جدیدترین مطالب

تله بدهی

تله بدهی

زهرا صدرا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در ماه مه ۲۰۲۳، رئیس جمهور چین، ۳.۷ میلیارد دلار وام و کمک بلاعوض به پنج کشور همسایه آسیای مرکزی داد. (دولت پکن دارای سه نهاد اصلی به نام‌های بانک خلق چین، بانک صادرات و واردات چین و بانک توسعه چین است که به کشورهای آسیای مرکزی وام می‌دهد). بانک توسعۀ چین وام ویژه‌ای به مبلغ ۱.۴۵ میلیارد دلار برای همکاری چین و آسیای‌مرکزی اختصاص داده که برای توسعۀ منابع انرژی، معدن و پروژه‌های زیربنایی در آسیای‌مرکزی است؛ اما باید تاکید کرد که چین تنها برای تحقق پروژه‌ها توسط کشورهای آسیای مرکزی این وام‌ها را اختصاص نداده، بلکه این کشور در قبال پرداخت مبالغ هنگفت «مشارکت شرکت‎‌های چینی در هر پروژه» را هدف خود قرار داده است. 

افزایش شهدای غزه به ۳۴۱۸۳ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد: آمار شهدا در نوار غزه از تاریخ ۷ اکتبر گذشته به سی و چهار هزار و ۱۸۳ نفر رسید و هفتاد و هفت هزار و ۱۴۳ نفر هم تاکنون زخمی شدند.

انگلیس؛ شمار مرگ افراد ناشی از مصرف الکل به بالاترین میزان رسید

مرکز ملی آمار انگلیس در تازه‌ترین گزارش شمار مرگ مستقیم ناشی از نوشیدن مشروبات الکلی را در این کشور ۱۰ هزار و ۴۸ نفر اعلام و اضافه کرد. این میزان مرگ ناشی از مصرف الکل بالاترین شمار مرگ به این علت در ۲۴ سالی است که این آمار ثبت می‌شود.

آتش سوزی مرگبار در انگلیس

امدادگران سازمان ملی بهداشت و درمان انگلیس از مرگ دو نفر در پی آتش سوزی دریک ساختمان مسکونی در شمال پایتخت انگلیس خبر دادند.

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

مسعود نوری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در سپتامبر ۲۰۲۳، تاکید شد که ایران دیگر نمی‌تواند به عدم ایفاء تعهدات خود ادامه دهد و از ایران خواستند بدون تأخیر برای حل همه مسائل باقی‌مانده اقدام کند و اضافه کردند که اگر ایران نتواند اقدامات ضروری و فوری مندرج در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ و بیانیه مشترک ۴ مارس به طور کامل اجرا کند، شورای حکام باید آماده باشد تا اقدامات بیشتری از جمله صدور قطعنامه انجام دهد. در سپتامبر ۲۰۲۳ آمریکا و ۶۲ کشور عضو آژانس در بیانیه‌ای بر ادامه تحقیقات آژانس تأکید و بر نیاز فوری شفاف‌سازی از سوی ایران و حل این مسائل به‌گونه‌ای که برای آژانس رضایت‌بخش باشد تأکید کردند. آمریکا به صراحت اعلام کرده که هرگونه راه حل دیپلماتیک برای برنامه هسته ای ایران باید بر راستی آزمایی موثر بنا شود.
Loading

أحدث المقالات

ببینید | رعد و برق وحشتناک در جیانگژی چین

شب گذشته جیانگژی چین همچون چند روز گذشته شاهد بارش شدید باران بود. در این بین، دوربین‌های مداربسته لحظه وقوع یک رعد و برق وحشتناک را ثبت کرده‌اند. / مهر

اردوغان: عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد

اردوغان درباره مسائل مربوط به آب بین عراق و ترکیه گفت: در اینجا نیاز به استفاده منطقی از منابع در مورد آب احساس می شود. عراق از ما در مورد آب مطالباتی دارد. آنچه در این مرحله باید انجام شود، تضمین استفاده پایدار از آب است.

ادعای بلومبرگ: بایدن اثر مصوبه ضدایرانی بر بازار نفت را خنثی می‌کند

تهران- ایرنا- شبکه اقتصادی بلومبرگ در تحلیلی با اشاره به تصویب تحریم‌های جدید ضد ایرانی در مجلس آمریکا و با توجه به احتمال افزایش بیش از هشت دلاری قیمت جهانی نفت در صورت اجرای این سیاست، گمانه‌زنی کرد که دولت بایدن در سال انتخابات و برای پیشگیری از افزایش بهای انرژی و تورم، از معافیت‌های پیش‌بینی شده در این مصوبه جهت کنترل قیمت نفت بهره‌برداری کند.

Loading

زمینه های تشدید حملات تروریستی داعش در اروپا

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تشدید شکست های جغرافیایی داعش در عراق و سوریه، بخشی از نیروهای این گروه در منطقه خاورمیانه پراکنده می شوند تا اقدام به عملیات‌های تروریستی کنند.

احمد موثقی/ استاد دانشگاه تهران

 البته ممکن است بخشی از این نیروهای تروریستی نیز به فراتر از مرزهای خاورمیانه رفته و با توجه به فعال بودن شبکه‌های اجتماعی داعش، آنها بتوانند وابستگان‌ خود در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای غربی را برای انجام عملیات تروریستی مجاب کنند. چرا که این افراد در کشورهای غربی، هم دارای اقوام و خویشاوند هستند و هم یک سری وابستگان فکری و ناشناخته دارند که می توانند از آنها برای پیشبرد اقدامات خود کمک بگیرند. این موضوع، به ویژه در کشورهایی همچون فرانسه و انگلیس که سابقه طولانی استعمارگری دارند بیشتر نمود دارد، چرا که در آنها اتباع مهاجر و غیربومی بیشتری زندگی می کنند. به عنوان مثال در کشور انگلیس، اتباع هندی، پاکستانی و اعراب بسیاری حضور دارند و یا در فرانسه، افرادی از الجزایر، تونس و همچنین از شمال آفریقا از سال‌ها پیش به این کشور مهاجرت کرده اند. در عین حال، سابقه رژیم سعودی در تاسیس مساجد وهابی در کشورهای مختلف اروپایی را نیز نباید از نظر دور داشت. همچنانکه عربستان در بلژیک مسجدی بزرگ احداث کرده است که امروز، اروپایی ها متوجه شده اند، چندین عملیاتی که در کشورهای همسایه بلژیک صورت گرفته، نتیجه آموزه‌های وهابی در این مسجد و مراکز مشابه دیگر است که توسط وهابی های سعودی اداره می شوند.

از سوی دیگر، با توجه به آنکه عمده مسلمانان مهاجر در کشورهای اروپایی یا حاشیه نشین هستند و یا در جامعه پذیرفته نشده‌اند، این مساله سبب بروز حساسیت‌هایی در میان آنها شده است. از همین رو، برای تجزیه و تحلیل شرایط مسلمانان ساکن در کشورهای غربی و امکان سنجی جذب آنها به گروه های تروریستی از جمله داعش باید به وضعیت آنها از منظر، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی توجه ویژه ای داشت.

عمده این افراد به لحاظ اقتصادی، شرایط چندان مساعدی ندارند؛ به خصوص از دهه 1980 به بعد که با تشدید سیاست‌های اقتصادی لیبرال و تضعیف دولت رفاه در کشورهای آنگلوساکسون که در آنها نقش اقتصاد بازار پررنگ‌تر است، شکاف‌های درآمدی و طبقاتی میان جوامع بیشتر شده است. در واقع، به رغم تحول در اقتصاد جهانی در عصر جهانی شدن با وجود نوآوری‌های تکنولوژیک رخ داده، بخش‌هایی از نیروهای کار ضعیف تر از جمله اعراب و مسلمانان به دلیل بیکاری دچار سرخوردگی و ناامیدی شده اند. از نظر فرهنگی و به لحاظ ایدئولوژیک نیز، بسیاری از مسلمانان مهاجر همچنان جذب فرهنگ غرب نشده‌اند و همین مسئله نیز مزید بر علت شده است تا همواره شکاف فرهنگی میان آنها و دیگر شهروندان اروپایی وجود داشته باشد. لذا از آنجایی که این افراد نه در جامعه پذیرفته شده‌اند و نه به لحاظ اقتصادی وضعیت مناسبی دارند، از سوی نیروهای افراطی چون داعش و از طریق رسانه‌ها و شبکه های اجتماعی، سریعا جذب و در راستای عملیات های تروریستی این گروه در غرب به کار گرفته می شوند.

همچنین مسلمانان به ویژه آنهایی که سابقه مستعمره بودن داشته‌اند، به هیچ عنوان، ذهنیت خوبی از اقدامات کشورهای استعمارگر بویژه فرانسه و انگلیس ندارند، به طوری که یک دلخوری، کینه و نفرت تاریخی در آنها نسبت به غرب وجود دارد. این زمینه اجتماعی، تاریخی، فرهنگی و اقتصادی باعث شده است که تبلیغات جریانات سلفی به شدت بر مسلمانان کشورهای غربی تاثیرگذار باشد و بتواند آنها را جذب کند. در نتیجه افرادی که در کشورهای اروپایی و آمریکایی عملیات تروریستی انجام می‌دهند، عمدتا بومی و ساکن و مقیم این کشورها محسوب می‌شوند. درواقع، آنها به واسطه تبلیغات رسانه‌ای و اینترنتی از سوی گروهک‌های تروریستی چون داعش که فعلا در عراق و سوریه بیشتر حضور دارند، جذب این گروه ها می‌شوند و عملیات‌هایی را در کشورهای غربی برنامه‌ریزی می‌کنند. البته برخی از افراد نیز بدون آنکه به عضویت داعش درآمده باشند، به شکل خودسر دست به اقدامات تروریستی می زنند؛ و این در حالی است که داعش توانسته است از اقدامات آنها به نفع خود بهره برداری رسانه ای کند.

از سوی دیگر عملیات‌هایی که در کشورهای غربی انجام می‌شود را نمی‌توان به سادگی پیگیری و یا از انجام آن جلوگیری کرد. به عنوان مثال مقابله با اقدام تروریستی فردی ناشناس که قصد عملیات تروریستی بوسیله یک ماشین و یا کامیون در میان جمعیت مردم را دارد و یا آنها را با چاقو یا اسلحه زخمی می‌کند و یا می‌کشد بسیار سخت تر از جنگیدن با تروریست ها در میدان جنگ است. از سوی دیگر برای شناسایی بهتر کسانی که چنین انگیزه‌هایی دارند دستگاه‌های امنیتی غرب باید به لحاظ صنعت توریسم و کسانی که وارد کشورشان می‌شوند نیز حساسیت‌ بیشتری را نشان دهند که در این صورت ممکن است به اقتصاد آنها ضربه بخورد و هم اینکه در زندگی شخصی افراد تجسس بیشتری داشته باشند که این مسئله نیز منجر به محدود شدن آزادی‌های فردی در کشورهای اروپایی می‌شود. در نتیجه فضا امنیتی خواهد شد که مردم این کشورها خیلی با آن موافق نیستند. بنابراین شناسایی اشخاصی که میخواهند عملیات تروریستی انجام دهند با وجود تجهیزات و امکانات کشورهای غربی بسیار دشوار است.

لذا امروز تمام کشورهای منطقه و جهان و بویژه کشورهای غربی که بیش از پیش در معرض خطر حملات تروریستی قرار دارند، برای مبارزه و خشکاندن ریشه گروه های تکفیری و تروریستی می بایست با یکدیگر همکاری کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *