جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی اتحادیه اروپا از مصادره کامل دارایی‌های روسیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: براساس گزارش گاردین، اتحادیه اروپا به توافقی در مورد برداشت سود از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای خرید تسلیحات و کمک به اوکراین دست یافته است. از آنجایی ‌که اتحادیه اروپا از عواقب قانونی مصادره کامل دارایی‌های روسیه نگران است و با توجه به اینکه مسکو حق قانونی برای برداشت این وجوه نداشت، تصمیم گرفت فقط سود حاصل از دارایی‌ها را برای کمک به اوکراین استفاده کند.

پاسخ دکتر خرازی به موضع جدید آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران:
آمریکا بود که از دیپلماسی هسته‌ای فرار کرد/ ایران هم دیپلماسی را بهترین راه می‌داند

شورای راهبردی آنلاین: رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بعد از مصاحبه اینجانب با الجزیره موضعگیری و حرف های گذشته را تکرار کرد که نمی گذارند ایران سلاح هسته ای تولید کند، ولی نهایتا گفت بهترین راه دیپلماسی است. بله ما هم براساس فتوای رهبری دنبال تولید سلاح نیستیم، بلکه مدافع دیپلماسی و تحقق طرح منطقه عاری از سلاح هسته ای هستیم، ولی اگر رژیم اسراییل ما را تهدید هسته ای کند، نمی توانیم دست روی دست بگذاریم و منتظر اجازه دیگران باشیم.

اهداف سفر اخیر بلینکن به عربستان

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک پژوهشگر مسائل عربستان گفت: آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اخیرا طی یک سفر منطقه‌ای وارد ریاض شد و رایزنی‌هایی با مقامات این کشور داشت. به نظر می‌رسد یکی از دستورکارهای بین عربستان و آمریکا علاوه بر بحث جنگ غزه، روند عادی‌سازی روابط رژیم اسرائیل و این کشور عربی است.

به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی در تهران برگزار می شود
سومین همایش گفت‌وگوهای ایرانی – عربی با عنوان «برای همکاری و تعامل»

شورای راهبردی آنلاین: سومین همایش گفت‌وگوهای ایرانی – عربی با عنوان «برای همکاری و تعامل» به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی روز 23 اردیبهشت در تهران افتتاح می‌شود.

آشفتگی اروپا در تامين امنيت تنگه باب المندب و دریای سرخ

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: تنگه استراتژیک باب المندب و دریای سرخ، در ماه‌های اخیر به دلیل جنگ غزه به با مشكلات عديده و بحران جدي مواجه شده است؛ دلیل این امر نیز رویکرد حمایت‌گرایانه نیروهای ارتش یمن از فلسطین است که از ابتدای حملات رژیم اسرائيل به نوار غزه، حمله به کشتی‌های عازم سرزمینهای اشغالی یا از مبدأ این رژیم در دریای سرخ را در برنامه خود قرار داده و وعده داده‌اند تا زمانی که تجاوز نظامی رژيم اسرائيل به نوار غزه پایان نیابد به حملات خود ادامه خواهند داد. ایالات متحده آمریکا به عنوان مهمترین حامی رژیم اسرائیل نخستین کشوری بود که به این سیاست نیروهای ارتش یمن واکنش نشان داد و کوشید در پوشش حمایت از آزادی کشترانی، ائتلافی جهانی برای مقابله با این حملات تشکیل دهد؛ ائتلافی که البته به دلیل تعارض منافع کشورهای غربی ناکام ماند و در عمل به حملات آمریکا و انگلیس به مواضعی در یمن ختم شد. البته، کشورهای اروپایی هر چند در ائتلاف آمریکایی مشارکت جدی نداشتند، اما منافع متعدد و پیچیده ای در این منطقه پرالتهاب دارند و در نتیجه رویکرد ویژه و مستقلی در قبال آن اتخاذ کرده اند.

Loading

أحدث المقالات

Los objetivos del reciente viaje de Blinken a Arabia Saudí

Consejo Estratégico en línea, entrevista: Un investigador de cuestiones saudíes dijo: “El secretario de Estado de Estados Unidos, Anthony Blinken, llegó recientemente a Riad durante un viaje regional y mantuvo negociaciones con los funcionarios de este país. Parece que una de las agendas entre Arabia Saudí y Estados Unidos, además de la guerra de Gaza, es el proceso de normalización de las relaciones entre el régimen israelí y este país árabe”.

عقب‌نشینی اتحادیه اروپا از مصادره کامل دارایی‌های روسیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: براساس گزارش گاردین، اتحادیه اروپا به توافقی در مورد برداشت سود از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای خرید تسلیحات و کمک به اوکراین دست یافته است. از آنجایی ‌که اتحادیه اروپا از عواقب قانونی مصادره کامل دارایی‌های روسیه نگران است و با توجه به اینکه مسکو حق قانونی برای برداشت این وجوه نداشت، تصمیم گرفت فقط سود حاصل از دارایی‌ها را برای کمک به اوکراین استفاده کند.

تخبط أوروبي في توفير الأمن بمضيق باب المندب والبحر الأحمر

المجلس الاستراتيجي أونلاين ـ رأي الضيف: تعرض مضيق باب المندب الاستراتيجي والبحر الأحمر لمشاكل وأزمة خطيرتين في الأشهر الأخيرة في ظل حرب غزة. والسبب في ذلك هو توجه قوات الجيش اليمني الداعم لفلسطين، والتي قررت منذ بداية عدوان الكيان الإسرائيلي على قطاع غزة استهداف السفن المتجهة من وإلى الأراضي المحتلة في البحر الأحمر معلنة أن هذه الهجمات ستستمر طالما لم يكف هذا الكيان عن عدوانه العسكري على قطاع غزة. كانت الولايات المتحدة الأمريكية، باعتبارها أبرز داعمي الكيان الإسرائيلي، أول دولة اتخذت موقفاً مستنكراً من تحركات قوات الجيش اليمني في هذا الصدد وسعت إلى تشكيل تحالف دولي لغرض التصدي لهذه الهجمات تحت غطاء دعم حرية الملاحة؛ إلا أن هذا التحالف باء بالفشل بسبب تضارب مصالح الدول الغربية، واقتصر الأمر فعلاً على هجمات أمريكية وبريطانية على أماكن في اليمن. أما الدول الأوروبية فرغم أنها لم تشارك بشكل جدي في التحالف الأمريكي، إلا أن لها مصالح كثيرة ومعقدة في هذه المنطقة المضطربة، مما دفعها إلى تبني نهج خاص ومستقل تجاهها.

الدكتور خرازي يرد على الموقف الأمريكي الجديد تجاه البرنامج النووي الإيراني: الولايات المتحدة هربت من الدبلوماسية النووية/ إيران بدورها ترى الدبلوماسية أفضل طريق

المجلس الاستراتيجي أونلاين: صرح رئيس المجلس الاستراتيجي للعلاقات الخارجية: “بعد مقابلتي مع قناة الجزيرة، كرر المتحدث باسم الخارجية الأمريكية موقف بلاده السابق بأنهم لن يسمحوا لإيران بإنتاج سلاح نووي، لكنه قال في النهاية إن أفضل طريق هو الدبلوماسية. نحن بدورنا وبناء على فتوى قائد الثورة، لا نسعى إلى إنتاج سلاح نووي، بل نرحب بالدبلوماسية وإقامة منطقة خالية من الأسلحة النووية. لكن إذا هددنا الكيان الإسرائيلي بالسلاح النووي، فلا يمكننا الوقوف مكتوفي الأيدي وانتظار إذن الآخرين.”

Loading

دور جدید تنش میان ترکیه و یونان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در پی تصمیم ترکیه به قطع هرگونه گفتگو با یونان، دولت محافظه‌کار یونان خود را برای گام‌های بعدی مناقشه با آنکارا آماده می‌کند. طرف یونانی تلاش دارد تا در اجلاس آتی سران اتحادیه اروپا که در 23 و 24 ماه جاری میلادی برگزار می‌شود، موضوع «چالش آفرینی و تجاوزگری» ترکیه را مطرح کند. محمود فاضلی - تحلیلگر مسائل بین‌الملل

بزعم یونان، آنکارا با تشدید حملات خود علیه یونان، قطع کانال‌های ارتباط، طرح مکرر ادعای غیر نظامی سازی جزایر، تشدید تعرضات خود به حریم هوایی و از سرگیری تاکتیک انتشار ناوتکس‌های غیر قانونی، گزینه تقابل را انتخاب کرده است. ترکیه احتمالا بار دیگر از ابزار مهاجرین نیز استفاده کرده و هدایت موج مهاجرین به‌سمت مرز زمینی و جزایر اژه را مهندسی خواهد کرد. آتن در صدد بین‌المللی کردن تنش روابط با ترکیه است و هشدار می‌دهد رویکرد ترکیه می‌تواند عواقب بی‌ثبات کننده برای منطقه داشته باشد. از نگاه یونان، ترکیه فعالیت تجاوزکارانه خود را تشدید و روابط حسن همجواری را تضعیف کرده است. این رفتار، در چارچوب فضای جدید ژئوپلیتیکی و شرایط به‌خصوص بحران پس از حمله روسیه به اوکراین، نه تنها تفاهم دوجانبه را پیچیده می‌کند، که خطر بی‌ثباتی بیشتر در فرا منطقه را نیز به‌همراه خواهد داشت.

میچوتاکیس نخست وزیر یونان می‌گوید: «موضوع تشدید چالش آفرینی‌های ترکیه را به آگاهی همتایان اروپایی خود رساندم و درخواست کردم تا چنانچه ترکیه به این تاکتیک خود ادامه دهد، موضوع در نشست ماه ژوئن مورد بحث قرار گرفته و در بیانیه پایانی اجلاس به‌طور صریح قید شود. ما هرگز به تشدید تنش و توهین متوسل نخواهیم شد. متحدانی قوی در کنار ما هستند. پروازهای متعدد بر فراز قلمروی یونان کاملا بی‌دلیل است. ترکیه باید درک کند که یونان، متحدانی چون اتحادیه اروپا و آمریکا را دارد و از ائتلاف‌های خود به نفع منافع ملی کشور استفاده خواهد کرد.»

نخست وزیر یونان اخیرا در دیدار یک روزه خود از چند جزیره یونانی اژه، که جزو لیستی هستند که اخیرا وزیر خارجه ترکیه از آن‌ها به‌عنوان جزایری که ترکیه حاکمیت آن‌ها را زیر سئوال خواهد برد، بازدید کرد. وی تاکید نمود: «هرگونه زیر سئوال بردن حاکمیت ملی یونان با قاطعیت پاسخ داده خواهد شد. یونان همیشه با خونسردی و اعتماد به نفس به تحریکات همسایگان پاسخ می‌دهد چرا که حقوق بین‌المللی و متحدانمان در کنار ما هستند. با توجه به شرایط بین‌المللی و در مقطعی که صلح و ثبات بین‌المللی تحت آزمون قرار گرفته است، آخرین چیزی که منطقه و جهان به آن نیاز دارد ایجاد یک تنش جدید بین یونان و ترکیه نمی‌باشد. یونان به دنبال تشدید تنش با ترکیه نیست اما همزمان خود را برای تمامی سناریوها آماده کرده است.»

محافل نظامی یونانی نسبت به‌خطر تکرار بحران 2020 در روابط دوجانبه با ترکیه هشدار می‌دهند و مدعی‌اند یونان در تابستان امسال با تهدیدات از سوی ترکیه، مواجه است و ترکیه در راستای ایجاد بی‌ثباتی در یونان احتمالا به ابزار سازی مهاجرت از طریق هدایت جمعی مهاجرین به‌سمت مرزهای زمینی و جزایر و ایجاد آتش سوزی‌های جنگلی در سراسر کشور اقدام خواهد کرد. آنها همچنین ارزیابی می‌کنند ترکیه احتمالا تلاش خواهد کرد با ارسال کشتی‌های اکتشافی به مناطقی که یونان جزو فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی خود می‌داند، بحران تابستان 2020 را تکرار کند.

از نگاه آتن، ترکیه با اصرار بر موضوع غیر نظامی سازی جزایر اژه، اهدافی همچون «زنده نگه داشتن» نظریه وجود «مناطق مبهم» در دریای اژه و شرق مدیترانه»، «گسترش یکجانبه دستور کار اختلافات دوجانبه فراتر از موضوع تحدید مناطق دریایی»، «بهره‌برداری انتخاباتی»، «مظلوم نمایی نزد جامعه بین‌المللی»، «معرفی یونان به‌عنوان کشوری که با نظامی سازی جزایر ناقض مفاد معاهدات بین‌المللی است» را دنبال می‌کند.

کمیسیون اروپا در حمایت جانبدارانه خود از یونان مدعی شد از افزایش اخیر نقض حریم هوایی یونان توسط جنگنده‌ها و پهپادهای ترکیه آگاه است. پرواز هواپیماهای نظامی بر فراز مناطق مسکونی یونان، نقض حقوق بین‌المللی است و ترکیه موظف است که متعهد شود که از حسن همجواری، توافق‌نامه‌های بین‌المللی، حل وفصل صلح آمیز اختلافات و در صورت نیاز مراجعه به دیوان بین‌المللی دادگستری حمایت می‌کند. ترکیه باید به تمامی تهدیدات و اقداماتی که به روابط حسن همجواری آسیب می‌رساند پایان دهد و به حاکمیت تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر حریم دریایی و هوایی خود احترام بگذارد.

از نگاه امریکا، حاکمیت و تمامیت ارضی تمامی کشورها باید مورد احترام قرار گیرد. یونان و ترکیه به‌عنوان دو متحد ناتو باید با همکاری و حفظ صلح و امنیت در منطقه، اختلافات خود را از طریق دیپلماسی حل کنند. آلمان نیز دو کشور را به حل و فصل اختلافات خود دعوت کرده و از دو کشور می‌خواهد از تشدید تنش خودداری کنند.

احزاب مخالف دولت محافظه‌کار یونان، دولت را متهم کردند که با ترویج ادعای تهدیدات ترکیبی در صدد ترویج ترس در میان شهروندان است. اطلاعات پیرامون تهدیدات ترکیبی به‌منظور ایجاد بی‌ثباتی داخلی در کشور، جدی‌تر از آن است که به سادگی توسط برخی محافل دولتی درز داده شود. تنش در روابط با ترکیه رو به افزایش است و باید با جدیت و راهبرد ملی به آن رسیدگی شود.

ترکیه از سخنرانی نخست وزیر یونان در کنگره آمریکا و سخنانش در مجمع جهانی اقتصاد در داووس و افزایش تعداد پایگاه‌های آمریکایی در یونان انتقاد کرده و از آتن خواسته است رویکرد منصفانه در روابطش با ترکیه اتخاذ کند. اردوغان تاکید دارد گفتگو با یونان تا زمانی که دولت آتن اشتباهات خود را اصلاح کند متوقف می‌شود و تا زمانی که این کشور با جدیت و صدافت رفتار نکند، برقرار نخواهد شد.

از طرف دیگر، وزیر خارجه ترکیه خواستار خروج نیروهای نظامی یونان از 16 جزیره شد. این جزایر بر اساس پیمان لوزان 1923 و معاهده پاریس 1947 به یونان واگذار شدند. هر دو معاهده یک شرط دارند: یونان جزایر را نظامی نخواهد کرد و تسلیحات در آن‌ها مستقر نخواهد شد. از نظر آنکارا، اما «یونان رژیم این جزایر را تغییر داده است. باید تسلیحات از این جزایر خارج شود.»

وزیر خارجه ترکیه افزود: «چنانچه یونان از این تعرضات عقب‌نشینی نکند، ما بحث حاکمیت جزایر را مطرح خواهیم کرد. در نامه ما به دبیر کل سازمان ملل، این موضوع به وضوح مطرح شده است.» وزیر کشور ترکیه نیز آتن را به آموزش تروریست‌ها در «لاوریو» واقع در شرق آتن متهم کرده و مدعی شد که یونان به تروریست‌های پ ک ک آموزش می‌دهد و از سازمان تروریستی گولن حمایت می‌کند.

ترکیه، یونان را به ایجاد مزاحمت برای هواپیماهای ترکیه در داخل حریم هوایی یونان و حریم هوایی بین‌المللی متهم می‌کند. به‌باور آنکارا، «اگر عاملی امنیت و ثبات منطقه‌ای را تحت تهدید قرار داده، آن یونان است. یونان به نظامی‌سازی جزایر که نقض کننده معاهدات لوزان و پاریس است، ادامه می‌دهد. ادعای یونان مبنی بر حق گسترش آب‌های سرزمینی، علیه منافع حیاتی ترکیه و حق آزادی ناوبری این کشور است.»

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *