أحدث المقالات

تصاویر | ادای احترام ویژه محمد جواد ظریف به علی‌اکبر ولایتی؛ واعظی و بروجردی هم آمدند

جمعی از دیپلمات‌های وزارت امور خارجه با علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار علاءالدین برودجردی، محمد جواد ظریف و محمود واعظی حضور دارند./ خبرآنلاین

واکنش روسیه به وتوی آمریکا : هدف واشنگتن کوچاندن فلسطینی‌ها از سرزمین خودشان است

تهران- ایرنا- واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در واکنش به وتوی قعطنامه عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل از سوی آمریکا گفت که هدف ایالات متحده در هم شکستن اراده فلسطینی‌ها و راندن آنها از سرزمین خودشان است.

Loading

نقش تاثیرگذار مرحوم رمضان عبدالله بر مقاومت فلسطین

۱۳۹۹/۰۳/۲۲ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: باوجودی که دیدگاه‌های جنبش‌ جهاد اسلامی به لحاظ ایدئولوژی با حماس تفاوت‌هایی دارد، اما مرحوم رمضان عبدالله شلح توانست دیدگاه حماس را به جنبش جهاد اسلامی نزدیک کند. حسن هانی‌زاده - کارشناس مسائل خاورمیانه

دکتر «رمضان عبدالله شلح» مبارز راه آزادی و دبیرکل سابق جنبش جهاد اسلامی فلسطین بعد از یک دوره طولانی بیماری ۱۸ خرداد ماه درگذشت. این مجاهد و اندیشمند وارسته و پرتلاش عرصه مبارزه علیه رژیم غاصب صهیونیستی، تمام عمر پربرکت خود را وقف حمایت و دفاع از آرمان مردم مظلوم فلسطین کرد.

رمضان عبدالله یکی از چهره‌های شاخص مبارزاتی ملت فلسطین بود که یک تشکل بسیار مهم تحت عنوان «طلایه‌داران اسلامی» را همراه با مرحوم شهید فتحی شقاقی زمانی که در دانشگاه الزقازیق مصر بود تأسیس کردند. درواقع وی سال 1981 از دانشگاه الزقازیق مصر مدرک کارشناسی اقتصاد گرفت و در همان‌جا با شهید فتحی شقاقی آشنا شد. دکتر رمضان عبدالله سال 1978 پیشنهاد تشکیل یک سازمان جهادی را داد و زمانی که شهید فتحی شقاقی به او گفت که گروهی به نام «طلایه‌داران اسلامی» را تأسیس کرده، رمضان عبدالله به او پیوست. طلایه‌داران اسلامی به‌عنوان پیش‌قراولان تشکیل جنبش جهاد اسلامی محسوب می‌شوند. نخستین دبیر کل جنبش جهاد اسلامی نیز مرحوم فتحی شقاقی بود که در سال ۱۹۹۵ توسط موساد در جزیره مالت به شهادت رسید. پس از شهید فتحی شقاقی، آقای عبدالله شلح بر اساس نظر شورایی که این جنبش تشکیل داده بود، دبیر کلی آن را بر عهده گرفت.

همچنین وی یکی از شخصیت‌های دانشگاهی و مسلط بر مسائل سیاسی و روابط بین‌الملل به شمار می‌رفت و سال‌ها در دانشگاه فلوریدای جنوبی تدریس می‌کرد؛ اما بعدها که به سمت دبیر کلی انتخاب شد ایالات‌متحده را ترک کرد و به‌صف انقلابیون پیوست. در طول نزدیک به سه دهه گذشته که مرحوم عبدالله شلح، دبیر کلی جنبش جهاد اسلامی را بر عهده داشت، وی توانست یک تشکل بسیار مهم در نوار غزه، کرانه غربی و منطقه ایجاد کند و شمار اعضای جنبش جهاد اسلامی را به سطح بسیار بالایی ارتقا دهد.

ایشان خدمات بسیار ارزنده‌ای در حوزه مبارزاتی در کارنامه خود ثبت کرده و توانست همه جنبش‌های جهادی فلسطین را به یکدیگر نزدیک کند. با وجودی که دیدگاه‌های جنبش‌ جهاد اسلامی به لحاظ ایدئولوژی با حماس تفاوت‌هایی دارد اما مرحوم عبدالله شلح توانست دیدگاه حماس را به جنبش جهاد اسلامی نزدیک کند.

همچنین بسیاری از سلفی‌ها و وهابی‌ها در تقابل با وی بودند چراکه اعتقاد داشتند عبدالله شلح به جریان تشیع، حزب‌الله و ایران بسیار نزدیک بود. این‌یک واقعیت است که ایشان به‌دوراز اختلافات مذهبی و ایدئولوژیک توانست همه جریان‌های مبارزاتی ملت فلسطین را در کنار هم قرار دهد. درعین‌حال وی با سخنرانی‌هایی که انجام می‌داد درواقع دیدگاه جمهوری اسلامی ایران را یک دیدگاه راهبردی در خصوص قضیه فلسطین می‌دانست و معتقد بود که اختلافات مذهبی نباید بر مسئله فلسطین تأثیر بگذارد. لذا طی سه دهه گذشته جنبش جهاد اسلامی به یک جنبش بسیار مهم بعد از حماس تبدیل شد و در این مدت نقش برجسته‌ای در سازمان‌دهی‌ مبارزات درون غزه و کرانه غربی ایفا کرد. این امر موجب شکل گرفتن یک جبهه گسترده‌ در مبارزات ملت فلسطین در درون اراضی اشغالی شد.

درعین‌حال دیدگاه عبدالله شلح به جنبش حزب‌الله و شخص سید حسن نصرالله بسیار نزدیک، منصفانه و متوازن بود و این امر نیز موجب خشم محافل سلفی و وهابی شده بود. لذا به‌طورکلی مرحوم عبدالله شلح در نزدیک کردن دیدگاه جنبش‌های مبارزاتی فلسطین ازجمله حماس، جبهه خلق برای آزادی فلسطین، جبهه مبارزه ملی و حتی تااندازه‌ای فتح بسیار تأثیرگذار بود و این امر یکی از مهم‌ترین توفیقات ایشان در دوران خدمت‌شان به شمار می‌رود.

در نهایت باید توجه داشت که آقای زیاد نخاله، دبیر کل فعلی جنبش جهاد اسلامی در طول دو سال گذشته و هم‌زمان با بیماری آقای عبدالله شلح این سمت را بر عهده داشت و ایشان نیز در این مدت همان دیدگاهی که آقای شلح داشت را دنبال کرد. البته چون مرحوم عبدالله شلح در محافل بین‌المللی به‌عنوان یک چهره دانشگاهی شناخته‌شده بود مقبولیت بیشتری نسبت به زیاد نخاله داشت؛ اما به‌هرحال آقای نخاله نیز تجربه همکاری سی ساله با جنبش جهاد اسلامی را در کارنامه خود دارد و در سیاست‌‌ورزی‌های خود از تجارب مرحوم فتحی شقاقی و مرحوم عبدالله شلح بسیار بهره می‌برد. درنهایت هرچند فقدان ایشان یک خلأ سیاسی و مبارزاتی برای جنبش جهاد اسلامی ایجاد می‌کند اما ازآنجایی‌که این جنبش قائم به فرد نیست، به‌عنوان یک نهاد پایدار و ریشه‌دار به راه خود ادامه خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *