جدیدترین مطالب

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

منافع، رویکرد و مسئولیت قدرت‌های بزرگ در قبال بحران سوریه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقه‌ای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمی‌توانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیش‌بینی کند.»

Loading

أحدث المقالات

تماس تلفنی نخست وزیر دانمارک با ترامپ در مورد گرینلند بی‌نتیجه بود

تهران- ایرنا- «مته فردریکسون» نخست وزیر دانمارک پنجشنبه از بی‌نتیجه ماندن گفت‌وگوی تلفنی‌اش با دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در مورد گریلند خبر داد و اظهار کرد که اختلافات حل‌نشده در این باره وضعیت «سختی» ایجاد کرده است.

Loading

سیاست سدیری‌ها؛ عامل بی‌ثباتی احتمالی عربستان

1398/04/03 | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: در شرایط فعلی که عربستان زیر فشار روز افزون قیمت پایین نفت است و خطرهای دیگری چون برآمدن گروه‌های سلفی افراطی همچون داعش و جنگ های داخلی در کشورهای همسایه وجود دارد، توجه نکردن به  مشکلات ساختاری طولانی مدت عربستان در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و بازگشت خطرناک به سیاست‌های سدیری‌ها در گذشته خطرات جدی بی‌ثباتی را در آینده برای عربستان به وجود خواهد آورد.

کنث پولاک، کارشناس امور سیاسی و نظامی خاورمیانه در مقاله‌ای که اندیشکده بروکینگز به چاپ رساند، نوشت: به انتصاب های جدید پادشاه عربستان می توان دو رویکرد داشت. نخست آنکه پادشاه سلمان درصدد است تا تغییرات را از یک نسل به نسل دیگر منتقل کند و از این طریق به برخی از بهترین‌ها و درخشان‌ترین‌های نسل بعدی قدرت دهد. روشن است که برخی از افرادی که پادشاه عربستان به منصب‌های جدید گماشت، تواناترین، باتحصیلات‌ترین و از برخی از جوانب – میان شاهزادگان جوان‌تر عربستان و تکنوکرات ها – بسیار مورد احترام هستند.

شیوه دیگری که می توان به این مسئله نگریست، اقدام به یک کودتای سدیری از طریق این انتصاب‌هاست. حداقل این است که این اقدام می‌تواند تثبیت قدرت در جناح سدیری از خاندان سلطنتی آل‌سعود باشد. سدیری‌ها فرزندان و نوادگان پادشاه عبدالعزیز از همسر محبوبش هستند. این گروه از هفت برادر تشکیل شده اند که ملک فهد آخرین آنها بود، با این حال وزیر دفاع پیشین، وزیر کشور پیشین (که هر دو ولیعهدان سابق بودند) و خود ملک سلمان نیز شامل همین سدیری‌ها می‌شوند. سال‌هاست که آنها یک گروه قدرتمند را درون خانواده سلطنتی به وجود آوردند و در دوران سلطنت فهد از کشور فرار کردند. با این حال، قدرت و  انسجام آنها از رقابت‌های خواهر و برادری الهام گرفته است.

در نتیجه تصمیم اخیر پادشاه عربستان تقریباً هر سمت مهم در کابینه به سدیری ها یا اعضای غیرسلطنتی مثل تکنوکرات های توانایی چون وزیر نفت یا وزیر جدید خارجه سپرده شده است.

تنها یک شاهزاده از خاندان سلطنتی غیرسدیری مسئول یک وزارتخانه باقی مانده است. با خروج سعود فیصل از کابینه و عدم انتخاب او به عنوان وزیر خارجه یکی از شاهزادگان غیرسدیری قدرتمند از قدرت حذف شد و شگفت‌آورترین تغییر حذف شاهزاده مقرن بن عبد العزیز از ولیعهدی بود. مشهور است که انتخاب او به این سمت توسط ملک عبدالله به عنوان جانشین ولیعهد به منظور جلوگیری از انحصار قدرت در خاندان سدیری‌ها بود. از سال 1923 که کشور عربستان شکل گرفت، هرگز ولیعهدی عزل نشده است. این اقدام دو شاهزاده دیگر سدیری را در احتمال جانشینی قرار می دهد که این مسئله به معنی سلطنت سدیری ها برای نیم قرن دیگر است.

دلایل بسیاری وجود دارد که تثبیت سدیری‌ها و نفرت دیگر شاهزادگان سعودی از آمریکا باید برای این کشور نگرانی ایجاد کند. یکی از مهم‌ترین این مسائل این است که سدیری‌ها در گذشته سیاست‌های داخلی و خارجی اتخاذ کرده‌اند که سبب مشکلاتی برای سلطنت شده است، برای مثال ولخرجی‌های بیشمار، فساد، رفتارهای نامناسب، پرداخت های گسترده یا سرکوب نارضایتی های داخلی. آنها در سیاست خارجی هم معمولاً پیرو آمریکا و مقابل ایران بوده اند و گاهی چنان شدید چنین رویکری داشته اند که پادشاهی را در مواقع غیرضروری به خطر انداخته اند.

سدیری ها از نظر تحصیلات و تجربه بسیار بهتر از پدران خود هستند. می توان امیدوار بود که آنها اشتباهات گذشته خود را تکرار نکنند و از آنها درس گرفته باشند، با این حال نشانه های نگرانی هنوز هم هست. ملک عبدالله صبورانه و هوشمندانه از درگیر شدن در جنگ های داخلی کشورهای همسایه چون عراق و یمن و سوریه خودداری کرد و در حالی که عربستان اعلام کرد که در یمن مداخله نخواهد کرد، اصلا مجبور به چنین اقدامی هم نبود. پادشاه سدیری این اشتباه بزرگ را بیش از چهار ماه است که مرتکب شده است.  

تاکنون شاه دو بار به همه کارکنان عربستان پاداش نقدی پرداخت کرده و دور دیگر پرداخت پاداش ها متعلق به نیروهای مسلح عربستان و نیروهای امنیتی بود که با اعلام تغییر کابینه این خبر هم اعلام شد. دشوار است که این مسئله را شبیه پرداخت های امپراتوران روم ندید. آنها هم با چنین پرداخت هایی موقعیت های حساس و کلیدی چون موقعیت های نظامی را می خریدند.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر