شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اگر چین سرمایهگذاری و سپردههای خود را در آمریکا کاهش دهد، این کشور ضرر و زیان بسیاری متحمل خواهد شد، به همین دلیل احتمالا پیش از این اتفاق، ترامپ به ناچار با چین دست به یک مصالحه خواهد زد.
اسماعیل بشری - کارشناس مسائل چین
جنگ تجاری یا همان جنگ تعرفهها بین چین و آمریکا همزمان با برگزاری اجلاس اخیر سران گروه هفت در فرانسه شدت و حدت بیشتری گرفته است. جمعه اول شهریور ماه وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که بیش از پنج هزار مورد از کالاهای وارداتی از آمریکا که بالغ بر ۷۵ میلیارد دلار می شوند شامل تعرفههای جدید چین میشوند. بر اساس اعلام این وزارتخانه، تعرفه اعمال شده بر این کالاها ۵ و ۱۰ درصد است. این در حالی است که کمی پیشتر، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته بود که مجبور است با چین در تجارت مقابله کند حتی اگر باعث آسیب کوتاه مدت به اقتصاد آمریکا شود چون پکن دهههاست سر واشنگتن را کلاه میگذارد. از سوی دیگر چند روز پیش چین ضمن ابراز مخالفت با تصمیم واشنگتن برای وضع تعرفه بیشتر روی کالاهای چینی به ارزش ۵۵۰ میلیارد دلار، به آمریکا هشدار داد اگر به اقدامات نادرستش پایان ندهد، با تبعات آن مواجه خواهد شد.
باید توجه داشت که جنگ تعرفهها بین چین و آمریکا تقریبا از زمان مبارزات انتخاباتی دونالد ترامپ کلید خورد؛ او از همان زمان اعلام کرده بود که کسری موازنه تجارت که بین آمریکا و چین وجود دارد به زیان ایالات متحده است و معتقد بود که پکن در چند زمینه آمریکا را متضرر کرده است. یعنی هم این مسئله که حق کپی رایت را رعایت نمیکنند و یک سری از کالاهایی که تولید میکنند بدون توجه به کپیرایت است و دیگر اینکه ارزش پول خود را عمدا پایین نگه میدارند تا بتوانند در رقابت تجاری بر رقابتهای بینالمللی چیره گردند. از سوی دیگر ترامپ بر این اعتقاد است بسیاری از سرمایهها در عوض آنکه در آمریکا باعث افزایش کسب و کار و اشتغال شود راهی چین میشود. بر اساس همین دلایل، رئیسجمهور آمریکا حتی پیش از روی کار آمدن اعلام کرده بود که اگر در انتخابات پیروز شود تعرفهها روی کالاهای چینی را افزایش خواهد داد. وی در این رابطه در چند مرحله اقدام کرد.
البته در جنگ تعرفهها فقط چین مدنظر آمریکا نیست بلکه اروپا و برخی کشورهای آمریکای جنوبی نیز به دلیل این مسئله تحت فشار قرار گرفتهاند.
در برابر اقدامات آمریکا، چین و برخی دیگر از کشورها دست به اقدام متقابل زدند. چین چندین بار تعرفه بر کالاهای آمریکایی را افزایش داده و فرانسه نیز تعرفههای وارد بر نرمافزارها را بالا برده است. در ادامه این جنگ تجاری، دونالد ترامپ تهدید کرده است که آمریکا را از سازمان تجارت جهانی خارج خواهد کرد. لذا این جنگ در هر مقطع ابعاد تازهای به خود میگیرد.
در این بین بعضا ترامپ تخفیفهایی اعمال میکند و عقبنشینیهایی صورت میگیرد اما دوباره به نقطه اول بازمیگردند. چین چون یک اقتصاد قدرتمند است میتواند با آمریکا مقابله به مثل کند و باید منتظر باشیم ببینیم این داستان تا کجا ادامه پیدا میکند. نباید از نظر دور داشت بزرگترین امتیازی که دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی داخل آمریکا برای خود قائل است این که توانسته تاحدودی رونق اقتصادی را در این کشور افزایش دهد. این در حالی است که رونق اقتصادی آمریکا از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شده بود اما به هر حال ترامپ تمام این مسائل را به نام خود تمام کرد. همچنین ترامپ در حوزه سیاست خارجی نتوانسته موفقیت چندانی کسب کند و کارهایی که انجام داده یا به نتیجه نرسیده و یا به ضرر آمریکا بوده است. لذا تنها امتیازی که فعلا ترامپ میتواند برای انتخابات از آن استفاده کند، رونق اقتصادی در این کشور است. اما اگر کشورهای مختلف برای کالاهای آمریکایی تعرفه وضع کنند و اقتصاد آمریکا را تحت تاثیر قرار دهند، رئیسجمهور آمریکا همین امتیاز را نیز از دست خواهد داد. بر این اساس به نظر میرسد که ترامپ طی ماههای آتی احتمالا مصالحهای به ویژه با چین انجام خواهد داد. چراکه چین یکی از خریداران اوراق قرضه در آمریکا بوده و یکی از کشورهایی است که توانسته ارزش دلار را تاحدی بالا نگه دارد. از این رو اگر چین سرمایهگذاری و سپردههای خود را در آمریکا کاهش دهد این کشور ضرر و زیان بسیاری را متحمل خواهد شد. به همین دلیل احتمالا پیش از این اتفاق، ترامپ به ناچار با چین دست به یک مصالحه خواهد زد.
0 Comments