جدیدترین مطالب

–    معادلات پیچیده اسرا

-    معادلات پیچیده اسرا

با وجود آنکه رژیم صهیونیستی سعی دارد خود را پیروز معادلات سیاسی و میدانی جنگ غزه نشان دهد، اما واقعیت‌های جاری حکایت از چیز دیگری دارد؛ واقعیت‌هایی که یادآور می‌شوند حماس به رغم ۸ ماه جنایت و کشتار اشغالگران کماکان دست برتر خود را دارد و می‌تواند روند تحولات را بر خلاف ارزیابی و برنامه‌ریزی صهیونیست‌ها پیش ببرد. در این میان حماس با اظهارنظر جدید فرمانده خود می تواند اشغالگران را به سمتی بکشاند که صهیونیست ها را از کلید زدن جنگ گسترده در رفح باز بدارد و حتی مجبور به بازگشت به میز مذاکره کند. چرا که بسیاری از تحلیلگران و ناظران معتقد بودند به دلیل شکست مذاکرات به دلیل کارشکنی‌های رژیم صهیونیستی در قطر اکنون نتانیاهو خود را برای حمله به رفع آماده می‌کند. اما مواضع مقامات حماس تمام محاسبات بی بی را به هم خواهد ریخت. چون آنگونه یک چهره کلیدی حماس گفته است این گروه (حماس) به تنهایی ۳۰ ژنرال و افسر بلندپایه اسرائیلی شین بت را در اختیار دارد.

دست‌و‌دل‌بازی غرب در میان تهدیدهای روسیه ‌

دست‌و‌دل‌بازی غرب در میان تهدیدهای روسیه ‌

بریتانیا درحالی‌که فقط چند روز از تصویب یک بسته حمایتی چندمیلیاردی برای اوکراین در آمریکا می‌گذرد، وعده داد که ۵۸۰ میلیون یوروی دیگر تجهیزات نظامی جدید ازجمله موشک‌های دوربرد را در اختیار کی‌یف خواهد گذاشت. به‌این‌ترتیب هم‌زمان با تشدید حملات روسیه به اوکراین، متحدان کی‌یف نیز سطح حمایت‌های مالی و نظامی خود را افزایش می‌دهند.

ادامه سرکوب اعتراض ضد صهیونیستی در آمریکا

تجمع‌های مسالمت آمیز ضد صهیونیستی در آمریکا، با این بهانه که اقدامات و تحرکات ضد یهودی است به شدت سرکوب می‌شود. این در حالی است که بسیاری از دستگیرشدگان شرکت کننده در این تجمع‌ها و راهپیمایی‌های ضد صهیونیستی، خود یهودی هستند.

Loading

أحدث المقالات

واکنش ایران به گسترش اعتراضات دانشجویان آمریکا

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اعتراضات گسترده دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های آمریکا علیه جنایت‌های رژیم صهیونیستی گفت: افکار عمومی جهان بیدار شده و مصمم به متوقف کردن جنایات جنگی در نوار ‎غزه و کرانه باختری است .

رئیس جمهوری با حدود یکصد اتهام/ از رابطه با یک پورن استار تا خارج کردن اسناد طبقه شده

دونالد ترامپ در حالی وارد یک مسابقه جدید انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری با «جو بایدن» شده که این بار هم‌زمان درگیر بزرگترین پرونده‌های قضایی مرتبط با اتهام‌های متعدد است. برای نخستین‌بار در آمریکا، در کنار نام ترامپ در فهرست رئیسان جمهوری، موارد متعدد اتهام‌ها و پرونده‌های حقوقی_قضایی ثبت شده است.

کشف 140 گور دسته‌جمعی در غزه و افشای جنایات جدید صهیونیست‌ها

سازمان دیده‌بان حقوق بشر اروپا مدیترانه با اشاره به کشف بیش از 140 گور دسته‌جمعی در نوار غزه اعلام کرد که بسیاری از اجساد فلسطینی‌ها در این گورها تکه تکه هستند و باید یک کمیته تحقیقات بین‌المللی برای رسیدگی به این جنایت وحشتناک اسرائیل تشکیل شود.

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

با افزایش اعتراضات دانشجویی در آمریکا به جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم طرفداران فلسطینی در دانشگاه‌های آمریکا را «یهودستیز» دانست و با «وحشتناک» خواندن این اعتراضات گفت که تظاهرات «باید متوقف شود.»

Loading

احیای مناسبات دیپلماتیک ترکیه با رژیم‌صهیونیستی و رنجش ملت فلسطین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: یکی از «پارادوکس‌های مشهودی» که سال‎هاست در سیاست خارجی دولت ترکیه دیده می‌شود، ادعای حمایت این کشور از آرمان ملت فلسطین به موازات تلاش برای گسترش روابط با رژیم‌صهیونیستی است. این مسئله نه‌تنها موجب «رنجش و آزردگی ملت فلسطین» از دولت ترکیه شده است، بلکه در افکار عمومی منطقه و جهان اسلام نیز در مقابل رویکردهای حمایت‌گرایانه آنکارا از فلسطین ایجاد سوال کرده است! حمید خوش‌آیند – پژوهشگر مسائل منطقه

روابط سیاسی ترکیه و رژیم‌صهیونیستی پس از ابراز علاقه اخیر اردوغان به «احیای مناسبات دوجانبه سیاسی» و سفر رئیس رژیم‌صهیونیستی به آنکارا، گرم‌تر شده است. مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم برای نخستین بار بعد از 13 سال با یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم‌صهیونیستی به صورت تلفنی گفتگو کرده است.

اگرچه روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی در 12 سال گذشته در ابعاد سیاسی و دیپلماتیک قطع شده بود، اما همکاری‌ها در عرصه‌های تجاری – اقتصادی و حتی نظامی – اطلاعاتی و همچنین گردشگری برقرار بود.

‌اکنون دولت ترکیه علاوه‌بر تلاش برای احیای مناسبات دوجانبه به دنبال برقراری روابطی فراتر از مناسبات عادی و معمول دیپلماتیک است. اردوغان پیشنهاد داده است آنکارا و تل‌آویو برای انتقال گاز طبیعی رژیم‌صهیونیستی به اروپا از خاک ترکیه با یکدیگر همکاری کنند! مذاکرات مربوط به «خط لوله گازرسانی» رژیم‌صهیونیستی – ترکیه در سال 2016 میلادی آغاز شد که هنوز به نتایج مطلوبی نرسیده است.

درحالیکه دولت ترکیه برای بازسازی روابط سیاسی با رژیم‌صهیونیستی تلاش می‌کند، سخنگوی اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم‌صهیونیستی در اظهارنظری قابل تأمل اعلام کرده است «ما با ترکیه با دقت بسیار زیاد پیش خواهیم رفت، خیلی آهسته. ما نباید خود را متعهد به نوعی پاکی و خلوص نشان دهیم».

نکته مهمی که در احیای روابط دوجانبه وجود دارد، این است که طرفی که پیشقدم شده، دولت ترکیه است. ترکیه حتی مسائل مربوط به فلسطین را نیز از احیای روابط دوجانبه حذف کرده است. با در نظر گرفتن این موضوع، اظهارات سخنگوی هرتزوگ کاملاً طبیعی است؛ رژیم‌صهیونیستی که در سال‌های اخیر اقدام به برقراری روابط پنهان و آشکار با برخی کشورهای عربی نموده است، دیگر مانند گذشته از نظر «»راهبردی نیازی به ترکیه ندارد. اگرچه ترکیه به دنبال یک «شراکت اقتصادی» و شاید راهبردی با رژیم‌صهیونیستی است، اما چنین رویکردی در تل‌آویو دیده نمی‌شود. برای تل‌آویو احیای روابط در سطح عادی، کافی است.

 

اهداف ترکیه از بهبود روابط با رژیم صهیونیستی

«اقتصاد» مؤلفه اصلی دولت ترکیه برای ترمیم روابط خارجی با تل‌آویو است. در ماه‌های اخیر، شاخص‌های اقتصادی در ترکیه وضعیت مطلوبی نداشته و نرخ تورم در این کشور به بیش از 50 درصد رسیده است. این در شرایطی است که آستانه تحمل و تاب‌آوری مردم ترکیه در مقابل مشکلات اقتصادی پایین است. از همین‌رو، دولت ترکیه درصدد احیای مناسبات دوجانبه با رژیم‌صهیونیستی و در نتیجه گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجارت خارجی با این رژیم است.

دوره چهار ساله ریاست جمهوری ترامپ یک فرصت مغتنم برای دولت اردوغان بود. به‌طوری‌که روابط دو کشور از سطوح رسمی در بیشتر موضوعات فراتر رفته و به روابط تجاری خانوادگی ارتقاء یافته بود. اما با روی کار آمدن بایدن این ماه عسل چهار ساله پایان یافت.

برخلاف دوره ترامپ، در دولت بایدن نه‌تنها توجه مطلوبی به دولت ترکیه نمی‌شود، بلکه کاخ سفید به یک منتقد جدی رفتارهای آنکارا در سیاست داخی و خارجی تبدیل شده است. ازهمین‌رو، دولت ترکیه از طریق احیای روابط خارجی با رژیم‌صهیونیستی، در پی جلب «حمایت لابی‌های صهیونیستی – آمریکایی» از حزب عدالت و توسعه برای باقی ماندن در قدرت است.

رژیم‌صهیونیستی نیز اهداف مهمی را از بازسازی روابط سیاسی با ترکیه دنبال می‌کند که بی‌ارتباط با جایگاه و موقعیت منطقه‌ای و بین‌المللی ترکیه نیست. نخست آنکه ترکیه یکی از اعضای مهم سازمان آتلانتیک شمالی موسوم به «ناتو» است. دوم اینکه این کشور «یکی از سه قدرت بزرگ منطقه‌ای» در کنار ایران و عربستان است. علاوه‌براین، رژیم‌صهیونیستی ترکیه را «سنگر محکمی» در برابر نفوذ جمهوری اسلامی ایران در سوریه می‌داند.

 

پیامدها

ترکیه در حالی روند بازسازی روابط سیاسی با رژیم‌صهیونیستی را آغاز کرده است که فلسطین همچنان ماهیت وجودی ثابت خود را حفظ کرده است. هیچ تغییر و تسامحی در آرمان ملت فلسطین حول مبارزه با رژیم‌صهیونیستی و آزادی قدس شریف به وجود نیامده است. ضمن آنکه فلسطین همچنان مسئله نخست جهان اسلام است که ترکیه یکی از کشورهای بزرگ، مهم و تاثیرگذار آن است.

براساس نتیجه نظرسنجی سالانه «ارزیابی جوانان عربی» در سال 2021، حدود 88 درصد جوانان مسلمان و عرب، رژیم‌صهیونیستی را دشمن خود می‌دانند و معتقدند عادی‌سازی روابط برخی کشورهای عربی با تل آویو نتوانسته اشغالگری این رژیم را تحت الشعاع قرار دهد!

در چنین شرایطی، دراز کردن دست دوستی آنکارا به سوی تل‌آویو، چیزی جز «بدنامی برای دولت ترکیه» و «ضربه بزرگ به آینده و سرمایه سیاسی اردوغان» و «تضعیف فزاینده موقعیت حزب عدالت و توسعه» تعبیر نمی‌شود. ضمن اینکه در افکار عمومی اسلامی و منطقه نیز دولت اردوغان و حزب متبوع او با «کاهش اعتبار، حیثیت و وجهه سیاسی» مواجه خواهند شد.

 

نکته پایانی

مشکلات و بحران اقتصادی ترکیه گذرا است و می‌توان با تدابیر داخلی و منطقه‎ای و بدون اینکه نیازی به «عادی‌سازی رابطه سیاسی با تل‌آویو» باشد، آ‌نها را برطرف کرد. اینکه دولت ترکیه برای عبور از مشکلات اقتصادی و حتی پیروزی در انتخابات آتی، مسیر دشوار و پرهزینه‌ای را انتخاب کرده است، آن‌هم در شرایطی که روز به روز احساسات ضدصهیونیستی در افکار عمومی اسلامی و عربی حتی در داخل ترکیه تشدید می‌شود، چشم‌انداز مطلوبی در پیش روی آنکارا قرار نخواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *