه اسرائیل در نامه‌ای به ۳۲ کشور از آن‌ها خواست تا تحریم‌هایی را علیه برنامه موشکی ایران اعمال کنند و سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهند.

وزیر خارجه چین به همتای سعودی: ایران گفت که هدف ضدحمله اش، هیچ کشور همسایه‌ای نیست / تهران مایل است به سیاست‌های حسن همجواری ادامه دهد

وانگ یی گفت: چین قاطعانه با حمله به سفارت ایران در سوریه که به شدت قوانین بین المللی را نقض می‌کند، مخالف است؛ در عین حال متوجه شدیم که ایران اعلام کرده است که هدف ضدحمله‌اش هیچ کشور همسایه‌ای نیست و مایل است به سیاست‌های حسن همجواری و دوستانه ادامه دهد.

واکنش ولی نصر، مشاور سابق اوباما، به تماس وزرای خارجه چین و سعودی: عربستان اعتماد کمی نسبت به آمریکا دارد که بتواند از جنگ جلوگیری کند / بهایی که پکن برای استفاده از نفوذش در تهران می‌خواهد چیست؟ در مقابل به ایران چه خواهد داد؟

ولی نصر نوشت: « عربستان امید چندانی به توانایی آمریکا برای جلوگیری از توسعه درگیری‌ها در منطقه ندارد. این نشان می‌دهد که سعودی‌ها چقدر نگران وضعیت فعلی هستند و چقدر اعتماد کمی نسبت به آمریکا دارند که بتواند اوضاع را مدیریت و از جنگ جلوگیری کند.»

Loading

چین در خاورمیانه به دنبال چیست؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: هنریک اس هیم و استیگ اسنسلی، پژوهشگران موسسه امور بین‎ الملل نروژ اخیراً با انجام پژوهشی سعی کردند به این پرسش پاسخ بدهند که چین واقعاً در خاورمیانه به دنبال چیست.

آنه تکسوم ایزبرکن در یادداشتی که موسسه امور بین‌الملل نروژ درباره این پژوهش منتشر کرد، نوشت: هنریک اس هیم، پژوهشگر موسسه امور بین الملل نروژ معتقد است که خاورمیانه برای پکن اهمیت فراوانی دارد، زیرا تقریباً نیمی از نفت مورد نیازش را از این منطقه و به‌ویژه از عربستان تأمین می‎کند.

اگرچه پکن در تلاش است منابع بیشتری را برای تأمین نیازهایش پیدا کند، اما به دلیل نیاز شدید چین به انرژی، خاورمیانه منبعی ضروری برای این کشور به‌حساب می‎ آید و درعین‌حال چین برای خاورمیانه اهمیت دارد، زیرا این کشور مشتری بزرگ این منطقه است.

هیم و استیگ اسنسلی در چنین بافتی راهبرد چین را در منطقه بررسی کرده ‎اند. پژوهش آن‌ها در مجله Survival منتشر شده است. به عقیده این دو پژوهشگر سرمایه‌گذاری‌های چین در خاورمیانه هر دو طرف را به یکدیگر وابسته کرده است. «چین بزرگ‎ترین سرمایه‎ گذار خارجی در کشورهای مختلف این منطقه است و احتمالاً در آینده به لطف ابتکار جاده ابریشم سرمایه‏ گذاری ‎ها رشد بیشتری خواهند داشت.»

کشورهای خاورمیانه نگران سیاست ‎های چین هستند، اما چینی ‎ها برخلاف آمریکا و روسیه که هر دو درگیر مناقشات نظامی هستند، به‌خوبی توانسته ‎اند از توجهات به دور بمانند. چین خودش را درگیر هیچ‎کدام از روندهای سیاسی منطقه نکرده است؛ مثلاً در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین چین مداخله‎ ای نمی ‎کند. پکن سیاستی دارد اما در موردش چیز زیادی نمی‌شنویم. این دقیقاً همان چیزی است که چین می‎خواهد. دیگران کارهای ناخوشایند را انجام دهند تا آن‌ها بتوانند بر دنبال کردن منافع خودشان تمرکز کنند.

درهرصورت پکن مشتاقانه به دنبال حفظ ثبات در منطقه است و مشکلات در مسیرهای کشتیرانی در خاورمیانه می‎تواند به تجارت و واردات نفت چین صدمه بزند.

چین در مناقشات خاورمیانه بی‌سروصدا بوده و تا جایی که ممکن بوده از به چالش کشیدن موضع آمریکا در منطقه خودداری کرده است. یک مؤلفه مهم راهبرد چین داشتن رابطه خوب با همه طرف ‎ها در منطقه است. چین تاکنون در حفظ روابط خوب با ایران، عربستان و اسرائیل موفق بوده است.

چین به دنبال ایفای نقش نظامی برجسته در منطقه نیست. نیروی دریایی چین آماده است حضوری قوی‌تر داشته باشد اما شواهد اندکی وجود دارد که نشان دهد پکن به دنبال حضور نظامی در منطقه است یا این‌که می‏ خواهد اتحادهای نظامی ایجاد کند.

اگر چین به دنبال اعمال تدابیر قهری باشد، تدابیر اقتصادی ترجیح داده می‌شوند. مشخص نیست آن‌ها چطور این کار را انجام می‌دهند اما کشورهای بیشتر و بیشتری هستند که خودشان را با پکن تطبیق می‎دهند زیرا می‎خواهند تجارت با چین را حفظ کنند و از سرمایه‎ گذاری ‎های آتی چین بهره ‎مند شوند.

برخلاف رویکردهای غربی، راهبرد چین در خاورمیانه واقع‌گرایانه است. پکن سیاست بیشینه‌سازی فایده را برگزیده است که حول تعدادی از منافع می‎گردد و هیچ بنیان ایدئولوژیک خاص یا مبتنی بر ارزشی ندارد. آن‌ها برخلاف آمریکایی ‎ها به نوع رژیمی که با آن معامله می ‎کنند کاری ندارند.

یک پژوهشگر برجسته چینی اخیراً گفته است که امکان دارد چین در آینده مرتکب دو اشتباه شود. یکی آغاز یک انقلاب فرهنگی جدید و دیگری تعامل نظامی در اماکنی است که هیچ ارزش راهبردی ندارد. در اینجا مناقشات افغانستان به ذهن می‎آید که آمریکا اشتباهات متعددی را در آن مرتکب شده که هزینه ‎های بسیار بالایی برایش به دنبال داشته است؛ اما چینی ‎ها این اشتباهات را تحسین می ‎کنند زیرا در دو دهه اخیر این مسئله تضمین می‌کرد که توجه واشنگتن به شرق آسیا جلب نمی‌شود. این امر سیاست خارجی و امنیتی آمریکا را به‌سوی تمرکز بر مقابله با شورش و نه رقابت با چین هدایت کرده است. آمریکایی ‏ها در حال حاضر در تلاشند تا این مسئله را تغییر دهند اما برای این کار دیر شده است و پکن برای همیشه سپاسگذار آن خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *